Samfund

Udbrud af hepatitis A i Danmark

I alt er 42 personer i seks forskellige lande blevet smittet af sygdommen.

Ni danskere i alderen 8-72 år er blevet smittet med leverbetændelse forårsaget af hepatitis A-virus.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

I alt er 42 personer i seks forskellige lande blevet smittet med sygdommen. Udover Danmark drejer det sig om Holland, Frankrig, Tyskland, Spanien og Storbritannien.

Smittede fordeler sig over hele landet

De smittede danskere er fem kvinder og fire mænd. Der er både smittede på Sjælland, i Jylland og på Fyn.

- De fleste hepatitis A-tilfælde har et mildt forløb med ukarakteristiske symptomer som feber, kvalme, mavesmerter og diarre.

- De fleste børn under fem år får ingen symptomer, mens langt de fleste voksne vil udvikle typiske symptomer på leverbetændelse. Det er gulfarvning af huden og det hvide i øjnene, samt mørkfarvning af urinen og lys afføring, skriver Statens Serum Inistitut.

Hepatitis A smitter typisk via mad eller drikkevand, der er forurenet med virus fra menneskeafføring. Tidligere har der været udbrud i Europa, som var forårsaget af firske bær, frosne bær og skaldyr.

31 blev smittet i februar

I februar blev 31 danskere smittet med hepatitis A efter at have spist dadler fra Iran købt i Rema 1000.

Ifølge Statens Serum Instititut har det nye udbrud ikke noget med udbruddet i februar at gøre.

- Kilden til udbruddet er endnu ikke fundet, men vi leder efter en fødevare, der har været solgt i flere lande i Europa, siger Epidemiolog Luise Müller ved Statens Serum Institut i pressemeddelelsen.

Borgere opfordres til at skylle friske bær, frugter og grøntsager grundigt inden brug. Desuden anbefales det, at man koger frosne bær i et minut, hvis man skal bruge dem i madretter, der ikke bliver opvarmet.

Derudover opfordrer Statens Serum Institut til generel god hånd- og køkkenhygiejne.