Samfund

Mange nyder varmen - også juletræets fjende

En varm og tør maj er højsæson for lus i juletræer - og for jagten på dem.

På en perfekt sommerformiddag burde det være en udelt fornøjelse at vandre rundt i en lysegrøn juletræsplantage og kigge efter dyr.

Der er småfugle og en summen af insekter og et brusende svanepar højere oppe.

Men skovfoged Christian Ladefoged er på udkig efter nogle andre dyr – så små, at de næsten ikke er til at få øje på, og så ucharmerende, at der ikke er andet at gøre ved dem end at sprøjte dem væk.

Han kigger efter lus i juletræerne.

- Lusene får nålene til at krølle sammen, og hvis man ikke reagerer på det, så kan de ødelægge hele træet. Så det er noget producenterne altid er meget opmærksomme på, fortæller Christian Ladefoged, der er skovfoged hos ’Skovdyrkerne Øerne’, der organiserer juletræsproducenter på øerne.

Lusene er et fast tilbagevendende problem hvert år i maj, især hvis vejret er varmt og tørt – og det har det i den grad været i år.

Holder lus i kort snor

I år har middeltemperaturen ligget på 15 grader (døgnet rundt vel at mærke), og det er mere end en hel grad mere end den hidtidige rekord. Samtidigt har der også været meldt om rekordhøje maj-temperaturer nogle steder i landet, for eksempel i København, hvor man tirsdag nåede op på 29,1 C for første gang i de 132 år, man har målt den slags.

Samtidigt har der i nogle dele af landet været meldinger om bemærkelsesværdigt mange lus i år.

Men lusene har ikke fået lov til at udvikle sig til et uoverskueligt problem, fortæller Christian Ladefoged. Dertil er producenterne alt for opmærksomme på luseangrebene. For producenterne kunne nemlig ende med et alvorlig økonomisk slag, hvis lusene bare fik lov til at udvikle sig.

- Sådan et juletræ står måske i 100 kroner, og der er flere tusinde træer på en hektar. Så det er mange penge at miste, hvis man bliver tvunget til at opgive en plantage, som man måske har passet en fire-fem år, fortæller han.

Eksport for millioner

Juletræsproduktion er en stor forretning i Danmark. Hvert år eksporteres omkring 10 millioner juletræer til en værdi af 800 millioner kroner.

Og rundt omkring i skovene og markerne står cirka 150 millioner juletræer og bruger otte-ni år på at vokse så pænt til, at de kan kvalificere sig til at blive solgt som juletræ i december.

Grankviste set tæt på. Øverst en angrebet kvist, nederst en sund kvist

Bøjede nåle

I dag er Christian Ladefoged på inspektion i en mindre hobbyproduktion på Midtfyn, hvor man først nu har opdaget, at lusene har angrebet nogle af træerne.

De små sorte lus på undersiden af nålene er næsten ikke til at se med det blotte øje. Men man kan se det på træets udpinte, krogede nåle, at lusene er flyttet ind.

- Får man sprøjtet i tide og stoppet luseangrebet, så er det ikke nogen katastrofe for træet. I løbet af nogle år vokset træet til, så de angrebne områder bliver dækket af raske grene, fortæller Christian Ladefoged.

Masser af skadedyr

De store juletræsplantager med tusindvis af ens træer er truede af et utal af skadedyr. Der er ’Almindelig Ædelgranlus’, som Christian Ladefoged er på jagt efter i dag, og der er varianterne ’Ulden Ædelgranlus’ og ’Brun Ædelgranlus’.

Og der er stammelus.

Og mider.

Og den allerstørste skadevolder af dem alle: Fuglene.

- Sådan et kuld rågeunder, der skal lære at flyve. De kan lige baske fra trætop til trætop, fordi der ikke er så langt mellem træerne. Og så kan de knække den ene top af efter den anden, fortæller han.