Jysk by tæt på at løbe tør for vand i tørken: - Det skal tages alvorligt
Beboerne på ulige vejnumre i byen må kun vande på ulige datoer på grund af vandmanglen, mens de lige husnumre vander på lige datoer.
- Mine nerver kan ikke holde til det her.
Sådan lyder det fra Bent Jensen, der er ansvarlig for vandværket i den jyske landsby Gl. Rye syd for Silkeborg.
Byen er i lige nu den situation, at beboerne kan ende med slet ikke at have vand i hanerne, skriver TV 2 ØSTJYLLAND.
Ifølge Bent Jensen skyldes vandmanglen, at borgerne i Gl. Rye er lidt for glade for at vande deres haver i det varme vejr.
- Vandværket kan ikke følge med. Der er vand nok, men vi kan ikke pumpe det så hurtigt op, som de bruger det, siger Bent Jensen til TV 2 ØSTJYLLAND.
Deles i lige og ulige vejnumre
På Gammel Rye Vandværks hjemmeside kan man læse, at vandværket er så presset, at vandværket kan "risikere at løbe tør periodevis".
Fredag vil borgerne i Gl. Rye derfor modtage en sms om, at vandværket med øjeblikkelig virkning henstiller til, at borgerne, der bor på ulige vejnumre, kun vander på ulige datoer, mens de borgere, der bor på lige vejnumre, skal vande på lige datoer.
- Vi vil simpelthen have, at de ikke vander så meget. De skal tænke over, hvad de bruger vandet til. Selvfølgelig skal folk have vand, og vi kan godt følge med, hvis de dæmper vandforbruget lidt, siger Bent Jensen til TV 2 ØSTJYLLAND.
Bent Jensen er oprigtig bekymret for, at vandværket løber tør for vand.
- Hvis der ikke er mere vand, så er der ikke mere vand. Det er den situation, vi helst ikke vil ud i. Det er helt uoverskueligt. Så bliver vi nødt til at lukke for forsyningen til byen, siger han til TV 2 ØSTJYLLAND.
Tag meldingen seriøst
Han opfordrer på det kraftigste til, at borgerne i Gl. Rye tager meldingen fra vandværket seriøst.
- De skal rette sig ind efter det, vi har skrevet, og de skal tage det alvorligt. Hvis vi løber tør, vil der eksempelvis ikke være vand til plejehjemmet, siger han til TV 2 ØSTJYLLAND.
Der er 250.000 liter vand i reservoiret i Gl. Rye Vandværk. Det svarer til et døgns forbrug til byens cirka 1500 indbyggere. Reservoiret genopfyldes en gang i døgnet.
Også en haveekspert har tidligere fortalt TV 2, at danskerne skal undlade at vande plænen under den igangværende varmebølge. For selvom en gul plæne ikke ser pæn ud, så bliver græsplænen grøn igen, lige så snart det på et tidspunkt begynder at regne, forklarede haveekspert i boligejernes videnscenter Bolius, Jesper Carl Corfitzen:
- Det er ikke i orden at bruge ressourcer og penge på det. Vi bliver nødt til at prioritere lige nu, så hold op med at vande græsplænen, sagde han forleden til TV 2.
Tørke i store dele af Danmark
Ifølge tørkeindekset hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, ligger det meste af Danmark i øjeblikket i den forøgede risikozone for tørke, og hos TV 2 VEJRET mener meteorolog Danny Høgsholt, at det især er Nord- og Østjylland samt den nordøstlige del af Sjælland, som er hårdest ramt af det tørre vejr lige nu.
- I gennemsnit har hele Danmark kun fået 11 millimeter regn i maj indtil videre, og vi skal tilbage til skybruddet på Kristi Himmelfartsdag (10. maj, red.) for at finde en større bygefront over Danmark, siger Danny Høgsholt.
Han forklarer, at det oftest er i forårsmånederne, at Danmark oplever mindst regn.
Landets tørreste by i maj er indtil videre Harlev, som ligger lige vest for Aarhus. Her har man kun fået 2,0 millimeter regn, oplyste klimatolog på DMI Mikael Scharling til TV 2 VEJRET forleden.
Der faldt den seneste regn helt tilbage den 3. maj.
Og der er heller ikke meget vand i vente. De næste to uger beskriver Danny Høgsholt som solrige, varme og udbredt tørre.
- Der kan godt komme et par enkelte byger henover weekenden, men de er lokale og altså ikke nok til, at landmændene kan slukke for vandingsanlæggene, siger han.