Dansk økonomi buldrer afsted

Dansk økonomi ventes at vokse 1,9 procent i år og 1,7 procent næste år, fremgår det af Økonomisk Redegørelse.

Danmark er ikke længere kun på vej ind i en højkonjunktur. Vi står midt i den. Det står klart i regeringens prognose over dansk økonomi - Økonomisk Redegørelse.

- Foråret er kommet til Danmark, og økonomien har taget hul på en højkonjunktur, fastslår økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i prognosen.

Hidtil har regeringen talt om, at økonomien var på vej ind i en højkonjunktur.

Efter opsving kommer afmatning

Men nu bekræfter Simon Emil Ammitzbøll-Bille, hvad økonomer fra blandt andet Nationalbanken allerede har slået fast: Der er ikke længere tale om en økonomi i opsving efter en økonomisk krise. Men derimod en økonomi, der buldrer derudaf.

- Flere end nogensinde er i job, arbejdsstyrken har sat rekord, og velstanden har aldrig været større, skriver regeringen.

For den almindelige danske lønmodtager er det en god nyhed, at der er højkonjunktur i Danmark, forklarer Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen.

- Men det er den fase af opsvinget, hvor man begynder at se mangel på arbejdskraft, stigende lønninger og stigende inflation, siger Jes Asmussen.

- Efter en højkonjunktur kommer der en afmatning. Men man kan ikke sætte en decideret tidsramme på, hvornår det sker.

2,2 procent vækst i 2017

Regeringen vurderer, at dansk økonomi er godt rustet til, at højkonjunkturen kan fortsætte.

- Der er i god tid gennemført reformer, som øger arbejdsudbuddet, og i de kommende år vil reformerne bidrage til at øge arbejdsstyrken yderligere, står der i Økonomisk Redegørelse.

Dansk økonomi voksede 2,2 procent i 2017 og ventes at vokse 1,9 procent i år, korrigeret for en større enkeltstående betaling for et patent, der blev indregnet i bruttonationalproduktet sidste år.

Næste år ventes væksten at blive 1,7 procent.

Når væksten gradvist ventes at tage af i tempo, skyldes det en mere udbredt mangel på arbejdskraft, skriver regeringen.