Merete Ries er død

16x9
Merete Ries nåede at fungere som forlægger på en række danske forlag, blandt dem Gyldendal, Tiderne Skifter og Munksgaard, og grundlagde to andre forlag. Foto: Simon Knudsen / Scanpix Danmark

Forlæggeren, der grundlagde forlaget Rosinante, døde fredag, oplyser hendes gamle forlag.

Den danske forlægger Merete Ries er død, 79 år gammel.

Det oplyser forlaget Rosinante & Co.

- Hun havde en særlig evne til at finde det rette ord, som viste sig i en herlig humor og en skarp tunge. Og så havde hun i sjælden grad forlæggerens næse for litteratur og sans for sprog, skriver Jakob Malling Lambert, administrerende direktør for Rosinante & Co, i et opslag på Facebook.

Merete Ries har siden 1960’erne været en markant skikkelse inden for litteraturverdenen som redaktør og direktør på forlag som Gyldendal, Tiderne Skifter, Rosinante, Munksgaard og Ries Forlag.

Hendes navn er dog mest knyttet til forlaget Rosinante, som hun grundlagde i 1982. 10 år senere trådte forlaget for alvor ind på den internationale scene med udgivelsen af Peter Høegs roman ’Frøken Smillas Fornemmelse for Sne’, der blev en verdenssucces.

Hun nåede både at sælge Rosinante, købe det tilbage og sælge det igen, før hun efter nogle år som direktør hos Gyldendal i 2003 igen startede forfra. Nu med Ries Forlag, som hun drev indtil 2014.

Sideløbende med forlæggerkarrieren har hun arbejdet som oversætter af forfattere som Doris Lessing og Virginia Woolf.

Hun har været formand for Kulturministeriets litteraturudvalg og modtog PH-prisen i 1987.