Samfund

Barnløse par tager til Polen for at købe børn

TV 2-journalister gik undercover for at undersøge et illegalt marked, hvor vestlige barnløse par og gravide polske kvinder handler med børn på nettet.

Elevatoren fragter os op til en af de øverste etager i det polske boligbyggeri, der er opført med markante numre på hver blok. Det meste er holdt i grå nuancer.

Da elevatoren stopper, bliver døren ind til lejligheden åbnet med det samme. Efter en kort gestus, bliver vi inviteret indenfor i stuen af en spinkel og højgravid pige.

Vi er netop ankommet til en større by i det nordøstlige Polen. Her har vi aftalt et møde med en 20-årig kvinde, som vil sælge sit ufødte barn til os. Vi kalder hende Laura.

Vi er journalister på TV 2 Dokumentar, og vi er gået undercover som barnløst ægtepar for at undersøge et illegalt marked, hvor vestlige barnløse par og gravide polske kvinder handler med børn.

Laura virker fattet og rolig, selvom hun sidder overfor fremmede danskere, som hun tror, snart vil overtage hendes ufødte datter. Laura fortæller, at hun ikke har råd til barn nummer to på grund af gæld, og at det er derfor, hun har kontaktet os.

Jeg vidste med det samme, at jeg ikke var i stand til at forsørge og opdrage det barn. Så mine følelser her spiller ikke nogen rolle

Laura, 20 år

Købte to dage gammel dreng

Vi skruer tiden tilbage til november 2017. Her kom en nyhed frem i de danske medier om, at et dansk ægtepar fra Sønderjylland havde købt et spædbarn i Polen. Aftalen var kommet i stand via internettet, mens den biologiske mor stadig var gravid. Efter lidt forhandling var prisen for drengen endt på 5500 kroner.

To dage efter drengen var født, startede det sønderjyske par bilen og kørte de 10 timer ned til den banegårdscafé, hvor de skulle mødes med den biologiske mor. Her fik de overleveret den nyfødte dreng – moren fik pengene i eurosedler og en sportstaske med mad og tøj. Hun havde i forvejen malket ud, så drengen kunne få en flaske med råmælk på turen tilbage til Danmark.

Ægteparret blev ikke dømt i retten for at have købt drengen. Her vurderede Retten i Sønderborg, at man ikke kunne dømme parret for at selve købet af drengen. Blandt andet fordi både den biologiske mor og parret havde lavet en gensidig aftale, efter barnet var blevet undfanget. 

Dommen endte i stedet med en straf på 20 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste, fordi ægteparret havde skaffet en fødselsattest og et cpr-nummer til barnet på falsk grundlag. De havde altså løjet over for de danske myndigheder om, at de var barnets biologiske forældre. Retten gav samtidig parret lov til at beholde drengen, da man vurderede, at han trivedes i den nye familie. 

Det lyder helt grotesk i mine ører. Der må være et hul i loven, hvis man ikke kan blive straffet for at have købt et barn

Ina Dygaard, næstformand i Adoption & Samfund

Vi besluttede på den baggrund at undersøge det illegale marked med europæiske børn for at finde ud af, om der var flere danske barnløse par, der havde købt et barn i Polen. Og for at forstå, hvad der kan få kvinder, der bor i et EU-land tæt på Danmark, til at sælge deres børn.

Hverken parret fra Sønderjylland eller den biologiske mor til drengen ønskede at stille op til et interview, så vi besluttede at gå en anden vej for at undersøge markedet med børn, der foregår via internettet.

Første kontakt med højgravid pige

I fem år har min mand og jeg uden succes forsøgt at realisere vores største drøm; at blive forældre til et barn…

Sådan indleder vi teksten på et polsk internetforum. Planen er, at vi vil udgive os for at være et barnløst dansk par, så vi kan komme i kontakt med polske gravide kvinder. På den måde håber vi på at få en indsigt i en ellers lukket verden.

I løbet af de første fjorten dage kommer der forskellige beskeder fra polske kvinder. Men flere af dem viser sig at være svindlere, der forsøger at snyde os for penge.

Men der kommer også flere henvendelser, som virker mere troværdige. Det er beskeder fra kvinder, som sender både billeder af sig selv og deres telefonnummer.

En af dem er den 20-årige kvinde, vi kalder Laura. Hun starter med at skrive til os:

- Jeg er gravid i 33. uge, så fødslen sker inden længe. Scanningen viser, at det bliver en pige.

Laura har en søn i forvejen, men af en eller anden grund vil hun af med sin endnu ufødte pige.

Vi aftaler med Laura, at vi vil besøge hende i Polen med en tolk.

I vores korrespondance med hende har hun indtil videre ikke nævnt noget om, at hun ønsker penge for barnet.

Men få dage før vi tager afsted, sender hun os en besked:

- Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle sige det, men vil I venligst give mig nogle penge.(…) Jeg har brug for 500 Zloty, skriver Laura til os.

Vi vælger at imødekomme Lauras ønske og overfører, hvad der svarer til 800 danske kroner for at bevare kontakten til hende. Og nu begynder Laura løbende at bede om flere penge fra os. Vi overfører dog ikke mere, inden vi flyver mod Polen. 

Det første møde i Polen

Da vi trykker på dørtelefonen i en større by i det nordøstlige Polen, hvor Laura bor, bliver vi hurtigt ’buzzet’ ind i opgangen. Den fører videre ind til en elevator, hvor hele bagbeklædningen mangler, så der er helt åbent ind og ned i elevatorskakten.

Vi har taget skjult kamera på for at dokumentere, hvordan det hele skal foregå.

Efter lidt snak kommer vi ind på, hvad prisen for barnet skal være. Laura har en gæld, som hun gerne vil af med. I alt vil Laura have 5300 kroner for babyen og omkostningerne ved fødslen dækket. 

Laura vil sælge sit ufødte barn, fordi hun har en gæld, hun vil have betalt Video: Signe Walgren Daugbjerg

Vi aftaler, at hun allerede nu kan få et slags forskud på 500 zloty.

Laura har også tænkt på, hvordan papirerne skal klares, så vi kan få den nyfødte pige med til Danmark: Til de polske myndigheder skal vi ifølge Laura forklare, at vores mandlige journalist er faren. Dermed får vi med et pennestrøg en falsk fødselsattest på barnet med en dansker som far, som vi så kan præsentere for de danske myndigheder. Vejen er banet for at få et personnummer og andre nødvendige papirer på pigen i Danmark.

Vi aftaler med Laura, at vi vil vende tilbage til hende med et svar dagen efter.

Et mørketal

Det er en særlig enhed hos politiet i hovedstaden Warszawa i Polen, der beskæftiger sig med de sager, hvor kvinder vil sælge deres børn til barnløse par.

Strafferammen er op til fem års fængsel, og politiet finder frem til mellem 12-15 sager om året. Men politiet mener selv, at der er et større mørketal.

-  Der kan være flere af disse illegale adoptioner. Disse forbrydelser er meget komplicerede og vanskelige at opklare. For de to parter, der deltager i den form for kriminalitet, har ingen interesse i at henvende sig til politiet, siger Mariusz Ciarka, der er talsmand for polsk politi.

Kvinde vil være rugemor for os

Den højgravide Laura er ikke den eneste kvinde, der henvender sig til os. Flere andre gravide kvinder med samme ærinde sender os beskeder, der minder om Lauras situation. Men vi vælger i stedet at fokusere på et nyt scenarie. 

En kvinde skriver, at hun gerne vil opfylde vores drøm om at få et barn. Det viser sig, at hun vil være rugemor for os.

I Danmark er det ulovligt at benytte en rugemor, der modtager penge for sin service. I Polen er reglerne mere uklare. Der står dog i loven, at et barn kun kan have én juridisk mor, og det er den kvinde, der har født barnet. Vi vil derfor gerne finde ud af, hvordan kvinden forestiller sig, at vi skal få barnet med til Danmark, når hun er den biologiske mor.

Vi aftaler at mødes med kvinden og hendes mand i deres hjem, der ligger lidt uden for Krakow. Hun har allerede sendt os billeder af sine to børn, som et slags bevis for, at hun kan blive gravid.

Og hun har skrevet, at det vil koste os omkring 90.000 zloty at benytte hende som rugemor, hvilket svarer til cirka 156.000 kroner.

Få dage efter flyver vi afsted til Krakow i Polen for at mødes med rugemoren.

Gør det for pengene

Her møder TV 2 journalister polsk par, hvor kvinden tilbyder at være rugemor med sine egne æg Video: Signe Walgren Daugbjerg

Vi ankommer til et ældre hus, der ligger ude på landet, cirka tre kvarter fra Krakow.

Familien bor på første sal, og kvinden står allerede udenfor på trappen med sin yngste datter på armen, da vi træder ud af taxaen.

På første sal møder vi hendes mand. De taler begge et nogenlunde engelsk. Vi bliver vist ind i et lille køkken og bliver budt på saftevand. Ved det lille bord sætter vi os sammen med kvinden, mens hendes mand bliver stående op af køkkenbordet. Manden mangler flere tænder, og da vi spørger ind til, hvorfor kvinden vil være rugemor for os med sine egne æg, fortæller manden, at det er på grund af pengene.

Kvinden tager hurtigt sin telefon op og viser os sin kalender i forhold til, hvornår hun har ægløsning. Ingen klinikker eller læger bliver indblandet i den første fase. Hun vil blot inseminere sig selv med en sprøjte på badeværelset – det har hun hørt, at andre polske kvinder har gjort med succes.

Bestikker en læge

Vi spørger ind til, hvordan de forestiller sig, at barnet skal blive juridisk vores, når loven er, som den er i Polen.

Her forklarer det polske par, hvordan vores kvindelige journalist får sit navn på fødselsattesten som barnets mor Video: Signe Walgren Daugbjerg

De fortæller, at de kan bestikke en læge, der kan skrive den kvindelige journalists navn i fødselsattesten under ”barnets mor”. Det vil koste lidt under 30.000 danske kroner, og de lover, at de vil tale med lægen hurtigst muligt.

Tricket er så, at man som barnets ”nye forældre” går til de danske myndigheder og siger, at man har født barnet under en ferie i Polen. På den måde får man et cpr-nummer til barnet, og man vil nu stå som barnets juridiske forældre.

Polsk par vil have, hvad der svarer til 187000 kroner for at være rugemor.

I alt ender prisen på 106.000 zloty – cirka 187.000 danske kroner. Vi takker for mødet og siger, at vi vil tænke over det til dagen efter. Næste dag sender kvinden sender os en sms, hvor hun skriver, at hun allerede har talt med den læge, som kan forfalske fødselsattesten, og at han gerne vil hjælpe.

Vi finder flere danske par

For at finde ud af, om der findes andre danske par, der har købt et barn i Polen, begynder vi at gennemtrawle det polske internetforum. Her finder vi frem til et andet dansk par, der leder efter et barn. 

Vi håber at finde et barn som vi kunne tage os af og elske som vores egen

Dansk ægtepar, der leder efter et barn

Det lykkes os at finde frem til parrets rigtige identitet. Det viser sig, at allerede en måned efter det danske par har søgt efter et barn på den polske hjemmeside, har kvinden pludselig postet billeder af en nyfødt pige på en Facebookgruppe:

”…må vi præsentere vores dejlige lille ønskepige… hun er 13 dage gammel i dag og bare det lækreste, dejligste lille væsen, man kunne ønske sig….”

Vi kontakter derfor kvinden for at høre, hvordan hun og hendes mand kan have fået et barn så kort tid efter deres opslag på den polske hjemmeside, men de skriver tilbage, at de ikke ønsker at udtale sig om ”emnet”. Og kort efter har de slettet deres opslag på hjemmesiden. Moren til pigen siger dog, at vi gerne må bringe oplysningerne, så længe parret forbliver anonyme.

Vi finder også frem til en anden sag, hvor en dansk kvinde er blevet idømt et halvt års betinget fængsel i Polen – efter at hun og en anden har forsøgt at overtage et nyfødt barn fra en polsk kvinde. Heller ikke denne danske kvinde ønsker at fortælle om sagen i et interview.

Eddie Khawaja er advokat og har i en årrække arbejdet med sager om børn, der har fundet ud af, at de har haft andre forældre, end de selv og myndighederne var klar over.

- Jeg er overrasket over, at det er så let at få adgang til at købe et barn. Det tror jeg, at de fleste vil være overrasket over, at det faktisk foregår relativt åbent i Europa.  At børn kan leve med en forkert identitet i mange år, siger Eddie Khawaja, der også mener, at den nuværende danske lovgivning, hvor man ikke kan blive straffet for at købe et barn, hvis den biologiske mor samtykker, kan friste flere barnløse danske par til at tage til Polen og købe et barn.

Vil af med toårig søn

Da vi er ved at lukke vores research ned, får vi pludselig endnu en henvendelse, som sætter markedet med børn på internettet i et helt nyt perspektiv.

En kvinde skriver, at hun har en 2-årig søn, som hun vil af med. Her er der altså ikke tale om et ufødt barn, men et barn, som kvinden har et forhold til, og hvor drengen kender hende som sin mor.

Vi kalder hende Dorota.

Dorota sender os billeder af sin søn, og da vi taler med hende i telefonen, kan vi forstå, at hun har svært ved at skulle tage sig af drengen økonomisk, og at hun ikke har plads til drengen i sit liv.

Dorota arbejder i London, og det sidste halve år har hendes søn været hos hendes forældre i Polen. Men nu vil forældrene ikke længere tage sig af ham. Hun fortæller, at hun har mistet sin lejlighed og bor på et værelse, hvor der ikke er plads til sønnen, og at ”hun vil have det overstået så hurtigt som muligt”.

Vi aftaler med hende, at vi kan mødes på et hotelværelse i London.

Vil ikke have penge

Det er en venlig, men genert kvinde i midten af 20’erne, der kommer ind på vores hotelværelse. Hun ser helt almindelig ud i lang sort jakke og en to-go-kaffe i hånden. Hun sætter sig ned og undskylder, at vi ikke kunne mødes hos hende, men forklarer, at de mennesker, hun bor sammen med, ikke ved, at hun har en søn i Polen.

- Jeg er hundrede procent sikker på, at jeg vil det her. Hvis det ikke fungerer med jer, så vil jeg stadig give ham væk. Jeg har haft ham hos mig i halvandet år, og det var for hårdt for mig. Det er trist, men jeg kan ikke lave om på mig selv. Jeg kan ikke ofre hele mit liv på min søn.

Hun fortæller hurtigt, at hun ikke ønsker nogen penge for sin søn, men at hun bare vil finde en familie, der kan elske ham, da hun ikke selv har plads til ham i sit liv.

Her viser Dorota video af sin toårige søn, som hun vil give væk, da hun ikke føler, hun kan tage sig af ham

Hun spørger på intet tidspunkt om, hvem vi er. Heller ikke da vi spørger direkte, om der er noget, hun vil vide om os, siger hun bare, at vi virker som nogle gode folk.

Svindel med fødselsattest

Vi spørger hende til sidst, hvordan hendes barn overhovedet skal blive vores – uden om myndighederne.

Hun forklarer, at hun har fået vejledning af en anden kvinde på det polske internetforum. Kvinden har forklaret hende, hvordan et barn – uden om myndighedernes kendskab – på papiret kan få to falske forældre.

Dorota trækker et stykke papir op af sin taske. Det er sønnens fødselsattest. Hun fortæller, at faren til barnet ikke har noget med ham at gøre, og pladsen ud for farens navn i fødselsattesten derfor står tom. Igen er tricket altså, at vi skal snyde de danske myndigheder.

Vi beslutter at afbryde mødet her og fortælle hende, at vi er journalister.

Her fortæller vi moren til den toårige dreng, Dorota, at vi er journalister og derfor ikke kan tage hendes søn med til Danmark

Vi tilbyder Dorota en række kontakter til både engelske og polske myndigheder, hvor hun kan få hjælp til sin situation på legal vis.

Efter vi kommer tilbage til redaktionen har vi løbende været i kontakt med Dorota. Det seneste svar fra hende er, at hendes søn nu bor med hende i London. Hun vil ikke svare på, om hun stadig ønsker at give sin dreng væk, men hun skriver, at hun leder efter en løsning.

Vi kontaktede også den højgravide gravide Laura dagen efter vores besøg og fortalte hende, at vi ikke ville gå videre med processen. Vi oplyste hende også om, hvor hun kunne få hjælp til sit kommende barn hos de polske myndigheder. Laura har ikke ønsket yderligere kontakt med os, og det er derfor ikke muligt for os at vide, hvor hendes nyfødte pige er i dag.

Heller ikke parret fra Krakow, som ville være rugemor for os, har ønsket at give noget interview.

Efter tre måneders research beslutter vi os for at lukke vores profil ned, selvom vi stadig modtager henvendelser fra polske kvinder. Og kort efter fjerner ejeren af den polske hjemmeside, det forum, hvor børn er blevet formidlet til barnløse par.

Børne- og Socialministeriet oplyser, at de nu ønsker at stramme lovgivningen på området.