Årgang 0

'Årgang 0'-Rachel udsat for seksuelle krænkelser på Distortion

'Årgang 0'-pigen Rachel Ellebye oplevede at blive taget på brystet og i skridtet, mens hun hjalp til som frivillig medarbejder på gadefestivalen.

"Sindssygt ubehageligt" og "møg ubehageligt".

Sådan beskriver Rachel Ellebye, kendt fra TV 2s dokumentarserie 'Årgang 0', de seksuelle krænkelser, hun er blevet udsat for under den københavnske gadefestival Distortions første dag, onsdag.

I et indlæg på sin blog under overskriften 'Her går grænsen' beskriver hun, hvordan hun ikke bare én, men hele tre gange i løbet af sin vagt som frivillig medarbejder på Distortion oplevede, at mandlige festivaldeltagere udsatte hende for overgreb.

- Min første grænse blev overskredet, da en gruppe fyre kom over og spurgte om billede. Mens de er igang med at tage billedet med mig, begynder en af fyrene at tage mig på brystet, skriver Rachel Ellebye i sin blog og fortsætter.

- Det var møg ubehageligt, og det var med vilje. Ikke bare "et uheld". Hvorfor tænker sådan nogle mennesker, at man bare kan tage andre folk på brystet eller lign., når de ikke har nogen grund til det?

Forsøgt kysset og taget i skridtet

Ifølge Rachel Ellebye begyndte hendes vagt stille og roligt, og hun havde tid til at stille op til fotos sammen med fans, sådan som hun plejer at gøre, og som hun normalt opfatter som hyggeligt.

Men efterhånden som aftenen skred frem, fik hun mere og mere travlt og blev derfor nødt til at sige nej til at lade sig fotografere. Det var der imidlertid nogle, der ikke respekterede, og som forsøgte at presse hende til det, hvilket hun følte var ubehageligt. Ikke mindst fordi hun var iført en arbejdsuniform, som signalerede, at hun faktisk var på job.

Det gik dog helt galt, da Rachel Ellebye senere på sin vagt skulle skifte post. Undervejs passerede hun nogle unge fyre, som greb fat i hende og forsøgte at kysse hende. Og senere oplevede hun, at en forbipasserende tog hende i skridtet.

- Selvom jeg er "kendt", så skal jeg stadig have lov til at kunne lave noget arbejde ved en festival, uden at folk konstant synes, at de skal overskride mine grænser, skriver hun.

15 procent er blevet berørt

Den 18-årige pige er langt fra den eneste unge, der har oplevet at blive befamlet mod sin vilje. 

En spørgeskemaundersøgelse blandt landets 8. klasseselever viste i 2016, at hele 15 procent af pigerne havde oplevet seksuelle berøringer i deres 14-15-årige liv, som de ikke ønskede. 

For drengene var tallet fem procent, viste undersøgelsen, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd stod bag. 

Nødvendigt at fortælle det

'Årgang 0'-Rachel understreger også indledningsvis i sit blogindlæg, at hun synes, det er nødvendigt at skrive om krænkelserne, selvom hun ikke normalt skriver den slags indlæg.

Den 18-årige pige fra Aabenraa ønsker ikke at kommentere indlægget yderligere, men siger til TV 2:

- Jeg er okay nu, og der skete ikke andet. Jeg havde ellers en hyggelig tid på Distortion.

Rachel Ellebye har ikke flere vagter som frivillig på festivalen.