Samfund

Ny dom: EU-borgere kan også få erstatning for flyforsinkelser uden for Europa

EU-regler for erstatning til flypassagerer gælder også, når turen ender uden for EU.

Europæiske flypassagerer kan også have ret til erstatning, hvis de bliver forsinkede på den del af deres rejse, der foregår uden for Europa. 

Det siger EU-Domstolen torsdag i en dom i en sag om en tysk kvinde, der blev forsinket i Marokko. 

Retten til kompensation gælder også ved flyforbindelser i et tredjeland, når der foretages mellemlanding uden for EU, fastslår EU-Domstolen. 

- Flyskift under mellemlanding ændrer ikke på den omstændighed, at to eller flere flyafgange, der er reserveret samlet, skal anses for at være én samlet direkte tilsluttet flyforbindelse, siger EU-Domstolen. 

Fire timer for sent i Agadir

EU-reglerne for erstatning til flypassagerer gælder ikke på ture, der udelukkende foregår uden for EU. Men de gælder på ture, der starter i EU og ender uden for EU. Også efter mellemlandinger uden for EU, når der er tale om én samlet reservation, lyder det i EU-dommen. 

Sagen handler om den tyske kvinde Claudia Wegener, der skulle flyve med Royal Air Maroc fra Berlin til Agadir i Marokko. Turen omfattede en planlagt mellemlanding i Casablanca. Her skulle hun skifte fly og med et marokkansk indenrigsfly frem til målet. 

Wegener endte med at komme fire timer for sent frem til Agadir. Derfor bad hun Royal Air Maroc om kompensation efter EU-reglerne. Hun blev blankt afvist af det marokkanske flyselskab og rejste derefter sag ved domstolene i først Berlin og derefter EU. Og Claudia Wegener skal have sin erstatning, lyder det nu fra EU-Domstolen.