Dette firma leverer eurosedler til vekselbureauer i dag

Nordea stoppede i 2015 leveringen af 500-eurosedler. I de seneste år er det værdihåndteringsfirmaet Loomis, der har leveret den omstridte seddel.

Operation X afdækkede torsdag, hvordan Nordea i årevis - trods politiets advarsler - leverede knap en milliard kroner i 500-eurosedler til kriminelle vekselbureauer på Nørrebro i København.

Nordea stoppede med at levere 500-eurosedler i 2015, og i 2016 stoppede banken helt med at levere kontanter til vekselbureauerne.

Nu er det så det globale værdihåndteringsfirma Loomis, der har overtaget leveringen af kontanter til en række vekselbureauer.

Loomis har ikke ønsket at bekræfte, om de leverer valuta til vekselbureauerne, men TV 2 kan dokumentere, at i hvert fald to af de vekselbureauer, som Loomis leverer kontanter til, også omveksler til 500-eurosedlen.

På billedet ses en Loomis-vagt gå ind med en valutakuffert i vekselbureauet Exmoni i København, og kort efter køber TV 2 en 500-euroseddel i samme vekselbureau.

Exmonis direktør forklarer dog til TV 2, at han ikke har fået leveret 500-eurosedler fra Loomis siden maj 2017, og at den seddel TV 2 købte må stamme fra en privatkunde.

Vi henvender os som kunde til et andet vekselbureau - Tavex - og de bekræfter, at også de sælger 500-eurosedler, og at deres valutaleverandør er Loomis.

Efterfølgende kontakter TV 2 Tavex for at få en kommentar om deres veksling af 500-eursedler, men Tavex er ikke vendt tilbage.

Mistænkelige transkaktioner skal indberettes

Det er ikke ulovligt for vekselbureauerne at veksle til 500-eurosedler, når blot de registrerer køberens identitet og indberetter mistænkelige transaktioner til myndighederne.

Siden torsdag har TV 2 også forsøgt at indhente en kommentar fra Loomis, men pengetransportfirmaet er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

TV 2 har blandt andet spurgt ind til, hvor mange 500- og 200-eurosedler Loomis har leveret til vekselbureauer de seneste år, samt hvor mange vekselbureauer Loomis i dag forsyner med euro.

Ministre indkaldt i samråd

Socialdemokratiets erhvervsordfører, Thomas Jensen, har på baggrund af Operation X-programmet 'Nordea og det store pengevaskeri' nu indkaldt både justitsministeren og erhvervsministeren i samråd. Han mener ikke, at Nordea har levet op til sit ansvar og kalder det stærkt kritisabelt.

- Jeg vil have kulegravet i hvor stort et omfang, der er blevet leveret 500-eurosedler til vekselbureauer i Danmark, og jeg vil have placeret et ansvar for de enorme leveringer til kriminelle trods politiets advarsler.

I Dansk Folkeparti kræver de også, at de enorme leveringer bliver undersøgt. Partiet erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, mener dog også, at undersøgelsen skal kigge på 200-eurosedler. Og han er enig i, at de ansvarlige nu skal forklare sig.   

- Det provokerer mig, at den ansvarlige ledelse kan slippe af sted med at sige "ingen kommentarer" i en så alvorlig en sag. Der bør stilles krav om, at en ledelse skal udtale sig, hvis der bliver rejst en politisk høring eller andet.

Det vil Hans Kristian Skibby nu også have ministeren til at kigge på.