Samfund

Vandværker i akut vandmangel - situationen er alvorlig

Over hele landet har vandværkerne svært ved at følge med varmen og danskernes vandforbrug. Den store test kan stå den kommende weekend.

Mens mange danskere har nydt weekendens varme, har den for andres vedkommende givet anledning til flere bekymrede panderynker. 

I takt med at temperaturen er steget, er også vandforbruget skudt i vejret. 

Blandt andet så det søndag kritisk ud hos Alsønderup Vandværk i Hillerød. Her brugte borgerne søndag mere vand, end vandværket kunne nå at filtrere. Bestyrelsesformand for Alsønderup Vandværk Jan Richelsen tøver ikke med at kalde situationen ekstrem. Han har ikke set noget lignende i 15 år.

Sendte sms til borgere

Normalt ligger forbruget på 17 kubikmeter vand i timen, men søndag lå niveauet på 40 kubikmeter i timen, da det var allerværst. Og det fik Jan Richelsen til at sende en sms med en advarsel ud til de omkring 1400 husstande. 

- Brug vand med omtanke. Spar på vandet. Vand kun tidlig morgen eller sen aften, lød opfordringen. 

Umiddelbart så det dog ikke ud til, at borgerne tog opfordringen til sig, og der var således ingen synlig forandring at spore efterfølgende.

Først omkring klokken 22.30 faldt forbruget igen - da folk gik i seng. 

Det fortæller Jan Richelsen til TV 2. 

Risiko for ufiltreret vand

- I stedet måtte vi prøve at hekse lidt for at få mere vand igennem. Vi satte blandt andet trykket ned for vandet, fortæller han og tilføjer, at det som sådan ikke er vandmængden i sig selv, der er problemet.

- Vi kan sagtens pumpe vand op. Men når du begynder at pille ved de ting, begynder du at få andre problemer. I værste fald kan man ende med at sende ufiltreret vand ud til forbrugerne.

Frygtede klar himmel

Udsigterne gjorde Jan Richelsen så bekymret, at han stod tidligt op mandag morgen for klokken 04.30 at tjekke vandstanden. 

- Da jeg stod op, frygtede jeg, at der ville være klar himmel fra morgenstunden, og at vandbehovet ville fortsætte. Men heldigvis var vi begyndt at tage vand ind i tankene igen, siger han. 

Han er overbevist om, at det primært skyldes, at danskerne skulle på arbejde igen mandag morgen. 

Og det er ikke kun den netop afsluttede weekend, som har været ekstrem. En opgørelse over forbruget på Alsønderup Vandværk for maj viser, at der er blevet pumpet 20 procent mere vand ud i forhold til sidste år.

Jan Richelsen har desuden været i kontakt med flere andre vandværker i området, som står i samme situation. 

Totalt vandingsforbud

Andre steder i landet er det gået endnu værre. Det fik kunderne ved Døjringe Vandværk ved Sorø blandt andet at mærke. 

 - Søndag aften ringede en stor svinebonde og sagde, at han ikke havde noget vand. Det går ikke. Mennesker og dyr kommer først, siger formand for vandværket, Peder Jensen, til Dagbladet Ringsted. 

Derfor er der nu indført totalt vandingsforbud, og Peder Jensen beder folk om i det hele taget at tænke sig om, når det gælder vandforbrug.

Den største vandsynder

I Hillerød er Jan Richelsen ikke i tvivl om, hvor de største vandsyndere findes. Det er svømmebassiner, der kan sluge op til 1000 liter vand. 

- Så har folk det typisk stående et par dage, før de vender bunden i vejret og fylder op igen. Det kan være med til at give noget, hvis folk bruger dem med omtanke. Køb lidt klor og kom det i vandet. Så kan du beholde bassinet nogle ekstra dage, lyder rådet fra Jan Richelsen. 

Situationen er alvorlig

Derfor gruer Jan Richelsen for den kommende weekend. For hvis vejret når op omkring de 30 grader igen, kan man være et par dryp væk fra at ende i reel vandmangel. 

- Så er vi ude i en diskussion om at indføre et vandingsforbud. Og det har måske heller ikke nogen gavnlig virkning, siger Jan Richelsen. 

- Situationen er alvorlig. Det her er ikke normalt. Det er tåbeligt, at man ønsker sig gråvejr. Men det er faktisk der, jeg er. Det er en lidt speciel situation.

Noget tyder dog på, at Jan Richelsens ønske ikke har udsigt til at gå i opfyldelse forløbig.

TV 2 VEJRETs seneste prognoser viser, at der de allerfleste steder i landet ikke vil falde en dråbe regn de næste 10 døgn - og sandsynligvis i endnu længere tid.

Danske Vandværker, der er de danske vandforsyningers brancheorganisation, fortæller desuden til TV 2, at de ikke har overblik over, hvor mange vandværker, der er ramt af problemer.