Efter 13 ulveangreb har fåreavler taget sagen i egen hånd

Aase Svendsen mener ikke, regeringen gør nok for at holde ulvene væk. Derfor har hun købt fire hunde til at vogte over sine får.

- Det er vores soldater, vagtholdet, siger Aase Svendsen.

Mens hun sidder på sin røde ATV, peger hun udover sin store mark i Skærbæk i det sydlige Jylland. Den er fyldt med får. Men det er ikke fårene, hun peger på.

Der er to dyr, der skiller sig ud – Ida og Dan. To hunde af racen maremma.

De skal vogte over fåreavler Aase Svendsens 1500 får.

Siden 2013 har hun fået kompensation fra regeringen, hver gang et af hendes får er blevet dræbt af en ulv. Det har hun fået i alt 13 gange, men fåreavleren er sikker på, at antallet af ulveangreb på fårene snarere løber op i det femdobbelte.

- Hvis fårene har ligget der nogle dage, så får vi ikke nogen erstatning, og så kan man ikke dokumentere, at det var en ulv, der gjorde det, fortæller Aase Svendsen.

Venter på regeringen

Regeringen varsler et ulveudspil, og det ser mange fåreavlere, heriblandt Aase Svendsen, frem til med spænding.

Det store spørgsmål er, om der bliver mulighed for en regulering af ulvebestanden i modsætning til den nuværende lovgivning, der freder alle ulve i EU. Men for fåreavlerne handler det også om kompensation for ulveangreb.

Den seneste opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at der er en stigning i antallet af registrerede ulveangreb på dyr i Danmark.

Fra 11 ulveangreb i 2013 til 24 i 2017 – i alt 60 registrerede ulveangreb de seneste fem år.

Men ifølge flere fåreavlere i Jylland er de tal slet ikke retvisende. Ulven angriber og slår langt flere dyr ihjel, end myndighederne registrerer, lyder det.

Fåreavlerne mener, at myndighederne bagatelliserer problemet og efterlader fåreavlerne med regningen. Og så er det op til fåreavlerne selv at finde på alternative løsninger.

Savner tilskud til drift

Da Aase Svendsen har oplevet mange ulveangreb på sine får, har hun måttet tage sagen i egen hånd. Det har kostet hende dyrt.

I alt har hun anskaffet sig fire maremmaer, der skal vogte over fårene - og det har hjulpet. Hundene gør af ulvene, hvis de nærmer sig fåreflokken. Trækker ulvene sig ikke, går de hvide hunde til angreb.

Aase Svendsen har ikke oplevet et ulveangreb på sine får siden februar 2017.

- Det kan da kun være, fordi vi har fået hundene. De markerer sig med det samme, så snart de hører noget, fortæller hun.

De fire maremmaer er ikke billige. Det koster mellem 25.000 og 30.000 kroner for en udlært hund. Hertil kommer også foder og pleje af de firbenede kræ.

Og det er netop tilskud til driften af at holde ulvene væk, Aase Svendsen efterspørger i stedet for blot en kompensation, hver gang et får bliver dræbt.

Det er ikke lige let for fåreavleren at dokumentere, at et får er blevet dræbt af en ulv. De 1500 får står nemlig bag et 150 kilometer langt hegn, og det er ikke hver dag, at Aase Svendsen kommer rundt til dem alle.

Et dræbt får kan derfor ligge længe, mens andre dyr end ulve kan have taget en bid af fåret. Det besværliggør dokumentationen af et ulveangreb.

- Hvis ingen kører en politik overfor ulvene, og de bare får lov at formere sig uhæmmet, så er det os, der taber, siger Aase Svendsen. 

Venstre vil regulere ulvebestanden

Står det til Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen, er der snart hjælp at hente for Aase Svendsen.

- Vores holdning er, at der ikke er plads til ulven i Danmark, som vi ser udviklingen. Vi vil gerne have bestanden så tæt på nul som muligt. Ulven skaber utryghed, og den angriber får og kalve, siger han til TV 2.

Venstre ønsker EU-lovgivningen ændret, så hvert land i unionen kan foretage en individuel vurdering af sin ulvebestand.

- Lige nu er vi i gang med at kigge på det i ministeriet. Jeg har en forventning om, at vi får det her på dagsordenen efter sommerferien, fortæller Erling Bonnesen.

Ifølge ordføreren selv har han miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens (V) opbakning.

Men før Aase Svendsen kan hæve armene over hovedet af begejstring, kræver det, at de andre partier bakker op om det forestående forslag. Tidligere har Socialdemokratiet og Dansk Folkepart foreslået, at de vilde ulve skal hegnes ind.

Landbrugsordfører for Venstre, Erling Bonnesen, fortæller, at man i Venstre ønsker en regulering af EU-lovgivningen, så hvert land i unionen kan foretage en individuel vurdering af sin ulvebestand.

Se TV 2s nye minidok om ulvene i Danmark på TV 2 Play.