Samfund

Kan takeaway-elskende familie halvere sit forbrug af plastik?

Otte ud af 10 danskere ønsker at bruge mindre plastik, end de gør i dag. Men hvad kræver det egentlig? Det vil familien Guldberg undersøge.

Plastik om grøntsagerne, plastik om pålægget, og juiceflasker i plastik.

Plastik er fantastisk, for det sikrer lang holdbarhed på langt de fleste madvarer, og vi danskere bruger meget af det hver dag.

Men som TV 2 har fortalt de seneste dage, er vi også et af de dårligste lande i Europa, når det kommer til at genanvende den plast, vi smider i skraldespanden.

Ifølge Kristian Syberg, som er lektor i miljørisici ved Roskilde Universitetscenter, overforbruger vi alt for meget plast i forhold til, hvad der er bæredygtigt – "ja, i forhold til hvad klodens kapacitet kan holde til", siger han. Og derfor er vi nødt til at skære ned.

Men kan man overhovedet det? Det vil familien Guldberg fra Valby forsøge.

"Jeg tror, det bliver svært"

Claus Bach Guldberg åbner låget til familiens skraldespand og hiver noget af ugens plastaffald op; mademballage, dunke til vaskemiddel og atter emballage.

- Det fylder jo virkelig meget, siger Tina  Bach Guldberg, der sammen med børnene, Simone og Sebastian Bach Guldberg, står og kigger på.

Normalt tænker familien ikke ret meget over deres plastikforbrug. De sorterer det, og lægger det i skraldespanden, og når det er ude af øje, er det ude af sind.

Familien Guldberg svarer ærligt på, hvor meget de tænker over deres plastikforbrug i hverdagen. Video: Sofie Synnøve Herschend

Derfor er de også noget overraskede, da de får lagt plastaffaldet fra de seneste 14 dage ned i en gennemsigtig sæk og ser, hvor meget de rent faktisk har brugt.

50 stykker affald er der.

- Det giver stof til eftertanke, siger Claus Guldberg og lukker låget igen.

Familien Guldberg har sagt ja til at deltage i et eksperiment, der går ud på, at de i de næste 14 dage skal halvere deres plastikforbrug.

Men med køleskabet fyldt af takeawaybokse og plastikbøtter, ser det ud som en umulig opgave.

- Jeg tror, det bliver svært, når jeg umiddelbart ser det, for der er ikke så mange af tingene, vi kan undvære, siger Claus Guldberg.

TIP OS Giv os dit bedste plastiktip

Gør du noget særligt for at forhindre, at verden drukner i plastikaffald?

Sorterer du dit plastikaffald på en særlig måde?

Eller har du et godt fif til, hvordan man skærer ned på sit plastikforbrug i hverdagen?

Så send os dit plastiktip på plast@tv2.dk, og send også meget gerne et billede af din plastikløsning. Vi samler de bedste tip, og deler dem med tv2.dk's læsere.

Otte ud af 10 ønsker at skære ned

Hver eneste time produceres 35.500 tons ny plastik i verden, og kun meget lidt af det bliver indsamlet og genbrugt. Resten bliver brændt eller havner i naturen.

Det er særligt inden for de seneste 20 år, at produktionen er eksploderet, og billeder af blandt andet skildpadder og hvaler, der er fanget i plast, har fået folk over hele verden til at spærre øjnene op for vores overforbrug.

I en Megafonafstemning lavet for TV 2 og Politiken svarer 84 procent, at de gerne vil bruge mindre plast, end de gør i dag. Men det er lettere sagt end gjort.

Det opdager familien Guldberg allerede ved en indkøbstur på eksperimentets første dag. 

Første forhindring er grøntafdelingen

- Det er rigtig, rigtig svært at finde grøntsager, som ikke er pakket ind i plastik, siger Claus Bach Guldberg, mens han kigger opgivende rundt i supermarkedets grøntafdeling.

Salater, agurker, spinat og tomater... Alt er pakket ind. Men familien skal jo spise, og derfor ser han sig nødsaget til at købe det alligevel.

Resultatet fra den mexicanske middag viser da også, at det ikke helt lykkedes at undgå plast.

- Det er næsten et helt måltid, der er pakket ind i plast, siger han.

Næsten hele måltidet er pakket ind i plast. Video: Sofie Synnøve Herschend

Men de næste dage lykkes det alligevel familien Guldberg at finde alternativer.

Eksempelvis prøver de i løbet af eksperimentet at købe ketchup og pesto i glas, slik i papirposer og juice i papkarton.

Familien Guldborg har valgt bland selv-butikken for at undgå plast. Video: Sofie Synnøve Herschend

Forsker: Plast er bedre end madspild

Over halvdelen af alt det plastaffald, vi smider ud i EU, består af mademballage, og derfor forsøger flere at skære ned på netop den. Men det kan faktisk være mere problematisk for miljøet, når man helt dropper emballage på fødevarer.

Det siger Thomas Fruergaard Astrup, som er professor på DTU.

Beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet har nemlig vist, at emballage udgør under én procent af en madvares samlede miljøbelastning.

- Der er meget, megte større miljøbelastning forbundet med at lave fødevaren, så hvis alternativet til ikke at have en ordentlig emballage er, at vi ikke får spist vores mad og smider det ud, så er det en rigtig dårlig situation.

Ingen sushi til familiens yngste

Hos familien i Lyngby er de to ugers plastikforsøg nu gået. Og det har været svært.

- Det er kommet bag på mig, hvor meget plast der er, når vi køber ind, siger Tina Bach Guldberg og fortsætter:

- Du kan jo ikke købe, hvad du har lyst til.

Og visse kompromisser har de da indgået.

- Hvad med dig Sebastian? Du ville rigtig gerne have sushi en dag, men det lod vi jo så være med, ikke, spørger Tina Bach Guldberg sin søn.

Han nikker.

Og resultatet...

Spørgsmålet er, om fravalget af sushi er nok. Sidst var der 50 stykker plastik i skraldespanden, men i dag er situationen en anden.

Simone og Sebastian Bach Guldberg stikker hånden helt ned i skraldespanden for at nå det sidste.

- 26. siger Simone Bach Guldberg, da de har fået alt skraldet op.

Dermed er mængden af plastikaffald i skraldespanden lige akkurat halveret.

- Det er da lykkedes meget godt, griner Claus Bach Guldberg.

Men det har holdt hårdt, og familien kan allerede nu sige, at de ikke kommer til at skære yderligere ned. Det er umuligt.

- Vi kommer faktisk nok til at slække lidt på det, det tror jeg. Men jeg håber, den ikke bliver fyldt igen, siger Tine Bach Guldberg.

Har du tips til, hvordan man kan minimere sit plastikforbrug, så send en mail til plast@tv2.dk, så deler vi det med tv2.dk's læsere.