Samfund

Dansk burka- og niqabforbud går verden rundt

En række udenlandske medier skriver om det danske burkaforbud.

Folketingets vedtagelse af en lov, der fra den 1. august blandt andet forbyder burka og niqab i det offentlige rum, har vakt opsigt over hele verden.

Adskillige medier som den britiske avis The Guardian og det amerikanske nyhedsbureau Associated Press skriver om den danske lov.

Ifølge The Guardian, som er kendt for at være et medie, der hælder mod den britiske venstrefløj, har det danske forbud skabt modstand hos flere, som mener, det er et angreb på folks ret til ytringsfrihed og religion.

Financial Times kalder den danske lov for det seneste af en række tiltag i Europa, som er rettet mod immigranter.

Har vakt opsigt i USA

Også i USA har den danske lov vakt opsigt, og The Hill, et politisk online-medie, citerer blandt andre Gauri van Gulik, direktør for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

- Loven kriminaliserer kvinder for deres valg af beklædning, og på den måde er det i strid med de frihedsrettigheder, Danmark hævder at håndhæve, siger hun.

Men britiske BBC skriver, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol sidste år støttede et belgisk forbud mod slør, der dækker hele ansigtet. Domstolen mener i denne sag, at harmoni i et samfund er vigtigere end det enkelte individs ret til at udtrykke sig.

BBC fortæller også, at Frankrig var det første europæiske land, der forbød slør, der dækker hele ansigtet. Det blev indført i april 2011, og få måneder efter fulgte Belgien efter med en lov, der forbyder enhver beklædningsgenstand, der skjuler en persons identitet i en offentlig forsamling.

Siden er Østrig, Bulgarien og delstaten Bayern i Tyskland fulgt efter med lignende love. I Holland godkendte parlamentet sidst i 2016 et lignende forbud, men det afventer endnu godkendelse af en højere politisk instans, skriver BBC.