Samfund

Kvinder tør ikke gå i skov efter voldtægt ved højlys dag

Den 17. maj 2018 efterforskede Nordsjællands Politi en mulig voldtægt i Hornbæk Plantage af en 33-årig kvinde. Mathias Øgendal / Ritzau Scanpix
TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Gerningsmanden er fortsat på fri fod.

Den 17. maj blev en 33-årig kvinde voldtaget i Hornbæk Plantage ved højlys dag af en ukendt gerningsmand, der fortsat er på fri fod.

Nordsjællands Politi efterforsker stadig voldtægten, der blev begået i grønt skovområde, som bliver flittigt brugt af mange motionsløbere, hundeluftere og folk, der ynder at gå ture i det naturskønne omgivelser.

Men her cirka halvanden uge efter voldtægten er flere kvindelige borgere så påvirkede hændelsen, at de frygter at bevæge sig alene rundt i skoven.    

- Man er meget berørt over det. Det er jo en forfærdelig situation for den stakkels kvinde, det er gået udover, siger Annette Lund Poulsen, som er formand for motionsklubben Gang og Løb, som hører under Hornbæk Idrætsforening. 

Tør ikke gå alene i skoven

Selv plejer Annette Lund Poulsen ofte at komme i Hornbæk Plantage, hvor hun har været vant til at gå ture på egen hånd. Den seneste tid er turene dog foregået i selskab med venner og bekendte.

- Jeg må nok indrømme, at jeg ikke på samme måde cykler ud i skoven, som jeg gjorde før. Det bryder jeg mig ikke om at gøre alene mere. Jeg tænker meget over det, der er sket.

- Det er trist at have det sådan, nu hvor vi bor sådan et dejligt sted med sø, skov og strand lige ude foran døren, siger hun.

Annette Lund Poulsen oplever, at hun ikke er den eneste, der er meget påvirket af hændelsen. Det samme gør sig gældende for mange af hendes veninder og andre kvindelige bekendte. 

- Vi har talt om det, og mange har det på samme måde. Det her med at cykle alene hjem gennem skoven om aftenen, når man har været på besøg hos nogle venner og fået et glas vin. Det gør man bare ikke mere, siger hun. 

Psykolog: Det er naturligt

Conny Roelsgaard Larsen, der er privatpraktiserende psykolog med praksis i Hornbæk, har ligesom mange andre af områdets beboere, fulgt med i sagen gennem medierne.

Hun mener, at den frygt, som mange især kvinder oplever i kølvandet på voldtægten er en helt naturlig reaktion.

- Det er et voldsomt grænseoverskridende og dybt traumatiserende overgreb, så det er forståeligt, at mange kvinder føler et behov for at beskytte sig selv ved for eksempel ikke færdes på egen hånd i et område, hvor der forinden er blevet begået en forbrydelse af denne her karakter, siger Conny Roelsgaard Larsen.

Gerningsstedet er godt 600 meter udenfor Hornbæk by i sydlig retning mod Ålsgårde.

Hun understreger dog, at man bør være opmærksom på, hvor meget frygten fylder i ens hverdag. Frygten kan nemlig blive ekstra forstærket, hvis forestillingerne løber for meget løbsk, og i værste fald kan det ødelægge balancen i ens hverdag.

- Hvis der opstår en ubalance, kan man gøre flere ting for at påvirke det og genvinde noget af trygheden. I et konkret tilfælde som det her kan det eksempelvis være, at man går ud i skoven sammen andre eller har sin hund, smartphone eller et andet slags apparat, som man kan komme i kontakt med andre. Det kan ændre på nogle af de sommerfugle, som man kan have i maven, og skridt for skridt få reduceret frygten, siger Conny Roelsgaard Larsen.

Håber på et gennembrud 

For Annette Lund Poulsen har det hjulpet at være i selskab med andre, når hun tager i skoven.

- Vi er en flok på en 15-25 mennesker i vores motionsklub, der går sammen. Så på den måde er det trygt og påvirker ikke vores daglige gang i skoven og ved stranden, siger hun.

Nordsjællands Politi kunne forleden oplyse, at de indtil videre har modtaget 30-40 henvendelser, som deres efterforskere er i gang med at følge op på.

Politiet opfordrer dog stadig borgere til at henvende sig, hvis de har været i området den pågældende dag eller har andre oplysninger i sagen, der lede dem sporet af gerningsmanden.  

- Der er tale om en grov sag, som vi naturligvis meget gerne vil have opklaret. Vi vil fortsat meget gerne høre fra folk, som har været i området den pågældende dag og fra andre, som kunne have oplysninger til sagen, siger politikommissær Henrik Gunst fra Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Også Annette Lund Poulsen håber, at der snart kommer et gennembrud i sagen. 

- Jeg håber og tror, at det er bare er et spørgsmål om tid, før det bliver som før. Jeg kan bare mærke, jeg lige skal have det her på afstand og se det opklaret. Men vi skal videre og ikke gå rundt og med frygt i os, siger hun.