Samfund

Politiet skruer op for indsatsen på Christiania

Det betyder, at man fremover vil se et markant større opbud af betjente i Pusher Street og i Christianias nærområde.

Københavns Politi skruer markant op for tilstedeværelsen på Christiania. Det sker efter fristaden fredag har genåbnet Pusher Street efter tre dages lukning.

- Vi havde håbet, at den midlertidige lukning af Pusher Street kunne blive permanent, men det har Christiania desværre ikke ønsket. Vi kan samtidig konstatere, at den organiserede hashhandel fortsætter. Vi kan ikke acceptere et stort supermarked for hash midt i vores by, og derfor skruer vi nu op for indsatsen og vil fremover have fast daglig tilstedeværelse i Pusher Street, siger politidirektør Anne Tønnes.

Det betyder, at man fremover vil se et markant større opbud af betjente i Pusher Street og i Christianias nærområde.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke ønsker at øge konfliktniveauet. Målet med vores indsats er at komme den organiserede kriminalitet til livs og opnå en situation, hvor Christiania bliver et boligområde med en normal politibetjening - ligesom i resten af byen. Vores nærbetjente skal kunne patruljere og have en helt normal dialog i Pusher Street, som det sker på Christianias øvrige områder, understreger Anne Tønnes.

Politidirektør: Der er momentum nu

Den intensiverede indsats vil blive løst via lokale omprioriteringer, og Københavns Politi vil fortsat have fokus på den åbenlyse hashhandel i resten af politikredsen.

- Vi har et mål. Og det er at få normaliseret forholdene på Christiania. Og vi bliver ved, så længe det er nødvendigt, lyder det fra politidirektøren.

Politiet sætter ind med ekstra bemanding på Christiania nu, fordi man mener, at der er momentum for det.

- Med de seneste års indsats på Christiania mener vi, at vi har fået svækket det kriminelle miljø på stedet. Samtidig fornemmer vi også, at christianitterne er ved at have fået nok. Så vi mener, at der er momentum nu, og at det her vil lykkes, siger Anne Tønnes.

Pusher Street lukket i tre dage

Christianitterne besluttede på et internt møde at "sætte Pusher Street på pause". Beslutningen er truffet på baggrund af en udvikling omkring hashgaden, som ifølge christianitterne ikke er til fristadens bedste.

Blandt andet mener de, at volden og den dårlige stemning er taget til. Beslutningen om at sætte Pusher Street på pause blev tilsyneladende truffet den 14. maj, men først tirsdag morgen trådte lukningen i kraft. 

Ved indgangen til hashgaden blev hashkøbere og andre interesserede mødt af et to meter højt hegn og beskeden om, at gaden er lukket "de næste par dage", og at ambitionen er at åbne for en "mere hyggelig" gade.