Samfund

Syrien-kriger brugte billeder af danskere som skydeskive - nu er han såret og vil gerne hjem til Danmark

Ahmed el-Haj sidder i øjeblikket fængslet i Tyrkiet uden sikre udsigter til at komme hjem. Ifølge familien er han såret efter et bombeangreb.

Ingen har hørt fra den 26-årige danske statsborger Ahmed el-Haj i flere år.

I 2013 optrådte han i en Youtube-video, hvor en række danske islamister skød til måls efter billeder af blandt andre forfatteren Lars Hedegaard, den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og den konservative politiker Naser Khader. 

Siden da har han været eftersøgt internationalt og sigtet for terror i Danmark in absentia. 

Nu er den danske Syrienkriger imidlertid dukket op i Tyrkiet, hvor han sidder varetægtsfængslet. Det skriver Radio24syv

Familien vil have ham hjem

Ahmed el-Haj tilhører salafist-gruppen 'Kaldet til Islam', der har udsendt flere danske Syrienkrigere.

Ifølge den terrorsigtedes familie er han blevet hårdt såret i Syrien under et bombeangreb. 

Hans søster Samah el-Haj fortæller til Radio24syv, at han både er skadet i ben, ryg og hofter, og at han derfor har brug for en operation, hvis han skal kunne gå ordentligt igen.

Derfor kræver familien ham udleveret til Danmark: 

- Han vil gerne hjem, og vi vil gerne have ham hjem, selv om det betyder, at han bliver dømt. Han har ret til at blive retsforfulgt i Danmark ligesom alle andre statsborgere, der begår fejl, udtaler Samah el-Haj til Radio24syv og fortsætter: 

- Han har så alvorligt brug for lægehjælp. Det er ikke menneskeligt at lade ham sidde og rådne op under de forhold, han sidder under nu. 

Københavns Politi bekræfter fængsling

Overfor TV 2 bekræfter vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, Jens Møller Jensen, at Ahmed el-Haj sidder fængslet i Tyrkiet, hvor han har været siden december 2017. 

Vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen bekræfter, at den danske statsborger Ahmed el-Haj sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet.

Da sagen mod Ahmed el-Haj er foregået bag dobbeltlukkede døre, kan Københavns Politi ikke udtale sig om, hvad han helt nøjagtigt er sigtet for. 

- Dansk politi er i kontakt - og har været det i lang tid - med de tyrkiske myndigheder med henblik på at få ham udleveret til Danmark, udtaler Jens Møller Jensen. 

Khader: Brug ikke ressourcer på en landsforræder

Ifølge de konservatives integrationsordfører, Naser Khader, bør Ahmed el-Haj blive i Tyrkiet.

- Jeg synes ikke, vi skal spilde ressourcer, tid og penge på sådan en landsforræder, som vil udgøre en sikkerhedsfare, hvis han kommer tilbage til Danmark, siger han til TV 2.

Ahmed el-Haj sidder i øjeblikket fængslet i Tyrkiet uden sikre udsigter til at komme hjem. Ifølge familien er han såret efter et bombeangreb.

- Han skal blive i Tyrkiet. Søge asyl i Tyrkiet. Og så skal vi frakende ham hans statsborgerskab. Vi giver statsborgerskab ved lov, og vi kan tage det fra ham igen ved lov, fortsætter han.

Forsvarer: Han har ret til at komme hjem

TV 2 har også været i kontakt med Michael Juul Eriksen, som er forsvarsadvokat til den terrorsigtede. 

Han giver ikke meget for Naser Khaders udtalelser:

- Når man nu har udstedt en arrestordre på ham (Ahmed el-Haj, red.) og ønsker at sigte og retsforfølge ham i Danmark, så er man selvfølgelig også forpligtet til at gøre, hvad man kan, for at få ham hjem. Man kan ikke gradbøje reglerne, afhængigt af om man kan lide personen eller ej, siger Michael Juul Eriksen til TV 2.

Ifølge Radio24syv har Ahmed el-Haj en kone og to børn i Syrien.