Samfund

De blev brugt som skydeskiver - her er deres holdning til udlevering af terrorsigtet

I 2013 brugte Ahmed el-Haj billeder af kendte danskere som skydeskive. TV 2 har spurgt dem, om Syrienkrigeren bør udleveres fra Tyrkiet til Danmark.

Fire mænd sætter sig på hug og tager sigte mod muren. Deres våben retter de mod en række billeder af kendte danskere.

Kort efter lyder skudsalverne over den tidligere PET-agent Morten Storm, islamkritikeren Lars Hedegaard, De Konservatives Naser Khader, forfatteren Ahmed Akkari, den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. 

Scenen udspiller sig i en Youtube-video fra 2013. En af skytterne er den danske statsborger Ahmed el-Haj, der nu sidder varetægtsfængslet i Tyrkiet.

Her har han siddet siden december 2017, kunne Radio24syv fredag berette. Inden da blev han ifølge radiokanalen såret af et bombeangreb under kampe i Syrien. Og nu forsøger hans familie at få ham udleveret til Danmark

Skal Ahmed ej-Haj udleveres til Danmark?

Spørgsmålet er dog, om en terrorsigtet Syrienkriger overhovedet skal udleveres til Danmark. TV 2 har spurgt de danskere, hvis billeder blev brugt som skydeskiver i videoen, hvad de mener:

Skal Ahmed el-Haj udleveres til Danmark?

Lars Hedegaard

Lars Hedegaard

- I princippet burde han få en retssag i Danmark, men det tror jeg ikke, at han kommer til. Jeg tror ikke, at Tyrkiet vil udlevere ham.

- Basil Hassan, attentatmanden som forsøgte at komme mig til livs for et par år siden, blev jo heller ikke udleveret, da han sad fængslet i Tyrkiet. Så jeg tror ikke en skid på det. Og det er ærgerligt, for jeg synes egentlig, at han (Ahmed el-Haj, red.) skylder en forklaring på sine handlinger.

- Det er jo mennesker, det går ud over, når han skyder mod billeder af mig, Kurt Westergaard og Anders Fogh. Vi har ret til at få at vide, hvorfor han gjorde det.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Ahmed Akkari

Ahmed Akkari

- Min holdning er den, at menneskelivet tæller højst, og selv om jeg er ufattelig bange for at skulle se ham og andre her i landet igen, så mener jeg, at man netop viser ham, hans familie og enhver, der hader Vesten eller kalder jer for vantro, at man har overskud til at række ud til selv de værste fjender - og at retsstaten består.

- Om man så - som hans søster vil det - aktivt skal gå ind og hente ham, mener jeg ikke, at man skal. Og det med, at det ikke ville være sket, hvis han hed Rasmus – det er en offermentalitet, der er irriterende og arrogant på samme tid.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard

- Jeg synes, han skal udleveres til Danmark og retsforfølges her. Det er jo Danmark, hans fiktive henrettelser er rettet mod. De danske myndigheder skal selvfølgelig arbejde på at få ham hjem, men jeg kan have min tvivl, om det lykkes.

- Jeg husker tydeligt sagen, og det er uhyggeligt at tænke på, at der er nogen, der kan finde på sådan noget. Men det er ikke, det værste jeg har været udsat for, og man vænner sig til at leve i en situation, hvor PET konstant skal passe på en.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Naser Khader

Naser Khader

- Jeg synes ikke, vi skal spilde ressourcer, tid og penge på sådan en landsforræder, som vil udgøre en sikkerhedsfare, hvis han kommer tilbage til Danmark.

- Han skal blive i Tyrkiet, søge asyl i Tyrkiet, og så skal vi frakende ham hans statsborgerskab. Vi giver statsborgerskab ved lov, og vi kan tage det fra ham igen ved lov.

- Selv hvis der ikke var blevet skudt efter billeder af mig, ville jeg have samme holdning. Jeg har en konsekvent holdning i forhold til de der langskæggede, mørke mænd. De vil os i Vesten det ondt. Og så synes jeg ikke, at de skal være en del af vores demokratiske sammenhold.

Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark

Den tidligere PET-agent Morten Storm udtaler til TV 2, at han ikke håber, at Ahmed el-Haj nogensinde vender hjem til Danmark, da han betragter ham som en "trussel" og som sin "fjende". 

TV 2 har også været i kontakt med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, som ikke ønsker at udtale sig i sagen. 

Københavns Politi bekræfter fængsling

Ifølge Københavns Politi har de danske myndigheder anmodet om at få Ahmed el-Haj udleveret, da han er terrorsigtet in absentia i Danmark, men endnu er der ingen udsigter til, at han får lov til at forlade det tyrkiske fængsel. 

- Dansk politi er i kontakt - og har været det i lang tid - med de tyrkiske myndigheder med henblik på at få ham udleveret til Danmark, udtaler vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen. 

Afstemning

Skal Ahmed el-Haj udleveres til Danmark?

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har danske statsborgere ikke krav på at blive udleveret til Danmark fra Tyrkiet, hvis den tyrkiske stat ønsker at føre rettergang mod samme person. 

Til gengæld har den danske stat pligt til at gøre de tyrkiske myndigheder opmærksomme på, at de ifølge danske regler ikke må torturere eller udsætte danske fanger for nød og overlast, mens de sidder i tyrkisk fængsel.