Samfund

Politikere vil forbyde store sedler

Det kan snart være slut med at kunne veksle til 500-eurosedler i Danmark.

I slutningen af 2018 stopper Den Europæiske Centralbank med at producere 500-eurosedler for at undgå svindel og kriminalitet med pengesedlerne.

Men det er langtfra nok, mener en række danske politikere, der vil forbyde sedlen helt i Danmark.

De store sedler giver nemlig kriminelle mulighed for at transportere store formuer ud af landet, lyder det.

Sedlerne er i fokus i den nyeste udgave af 'Operation X', som afslører vidtrækkende brug af de store sedler blandt kriminelle i Danmark.

Veksler til store sedler

Ifølge politiet kommer kriminelle i besiddelse af en masse mindre sedler, når de for eksempel handler med narkotika. Kontanter, som det kan være svært at transportere - især til udlandet.

- Når man (de kriminelle, red.) har penge nok, så fylder man dem i en sort sæk eller en taske og går ind på et vekselbureau, og så kommer man ud lidt senere med en flad taske. Så har man været inde at veksle til 500-eurosedler, fortæller Steffen Thomas Steffensen, der er kommissær i Københavns Politi.

Men det skal altså være slut, mener flere politikere herhjemme.

- Det er selvfølgelig noget, vi skal have sat en stopper for, siger Rune Lund, der er finansordfører for Enhedslisten, der bakkes op af både Venstre og Dansk Folkeparti.

Afstemning

Har du haft brug for en 500-euroseddel?

Vil stoppe udlevering

Det er imidlertid ikke praktisk muligt at tage sedlen helt ud af omløb, da der kan være personer, der har formuer liggende i netop 500-eurosedler, som er kommet ærligt til pengene.

Og Den Europæiske Centralbanks produktionsstop betyder heller ikke, at sedlen forsvinder helt eller bliver værdiløs. Den vil stadig gælde som betalingsmiddel og kunne ind- og udleveres i både forretninger, banker og vekselbureauer.

Og det er netop her, politikerne foreslår at sætte ind.

- Den oplagte mulighed er, at vi fremover her i landet ikke har mulighed for at få 500-eurosedler udleveret i en bank eller på et vekselbureau, siger Rune Lund.

Forbud gælder i Storbritannien

Storbritannien har haft et lignende forbud siden 2010, og det er på tide, at Danmark går i briternes fodspor, mener Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti.

- Det skal vi også have gennemført i Danmark, for der er ingen almindelige mennesker, der render rundt med en pengeseddel til 3700 kroner i værdi.

Der tegner sig et flertal for forslaget idet både Socialdemokratiet og Venstre bakker op om idéen

- Kan vi være med til at mindske et misbrug, så kunne et forbud mod en 500-euroseddel bestemt være en mulighed, siger Torsten Schack Pedersen.

Dermed synes vejen banet for et forbud, men er det en god idé? Giv din mening til kende herunder.

Afstemning

Mener du, at 500-eurosedlen bør forbydes?