Samfund

Borgerforslag: Det skal være lettere at blive rugemor

Danske par, der helt lovligt bruger en rugemor, er nødt til at rejse til udlandet for at få det gjort.

Adgangen til at bruge en rugemor, hvis man ikke selv kan få et barn, skal være lettere i Danmark. 

Det mener flere forskellige eksperter og almindelige borgere. 

I Danmark er det lovligt at bruge en rugemor, så længe hun ikke får penge for det. Men det medicinske indgreb, der skal til for at blive gravid, må man ikke få lavet herhjemme. Derfor bliver danske par, der helt lovligt bruger en rugemor, nødt til at rejse til udlandet for at få det gjort.

TV 2 har fulgt den 31-årige århusianer Anne Louise Madsen, som skal være rugemor for sin bedste veninde, der ikke selv kan blive gravid. 

Anne Louise Madsen er netop hjemvendt fra Grækenland, hvor hun er i gang med processen, der skal ende ud i, at hun på en klinik bliver befrugtet med sin venindes æg.

Loven skal ændres

Danske læger kunne sagtens lave det medicinske indgreb, men de må ikke, når der er tale om en rugemor.

Jeg kan godt forstå, at forældre, der ikke kan få børn, rigtig gerne vil have det

Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i SF

Svend Lindenberg, der er professor og chef på Copenhagen Fertilitycenter, mener, at loven skal ændres.

- Det ville være rart, hvis man i stedet for at sige til patienterne, at "det her kan vi ikke tage os af", havde en bestemt afdeling i Danmark, der tager sig af den faglige ekspertise, der er omkring emnet, siger han.

Det siger loven

  • Det er lovligt at bruge en rugemor i Danmark, men det er ulovligt for danske læger at assistere behandlingen. Derfor må danske par, der benytter en rugemor få udført behandlingen i udlandet. Kun hjemmeinsemination kan foregå i Danmark. 
  • Det er ikke ulovligt at betale en rugemor. 
  • Har der været betaling parterne imellem er praksis i Danmark dog sådan, at en af de tiltænkte forældre ikke kan stedbarnsadoptere barnet. En stedbarnsadoption kan dog godt gennemføres, hvis man kun har betalt for de udgifter, der er forbundet med behandlingen. 

Flere medlemmer i Etisk Råd har ligeledes opfordret politikerne til at se på muligheden for at lempe adgangen til en rugemor uden betaling. 

Og fra politisk hold er man umiddelbart ikke afvisende over for forslaget. 

- SF er nysgerrige på, hvilke overvejelser der skal gøres, inden man når til at benytte sig af en rugemor. Vi vil indkalde til en høring, hvor vi kan få nogle af interessenterne med til at fortælle, hvordan det foregår i dag, og hvordan betingelserne er for, hvad der allerede er lovligt, siger Kirsten Normann Andersen, der er sundhedsordfører i SF, til TV 2.

Hun er dog imod en kommerciel løsning, hvor man kan betale penge for at få en rugemor.

- Jeg kan godt forstå, at forældre, der ikke kan få børn, rigtig gerne vil have det. Der er mange måder, hvorpå vi kan hjælpe allerede i dag, blandt andet med adoption som en mulighed, men det at sælge sin krop for at hjælpe andre til at få børn, der går min grænse, siger Kirsten Normann Andersen.

Etiske overvejelser

Liberal Alliance mener også, at det skal være lettere at kunne bruge en rugemor. 

Personligt synes jeg, det er rigtig ærgerligt, at det skal være så besværligt

Nina Reanne Christensen, har stillet borgerforslag

- Jeg mener, at det bør være lovligt i Danmark, så vi kan hjælpe ønskebørn med at komme til verden. Jeg kan ikke se, hvorfor danskere skal rejse til udlandet for at få hjælp til deres ønskebørn, når de kan få dem i Danmark, har sundhedsordfører May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance tidligere sagt til TV 2.

En anden, der mener, at reglerne på området har alt for mange indbyggede forhindringer, er Nina Reanne Christensen. 

Hun har stillet et borgerforslag om ændring af lovgivningen. Hendes motivation for at gøre det er, at hun gerne selv vil være rugemor for sin veninde, men at det praktisk talt er umuligt med den gældende lovgivning.

- Det er en stor personlig ting at skulle føde et barn, men når man ved, hvor meget det betyder for min veninde, som ikke selv kan, så er det det værd, synes jeg. Jeg tror aldrig, at jeg vil føle, at det er mit barn, selvom jeg har det indeni. Og når barnet er født, så er det jo heller ikke sådan, at jeg ikke kommer til at være en del af dets liv,  siger Nina Reanne Christensen.

Hun mener, at alle burde have ret til biologiske børn.

- Personligt synes jeg, det er rigtig ærgerligt, at det skal være så besværligt. Jeg mener også, at det ville være ideelt, hvis man betalte nogle penge til rugemoderen under graviditeten, hvor hun jo ikke kan arbejde.

Borgerforslaget har i skrivende stund knap 400 støtter. Det skal nå 50.000 før der kan blive behandlet af Folketinget. 

 

Ikke alle er dog entydigt positive overfor en ændring af reglerne.

- Jeg er ikke for, at rugemødre er noget, vi skal benytte os af i Danmark. Jeg synes, det er et etisk dilemma, hvis en kvinde skal være et hylster, for at en anden person kan få sine drømme opfyldt, har Lise von Seelen, der er medlem af Etisk Råd, tidligere udtalt til TV 2, hvor hun pointerede, at der er tale om hendes personlige holdning. 

Mange ubesvarede spørgsmål

I SF vil man som nævnt tage initiativ til en høring om lovgivningen omkring rugemødre. Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen pointerer samtidig, at diskussionen er kompleks. 

- Det at sælge sin krop er meget grænseoverskridende. Man får en tilknytning til det barn, som man er gravid med. Man har mælk i brysterne, efter man har født, ligesom selve fødslen er en del af processen. Så der skal gøres nogle alvorlige overvejelser, inden man kaster sig ud i sådan et projekt.

Hvem må være rugemor, og hvem må ikke?

- Det kan jeg ikke svare på, for jeg synes, det er meget voldsomt at være rugemor. Det foregår allerede, og det foregår ved, at folk rejser til udlandet, hvor kvinder, som måske gør det af nød og for pengenes skyld, ordner problemet for os. Så bliver vi i Danmark nødt til at gøre os nogle overvejelser om, hvorvidt det er en rimelig mulighed, siger Kirsten Normann Andersen.

Kan SF se sig selv være med til at lave lovgivningen om?

- Det kan jeg ikke svare på for indeværende, men vi er interesserede i at få afdækket, hvad der er omstændighederne ved det her.

Chat med rugemor lørdag aften

Lørdag aften klokken 19 kan du livechatte med Anne Louise Madsen her på tv2.dk. Den 31-årige studerende fra Aarhus skal som nævnt være rugemor for sin bedste veninde, der ikke kan blive gravid. Anne Louise Madsen er netop vendt hjem fra Grækenland, hvor hun er i gang med processen, der vil ende ud i, at hun bliver befrugtet med sin venindes æg.