Rekordhøj stemmedeltagelse om OK18 - snart ved vi, om det bliver 'ja' eller 'nej'

Medlemmerne i de offentlige fagorganisationer er strømmet til for at afgive deres stemme til den nye overenskomst.

De offentlige lønmodtagere har massivt valgt at stemme ved urafstemningerne om overenskomsten for de godt 750.000 offentlige ansatte.

Flere fagforbund oplever store løft i stemmedeltagelsen. Det gælder store faggrupper som sygeplejerskerne, pædagogerne, akademikerne og socialpædagogerne, viser en rundspørge, som TV 2 har foretaget.

FOA ender med en markant fremgang i deltagelsen med en stemmeprocent på 63,2 mod 50,4 procent ved OK15. Lærerne ser også ud til også at sætte rekord med 77,8 procent, som er en anelse højere end stemmeprocenten i 2015.

Samlet melder fagforbundene dermed om ny rekord.

Det dramatiske slutspil om forhandlingerne foran Forligsinstitutionen, hvor landet flere gange var på randen af en storkonflikt, var bestemt også med til at skærpe interessen.

- Medlemmerne har virkelig formĂĄet at forstĂĄ, hvad vi har kæmpet om denne gang, og den massive medieinteresse har ogsĂĄ haft en effekt, siger FOA's formand, Mona Striib, til TV 2.

Flere højdespringere

OgsĂĄ de andre forbund melder om høje stemmeprocenter. Akademikerne springer i vejret fra 30 procent i 2015 til 58 procent i ĂĄr med deres krav om betalt frokostpause indskrevet i overenskomsterne. Et af lavtlønsforbundene, Socialpædagogerne, har en tocifret vækst i stemmedeltagelsen - fra 30 til 50 procent.

- Vi har fået, hvad vi kom efter, hvilket er et betragteligt lønhop. Overalt har modtagelsen været meget positiv hos tillidsrepræsentanterne, medlemmerne og på Facebook, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, til TV 2.

OgsĂĄ sygeplejerskernes stemmedeltagelse gĂĄr voldsomt frem. Her er der tale om et hop fra 37,9 til 55 procent.

FOA bliver de første med resultat

Alle stemmedeltagelser er indhentet hen over weekenden, sĂĄ der kan komme smĂĄ korrektioner, da medlemmerne kan stemme helt frem til mandag klokken 10. De første store forbund, der ventes at offentliggøre resultatet, bliver FOA og Danmarks Lærerforening ved 11-tiden mandag.

Fordi der er tale om et forlig og ikke en samlet mæglingsskitse fra forligsmanden, offentliggøres resultaterne ikke samlet. Denne afstemningsform betyder ogsĂĄ, at et eventuelt nej fra et forbund udløser konflikt, da resultaterne ikke sammenkædes.

Den manglende sammenkædning sker efter krav fra lærernes formand Anders Bondo Christensen, der ønskede medlemmernes opbakning til den undersøgelseskommission, der nu skal se på lærernes arbejdstidsregler.