Samfund

Drop frugtposen og brug gåturen med hunden fornuftigt: Her er TV 2-brugernes bedste plastiktip

Hele ugen har TV 2 haft fokus på plastik og genanvendelse, og det har fået TV 2s brugere til tasterne. Få de bedste plastiktip her.

Vi vil gerne bruge mindre plastik, end vi gør i dag, og vi bør selv gøre mere for at bekæmpe plastikforurening.

Det svarer ni ud af 10 danskere i en megafonundersøgelse foretaget for TV 2 og Politiken.

Men det kan være svært.

For hvad gør man, når kommunen ikke kommer og henter plastikaffaldet? Og bør det ikke være politikerne, der gør noget?

TV 2 har hele ugen haft fokus på plastik og genanvendelse, og i den forbindelse har vi efterlyst jeres plastiktip. Nu har vi samlet de bedste.

Se dem nedenfor:

Fra tv2.dk's læsere til dig: Her er vores bedste plastiktip

Hele ugen har TV 2 haft fokus på plastik og genanvendelse, og det har fået TV2.dk’s brugere til tasterne. Få deres bedste plastiktip her.

Vaskemiddel i pulverform

Bente Jarmon

"Køb tøjvaskemidler i pulverform i stedet for flydende:

1. Enzymerne i vaskemidler er mere effektive i pulverform. 

2. Vandet i vaskemidlerne er miljømæssigt dyrt at transportere ud til forbrugerne. 

3. Emballagen til flydende tøjvaskemidler er meget mere ressourceforbrugende end emballage til pulveret. 

At skifte til pulver er derfor en win-win-win situation."

Foto: Colourbox

Brug shampoo- og balsam-bar

Louise Gyldensted, Rudersdal

"Vi har fået skåret kraftigt ned på plastikbøtterne i vores familie, efter vi er begyndt at bruge shampoobar og solid conditionerbar og solide sæbestykker til at vaske hår, hænder og krop i. Udover at vi slipper for en masse skadelige stoffer som konserverings- og skumningsmidler, så slipper vi for en del plastikemballage.

Vi kunne heller ikke drømme om at bruge flydende sæbe i vaskemaskinen. Til uldvask og dynevask opløser vi olivensæberester i en sjat kogende vand og vasker i.

Vi bruger kropsolier indkøbt i glasemballage i stedet for creme. De eneste plastikbøtter, vi har tilbage i husholdningen, er den uundværlige solcreme og den emballage, der kommer med madindkøb."

Foto: Colourbox

Tag affald med på besøg

Karin Sander Hansen, Syddjurs

"Jeg bor i Syddjurs Kommune, som ikke indsamler plast, og heller ikke har tænkt sig det.

Til gengæld gør Aarhus Kommune det, og én gang om ugen tager jeg til Aarhus for at gøre rent på et revisionskontor. I samme bygning som revisionskontoret er der en privat beboelse, og derfor er der også indsamling til affald fra bolig og ikke kun erhverv. Jeg samler mit plastaffald sammen, tager det med og lægger i affaldsspanden til plast dér. Der er plads nok i affaldsspanden, og ham, som bor i lejligheden, er okay med det."

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Gem isbøtterne

Kasper Winther, Svendborg

"Jeg gemmer gamle kaffeposer, da jeg ved, at mange bruger dem til at lave ting af, og isbøtter renser jeg og gemmer og bruger, da de er gode til opbevaring af mad eller andre mindre ting og sager. Det samme med skyr- og yoghurtspande og plastbøtter, hvor der har været ostetern eller lignende i.

Mine aviser gemmer jeg, da de er gode til at dække af med, hvis man laver noget, der sviner. Det er også gode til at pakke ting ned med.

Glas ryger til genbrugsglas, og så vidt muligt renser og sorterer jeg plast, og kommer det i store plastsække. Det samme gør jeg med pap og papir."

Foto: Halfdan Skjerning / Colourbox

Husk din egen pose

Mette Nielsen

"Når jeg er ude at handle ind, har jeg min egen pose med, og jeg siger nej tak i H&M, Sportmaster, Kop og Kande, Matas og så videre til deres poser, da jeg synes, at man ikke kan bruge de små poser til noget"

Foto: Kristian Brasen / Scanpix

Restauranter skal gøre mere

Helene Willer

"Jeg kan ikke forstå, at man ikke gør mere for, at for eksempel restauranter skal sortere mere - for eksempel flasker/ glas, metal og plastik.

Der smides så meget ud, der bare går på forbrændingen... Det er et kæmpe svineri, når man ved, at vi skal passe på vores jord!

Vi kan ikke bare sætte poser ud for senere at køre det på renovation, for så tiltrækker det rotter!"

Foto: colourbox.com

Saml ind på gåturen

Else-Marie Ribergaard, Ringkøbing

"Jeg affaldssorterer under køkkenvasken og i garagen.

Under køkkenvasken er der fire beholdere til småt pap, papir/avis, hård plast og blød plast/folie. Der er spand med låg til restaffaldet. Dåser og flasker/glas samt batterier går i garagen sammen med stort pap. Alt det organiske; det grønne affald, ryger direkte i “ormegården”, og bliver til kompost til haven.

Når beholderne ikke kan rumme mere, køres det til enten stor eller lille genbrugsstation - afhængigt af mængden.

Måske kan en mindre portion genbrug give anledning til en ekstra gåtur med hunden - op til containerne. Mine hundelufteture giver ofte anledning til at fylde en hundepose med skrald fra strand- eller vejkanten. Så er det da væk. For vi kan alle blive meget bedre til at passe på vort smukke land og klodens velbefindende!"

Foto: Jonas Vandall Ørtvig / Scanpix Denmark

Skoskab til plastik

Mette Mynster, København

"Mit tip til affaldssortering, når man bor i en lille lejlighed, er at bruge Ikeas skobokse, som kan hænges på væggen. Mine hænger i gangen under et skab og mine jakker, så det er en plads, som jeg ellers ikke ville bruge til noget."

Foto: Colourbox

Lær børnene at sortere

Lars Bjørn

"Lær borgerne at rydde op - deres mødre kan ikke blive ved livet igennem."

Foto: Colourbox

Spar frugtposen

Bente Hemcker

"Tag plastemballage af frugt og grønt, og efterlad det, hvor du har købt det.

Frugt og grønt har bedre af luft, og en kraftig bærepose af stof fylder ikke i tasken på indkøbsture!

Affaldsposer i plast kan undværes, hvis du forer din skraldespand med aviser og skyller den, når den er tømt."

Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

Ekstra skat og bøder

Preben Poulsen, Hellerup

"Der skal ekstra skat på alt plast og spraydåser, så det kan mærkes.

5 - 10 kroner per spraydåse i afgift er ok. Gerne 20 - 30 kr på spray maling, så vi kan få begrænset det grafittisvineri.

De penge, der kommer ind, skal ubeskåret bruges til oprydning af affald i naturen.

Det er på rette tid, at vi gør noget effektivt.

Der skal gives store bøder til alle, der smider affald i naturen. Kenya har ligesom fundet vejen. Det så jeg forleden dag i TV 2."

Foto: Erik Refner / Scanpix Denmark

Brug tøjbleer

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, Kristiansand

"Vi har brugt tøjbleer til to børn, og jeg startede selv på hygiejnebind af stof, da jeg opdagede, hvor enkelt det er med tøjbleer. Dette er nok det tiltag, som har sparet flest kilo plast hos os."

Foto: Tkachuk Oksana / OKSANA TKACHUK

Tandbørste af træ

Manne Reinert

"Tandbørster og ørevatpinde kan nemt udskiftes fra plast til træ. Jo flere vi er til at efterspørge træ i stedet for plast, desto billigere priser og større udbud.

Jeg har i årevis sorteret både hård og blød plast - og trofast afleveret på genbrugsstationen. Nu må kommunerne og butikkerne/producenter gerne snart komme ind i kampen med plastaffaldssortering, så vi kan undgå det værste og genbruge det meste.

Tænk, hvis vi med genbrugs-plastflasker kunne "optanke" opvaskemiddel, håndsæbe og flydende rengørings- og vaskemidler i supermarkederne - også gerne shampoo og badesæbe med videre.. Dét kunne virkelig spare unødvendig plastemballage i metermål!"

Foto: Colourbox

Låget på mælken

Anita Lund Sørensen

"En af de nemme løsninger er at forbyde det plastlåg, som i dag er på mælkekartonen. Det er ikke nemt at skille plads og karton i det her tilfælde, og i Aarhus skal vi sortere og skille plast, karton, metal og glas ad.

Læg ansvaret ud til producenterne. Når kommunerne ikke synes, der er penge i at sortere, så må man ved lov lave al emballage miljøvenlig og sorteringsvenlig. Længere er den ikke."

 

Foto: Colourbox

Bliv vegetar

Jakob Zeuthen

"Bliv vegetar, og lav din mad fra bunden. Lad være med at købe produkter af bionedbrydelig plast, eller ting som er pakket ind, for så miljøsviner du mere. Det samme gælder for eksempel, når man skærer ned på plastemballager - så er der ikke gode emballageplastalternativer, så man må købe råvarer og produkter uden emballager.

Sørg derfor ALTID for at have din egen pose med, som du bruger igen og igen - så gør det ikke noget, at du bruger plast."

Foto: Karen-louise Clemmesen / Colourbox

Tag en kurv med

Aina Heilesen

"Tag en kurv med fra kurvemageren og en rulle staniol, når du handler. Køb grønt og læg det ned i kurven, køb fisk hos fiskehandleren og kød hos slagteren. Køb brød i papirposer hos bageren, og gem poserne til næste indkøb til grønt med mere. Køb mejeriprodukter i papemballage og vin på flasker, sæber og rengøringsmidler på glasflasker, og når det gælder toiletpapir, tager man plastemballagen af og efterlader den hos købmanden.

Med lidt god vilje kan man spare meget plastik."

Foto: Colourbox

Minimer engangsplastik

Bent Hulgaard

"Plastik er et godt produkt til mange ting; MEN engangsplast bør begrænses til et minimum. Det kan blandt andet gøres ved at have pant på al plastikemballage, og engangsservice bør måske forbydes.

Mulighederne er mange, og den allerede store (enorme) mængde plastik i verdenshavene må kunne anvendes eller genanvendes på en eller anden måde, så havets dyreliv igen kan få et plastik-frit hav at leve i."

Foto: Colourbox

Undgå poser på vægten

Lisa E. Asferg

"Jeg har et par forslag til at minimere plast i dagligvarerindkøb:

De fleste større supermarkeder har noget af deres frugt og grønt i løsvægt; tag en stofpose med til at have det i, og hvis det sælges efter vægt, kan man lægge hver type på vægten af gangen og så sætte klistermærkerne på et stykke papir, på kanten af vognen eller på pung/mobil (bare et hjørne, så er der styr på dem).

Vælg varer i glas i stedet for plast, der er større genanvendelsesgrad, man kan skylle/rense glas og smide det i glascontaineren. Glas har heller ikke tendens til at flyve rundt, selvom det endte på forbrændingen/lossepladsen.

Brug vokspapir, stofposer, økologisk madpapir og genanvendelige madkasser til madpakken.

Hav altid en drikkedunk med, og i denne varme et kølelement (er man på tur, kan man faktisk for et mindre beløb få et kølelement byttet til et koldt på campingpladser).

Stik indkøbsposer ned i en sidelomme på alle tasker, en stak i bilen, eller en kasse, der er masser af muligheder for at undgå at købe poser.

Når man køber sodavand i kop/bæger: sig nej tak til låg og sugerør!

Hvis man ikke har et LØS-marked i nærheden, kan man også gå all in og lave sin egen shampoo, balsam og lignende, men husk at kigge på, hvad materialerne bliver leveret i!

Der er masser af muligheder, og hvis vi så også alle sammen husker en skraldepose, og samler (mindst) 3 stykker skrald op, hver gang vi er ude.... så hjælper det alt sammen :) og frem for alt; sortér det, der ikke kan undgås!"

Foto: Colourbox