Samfund

Kajakroer angrebet af svane

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

En vred svanefar angreb Ole Buch, da han roede i kajak på Gudenåen. Han frygter, det kan gå ud over andre.

Ved første øjekast er det ren idyl at befinde sig ved Gudenåen.

Men man skal ikke lade sig narre. For mellem sivene lurer en aggressiv svane, der kan finde på at angribe fredelige kajakroere.

- Den er overhovedet ikke bleg for at angribe en kajakroer bagfra og ved at lande foran og ved at ramme pagajen, så man vælter i, siger Ole Buch, der er kajakroer fra Sminge Sø Kajakklub.

Svanefar kommer flyvende bagfra

Torsdag aften gik det ud over Ole Buch, da han sejlede forbi det farlige sted mellem Sminge Sø og Resenbro i sin kajak. 

- Og det var endda havkajak, jeg havde den dag. Den er meget stabil i forhold til en turkajak. Jeg var ikke klar over, at svanemor ligger på rede ude i sivøen. Det kunne jeg ikke se, så da jeg kommer for tæt på sivøen, så kommer svanefar flyvende bagfra, siger Ole Buch.

- Når en så stor fugl kommer bagfra, så har man ikke særlig mange chancer for at holde balancen, siger Ole Buch.

Ole Buch væltede ned i åen med kajakken.

Når en så stor fugl kommer bagfra, så har man ikke særlig mange chancer for at holde balancen

Ole Buch, kajakroer

- Jeg troede ikke rigtig på det. Det passer ikke, at den kommer så tæt på. Men det gjorde den altså, siger han.

Ole Buch reddede sig op i kajakken igen. Men han er bekymret for, hvordan andre mindre erfarne kajakroere vil reagere på et angreb fra svanen.

- Hvis det er en kano med far, mor og tre små børn, så ligger der en familie på fem i vandet, siger Ole Buch.

Usædvanlig svaneopførsel

Det er usædvanligt, at svaner reagerer sådan. Det vurderer biolog i Dansk Ornitologisk Forening Knud Flensted om den hidsige svanes adfærd.

- Den forsvarer sin rede mere end normalt, men derfor synes jeg ikke, man kan kalde det aggressivt. Men måske har den haft nogle uheldige oplevelser med andre mennesker, som har slået ud efter den. Så bliver den mere forsvarslysten, ligesom en hund, siger han.

Derfor råder han folk til at holde afstand til svanen og frem for alt ikke genere eller slå ud efter den.

- Det er ligesom, når man bliver angrebet af hvepse. Den umiddelbare reaktion er at slå ud efter dem, men så fremprovokerer du angreb. Det er bedre at lade være og i stedet søge væk, uddyber Knud Flensted.

En skrøne, at svaner kan brække knogler

Samtidig understreger han, at det er begrænset, hvilke skader svanen kan forårsage. Nok kan den til tider komme tæt på – og den kan også finde på at nappe mennesker – men den kan ikke bide hul. Og det er en skrøne, at den kan brække knogler.

- Jeg har aldrig hørt om nogen, som er kommet alvorligt til skade ved mødet med en svane. Og jeg kan ikke forestille mig, at den ville hoppe op i kanoen til dig, siger han.

Sæt et skilt op

Knud Flensted råder kommunen til at stille et skilt op i passende afstand, hvor man advarer om, at der er fugle i yngletid.

Han forklarer, at svaneæg normalt klækker fra maj og frem til Grundlovsdag, som falder på tirsdag. Men på grund af den kolde vinter er svanerne i år gået sent i gang med at yngle.

Kan flytte sig, når ungerne kan svømme

I sivene i Gudenåen ligger den angrebslystne hansvanes frue lige nu på æg. Derfor har svaneparret også svært ved at flytte sig fra stedet.

- Nu må vi se tiden an, indtil ungerne kommer. Når ungerne kan svømme, kan det være, at de fortrækker til et roligere område. Svaner kan dog også blive aggressive og forsvare deres territorium, hvis mennesker kommer tæt på ungerne, fortæller biologien.

Hansvanens aggressive opførsel har skræmt medlemmerne af Sminge Sø Kajakklub så meget, at de ikke længere tør ro alene op ad det sted på Gudenåen, hvor svaneparret opholder sig, skriver Midtjyllands Avis.

Og det er en god idé at sejle i hold, så man kan hjælpe hinanden i tilfælde af angreb, mener Knud Flensted.

- Hvis man er i kano, er der nok ikke den store fare. Men hvis man er i kajak og ikke er en drevet kajakroer, kan man godt blive lidt overrasket. Og hvis man ikke kan svømme, skal man passe lidt ekstra på, siger han til TV 2.

Kan svanen tvangsfjernes?

Mødet mellem svanen og kajakroerne har også skabt debat om, hvorvidt svanen bør tvangsfjernes fra området.

Men det ser Knud Flensted ikke nogen grund til.

- Det er bedre, at man tager sine forbehold. Og det er ikke nogen menneskeret at sejle ind i det område, påpeger han.

I 2012 endte en 37-årig amerikansk mand med at drukne, da han blev angrebet af en svane under en kajaktur nær Chicago. Da manden endte i vandet, forsøgte han at svømme i land, men svanen blev ved med at gå til angreb, og til sidst druknede manden, skriver BBC.

Se billeder af den aggressive svanes angreb på Ole Buch nedenfor:

Svane angriber kajakroer.
Svane angriber kajakroer.
Svane angriber kajakroer.
Svane angriber kajakroer.
Svane angriber kajakroer.
Svane angriber kajakroer.