Samfund

Ny dansk nationalpark møder skarp kritik

Parkens formål er at genoprette naturen, men parken gør ingen forskel, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Danmarks femte nationalpark, Kongernes Nordsjælland, indvies tirsdag.

Parken, der spreder sig over 26.250 hektar, hænger sammen med Esrum Sø, Gribskov, Arresø, Melby Overdrev og Tisvilde Hegn.

Dermed er sommerhusområder og byer også en del af nationalparkområdet.

Dådyr og rige skove

Parken indeholder nogle af de biologisk rigeste skove i Danmark samt landets største lynghedeområde, den vandrigeste og næststørste sø samt den største vildtlevende bestand af dådyr. 

Det fremgår af nationalparkens hjemmeside.

Nationalparkens klare formål er at genoprette naturen ved at "bevare, styrke og udvikle områdets natur, dens mangfoldighed, kontinuitet og dynamik", står der i bekendtgørelsen.

Naturfredningsforening ryster på hovedet

Men parken kommer ikke til at gøre nogen forskel for naturens tilstand, mener Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun påpeger over for Kristeligt Dagblad, at det er problematisk, at der dyrkes intensivt landbrug i nærheden.

- Man har bare taget noget eksisterende natur og gjort det til en nationalpark, som man kører ind og ud af, siger hun til Kristeligt Dagblad.

- Parken kommer ikke til at gøre nogen forskel for naturens tilstand, fordi der ikke er tale om sammenhængende natur, og der dyrkes intensivt landbrug lige i nærheden.

Minister afviser kritik

Maria Reumert Gjerding ønsker, at lovgivningen laves om, så der stilles mere konkrete krav til, hvordan naturgenopretningen skal sikres i nationalparkerne - og at det netop er naturgenopretning, der skal bruges flest kræfter på.

Men det afviser miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Jeg er ikke i tvivl om, at de danske nationalparker lever op til deres formål i forhold til naturen, skriver han til Kristeligt Dagblad.

Og Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, bakker ministeren op.

- Jeg har tiltro til, at det ikke er et problem for naturen, at de danske nationalparker er sammensat af flere typer områder. I Danmark har vi først fået nationalparker langt senere end i andre europæiske lande, så det er stadig under udvikling, hvordan vi bedst kan bruge dem, siger han til avisen.

Dronningen indvier nationalparken

Kongernes Nordsjælland indvies officielt tirsdag.

Det sker på det kulturhistoriske museum Esrum Kloster og Møllegård i Nordsjælland, hvor både dronning Margrethe og miljø- og fødevareministeren vil deltage.

Nationalparken er den femte i Danmark, og du kan se dem allesammen her:

Danmarks nationalparker

 1. Nationalpark Thy

  I Thy kan man opleve klitheden, som kun findes få andre steder i verden, og komme tæt på den kulturhistorie, der knytter sig til livet langs vestkysten.

 2. Nationalpark Mols Bjerge

  I Mols Bjerge kan man se, hvordan det danske landskab blev skabt tilbage i istiden. Der er bosætninger fra den tidligste stenalder, og nationalparken er hjem for utallige sommerfugle. 

 3. Nationalpark Vadehavet

  Vadehavet er et af verdens mest værdifulde tidevandsområder med et unikt økosystem. Vadehavet er rasteplads for mange vandfugle og yngleplads for den spættede sæl.

 4. Nationalpark Skjoldungernes Land

  Skjoldungernes Land er et mangfoldigt og varieret landskab i og omkring Roskilde Fjord og Gammel Lejre. Ifølge sagnene var det her, at Skjoldungerne regerede og samlede Danmark.

 5. Nationalpark Kongernes Nordsjælland

  Kronhjorte, havørne og to af Danmarks største søer er bare nogle af de naturperler, man kan opleve i Kongernes Nordsjælland. Nationalparken rummer også slotte og en rig industrikultur.