Samfund

Sidste skoledag aflyst på gymnasium: Elever mødte fulde op i skole

Rektor fortæller, at eleverne var blevet advaret flere gange om konsekvenserne, hvis de mødte fulde op til undervisningen.

Tirsdag på Slagelse Gymnasium udviklede sig i sådan en grad, at rektor Lotte Büchert så sig nødsaget til at aflyse sidste skoledag, som skulle være afholdt i dag onsdag.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Omkring 250 elever, hvor flere af dem var fulde, dansede, råbte og skreg i kantinen. Flere borde blev ødelagt, fortæller rektoren, der er rystet over oplevelsen.

Lotte Büchert siger til TV 2, at man havde taget forholdsregler efter en lignende situation sidste år, hvor eleverne også tog forskud på glæderne over sidste skoledag. 

Eleverne var derfor advaret om, at sidste skoledag ville blive aflyst, hvis der var elever, der mødte fulde op tirsdag, hvor der var almindelig undervisning.

Da flere elever ifølge rektoren ikke havde efterlevet det påbud, rejste hun sig op i kantinen midt i det, hun selv kalder et ”drukorgie”, og fortalte, at sidste skoledag var aflyst.

Buhede og råbte

Det fik eleverne til at råbe og buhe af Lotte Büchert.

- Flere af eleverne var tydeligt berusede, og der lå øl- og shotflasker flere steder. Det var ikke alle eleverne, der var fulde, men mange af dem, der ikke var, fulgte med de andre, fortæller hun.

I et fælles læserbrev i Sjællandske onsdag begræder afgangseleverne på Slagelse Gymnasium, at de ikke får lov til at fejre den traditionsrige sidste skoledag, der blandt andet byder på kåringer, middag og optrædener.

- Vi føler os berøvet for en vigtig tradition, der skaber samhørighed og motivation hos eleverne, da vi i fællesskab begiver os ud på et eventyr på vej frem mod vores videregående uddannelse til, når vi senere skal skabe samfundet, skriver de.

Elever: Ikke acceptabelt eller retfærdigt

I læserbrevet forklarer eleverne, at det længe har været en tradition, at dagen før den sidste skoledag bliver fejret med at sidde i ”kollektivet og hygge – for derefter at danse i Fællessalen".

- Uheldigvis var rektor uenig med den måde, eleverne gebærdede sig på skolens område, og derfor blev sidste skoledag aflyst.

- Det faktum, at nogle elever ødelægger oplevelsen for alle, hvilket ender ud i en kollektiv straf, er hverken acceptabelt eller retfærdigt, lyder det i læserbrevet.

Lotte Büchert siger, at hun er ”ulykkelig” over hændelsen. Hun fortæller, at hun havde set meget frem til den sidste skoledag, og at der var lagt meget arbejde i dagen fra pedeller og lærere.

Dybt beklageligt, at det går ud over alle

Hun medgiver, at aflysningen af sidste skoledag også kommer til at ramme elever, der ikke deltog i unoderne, men at hun ikke så nogen anden udvej.

- Det er dybt beklageligt, at det går ud over dem. Men det har ikke været muligt at finde ud af, præcis hvem det var, der deltog.

- Desuden har vi i god tid i forvejen advaret flere steder om, at det her ville være konsekvensen, hvis eleverne ikke opførte sig ordentligt, siger hun.

Hun vil nu evaluere med elever og lærere på skolen, så man undgår lignende sager i fremtiden.

Formand for elever: Forkert at alle står til ansvar

Jens Philip Yazdani, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, er principielt imod, at alle bliver straffet i sager som denne.

- Det er ærgerligt, at man laver en kollektiv afstraffelse, når det ikke er alle, der har deltaget.

Han understreger, at der selvfølgelig skal være konsekvenser, hvis elever ikke overholder reglementet.

Han opfordrer Slagelse Gymnasiums ledelse til at gå i dialog med eleverne, så man undgår noget tilsvarende fremover.

- Selvfølgelig skal alle ikke stå til ansvar for noget, som få har gjort.

Slagelse Gymnasiums ledelse har været i dialog med eleverne, da en lignende hændelse fandt sted sidste år. Alligevel skete det igen.

- Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er gået galt. Man må rejse spørgsmålet igen blandt eleverne og finde ud af et format, der tilgodeser alle, siger Jens Philip Yazdani.

Elev: Ikke så voldsomt som beskrevet

Karoline Bjørk Christensen, der går i 1.G på Slagelse Gymnasium, oplevede tirsdagens hændelse i kantinen. Hun mener, at det er i overkanten, at rektoren har valgt at aflyse sidste skoledag.

- Jeg synes egentlig ikke, at det var så voldsomt som beskrevet. Det er en tradition, at de danser og hører musik i spisefrikvarteret, og de valgte også kun at gøre det i spisefrikvarteret, så det forstyrrede overhovedet ikke os andre på nogen måde.