Overblik: Sådan vil parterne løse problemet med Pusher Street

Hverken christianitter, politi eller politikere er glade for hashgaden Pusher Street. Men de er meget uenige om, hvad der bør laves om.

Tirsdag lukkede beboerne på Christiania overraskende Pusher Street, hvor hashhandlen er koncentreret.

- Christianitterne har ønsket at sige, at "nu har vi fået nok". Udefrakommende hård kriminalitet, vold, penge og våben ødelægger den smukke historie, som er Christianias historie, siger Knud Foldschack, som er advokat for Christiania-fonden.

Han siger, at lukningen kommer som følge af, at den traditionelle politiindsats mod Pusher Street ikke har givet resultater.

- Vi må tale om, hvordan vi kan lave nogle systemer, så vi gradvist kan afkriminalisere det her (salget af hash, red.). Man kunne måske forestille sig, at der lovligt bliver etableret salg af hash andre steder. Man kunne forestille sig, at man koncentrerede politiindsatsen mod de store, der findes uden for Christiania, og ikke mod de små, der kommer på Christiania. Samfundet har jo ikke interesse i at kriminalisere en række unge mennesker, der kommer for at købe en joint eller to, siger Knud Foldschack.

Ideen får dog en meget kølig modtagelse hos justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

- Du vil altid have et kriminelt marked. Det her er et spørgsmål om, om vi vil lægge os på maven for de kriminelle, rockere og andre, der tjener rigtig mange penge der. Eller om vi som lovlydige borgere sætter foden ned og siger, at vi ikke vil finde os i det, og vi vil blive ved med at bekæmpe det, så længe vi trækker vejret, siger han.

Torsdag aften undersøger Station 2, hvordan tonsvis af hash hvert år havner i Danmark. Station 2 har mødt nogle af de bagmænd, som har tjent millioner af kroner på indsmugling af hash til Danmark. Du kan allerede nu se programmet på TV 2 PLAY.

Christianitterne holder nyt fællesmøde onsdag aften. Det forventes, at Pusher Street bliver genåbnet torsdag, men det er endnu uklart, hvilke ændringer der så vil være sket i gaden.

Det står imidlertid allerede klart nu, at christianitterne, politiet og politikerne har meget forskellige ønsker til, hvad der skal komme ud af aktionen. Læs mere om de forskellige holdninger her:

Generelt

Hvad er Christiania?

Fristaden Christiania blev grundlagt i 1971, da en gruppe af aktivister rev hegnet omkring den tidligere Bådsmandsstræde Kaserne på Christianshavn ned og flyttede ind i bygningerne, som militæret havde forladt.

De 34 hektar omfatter også dele af den fredede Christianshavn Vold.

Der bor omkring 800 børn og voksne på Christiania.

Hvem ejer Christiania?

Oprindeligt tilhørte området staten og hørte under Forsvarsministeriet. I 2011 blev der indgået en aftale om ejerforholdet, der betød, at Fonden Fristaden Christiania i 2012 kunne købe det meste af området.

De fredede voldanlæg med tilhørende bygninger er dog stadig statslig ejendom.

Fonden Fristaden Christiania skal ifølge aftalen betale 125 millioner kroner til staten over en årrække og overtog en række forpligtelser med vedligeholdelse, istandsættelse og drift af Christiania.

Fondens bestyrelse består af en række beboere og udefrakommende venner af Christiania med advokat Knud Foldschack som ansigtet udadtil.

Hvad er Pusher Street?

Pusher Street er en central gade på Christiania, hvor den organiserede hashhandel er samlet i en række boder.

Navnet er så almindeligt anerkendt i dag, at det eksempelvis optræder på Google Maps.

Hashhandlerne har indført en række særregler for gaden, blandt andet er fotografering og motionsløb forbudt.

Boderne i gaden er blevet ryddet adskillige gange af politiet og ved andre lejligheder af christianitterne selv. Men hashboderne er altid vendt tilbage efter kort tid.

Hvem kontrollerer Pusher Street?

Politi og christianitter har ofte givet udtryk for, at hashhandlen i Pusher Street kontrolleres af organiserede kriminelle bander, der sjældent selv bor på Christiania.

Tallet varierer, men der er cirka 40 hashboder i Pusher Street, som hver især beskæftiger sælgere, leverandører og udstationerede vagtfolk, der kan advare sælgerne, hvis politiet er på vej.

Tilbage i 2004 afslørede politiets omfattende videoovervågning af gaden, at der dengang var omkring 10.000 mennesker, der dagligt købte hash i gaden.

Christianitterne

Hvad vil de?

Christianitternes grundlæggende holdning er, at hash som rusmiddel er kommet for at blive. Siden den store "junk-blokade" i 1979, hvor al handel med hårde stoffer blev forbudt på Christiania, har man fokuseret på at have et kontrolleret hashmarked, hvor der var nultolerance for salg af hårde stoffer.

Mange christianitter er dog bekymrede over, at hashhandlen kontrolleres af organiserede bandekriminelle, der ikke bor på Christiania.

Men de mener kun, at hashhandlen i Pusher Street kan komme under kontrol, hvis hash bliver afkriminaliseret, så det kan sælges legalt.

Hvad har de gjort?

Christianitterne har i flere omgange ryddet Pusher Street, fordi de følte, at hashhandlen var ude af kontrol, og at miljøet i gaden var for brutalt.

I august 2016 besluttede christianitterne endnu en gang at fjerne Pusher Street, efter en pusher fra gaden havde skudt to betjente og en tilfældig forbipasserende. Den ene betjent blev alvorligt såret af et skud i hovedet. Det fik efterfølgende christianitterne til at rive boderne i Pusher Street ned og opfordre københavnerne til at "købe deres hash et andet sted".

Boderne dukkede dog hurtigt op igen.

Tirsdag blokerede christianitterne igen Pusher Street og satte gang i en 'oprydning’ i gaden.

Hvilke planer har de?

Christianitterne ønsker ikke at fjerne al hashhandel fra Christiania, men de ønsker, at miljøet omkring Pusher Street skal være mindre råt, mere åbent og mere i forbindelse med resten af Christiania.

Ifølge et skilt, som beboerne satte op på det afspærrede Pusher Street, vil man åbne gaden igen om et par dage som "en mere hyggelig gade".

Talsmænd for Christiania understreger, at beboerne hverken kan eller vil påtage sig myndighedsopgaven med at kontrollere hashhandlen i Pusher Street.

Politiet

Hvad vil de?

Politiet ønsker enkelt sagt at stoppe den organiserede og åbenlyse hashhandel på Christiania. Det har gennem årene ført til utallige razziaer og anholdelser i Pusher Street, og Pusher Street har været ryddet og lukket for handel i flere omgange.

Det er dog aldrig lykkedes politiet at stoppe hashhandlen permanent, og hashboderne er altid dukket op igen.

Hvad har de gjort?

Politiet opretholder et konstant pres på Pusher Street med overvågning, patruljering og gentagne razziaer. Alene i de første fem måneder af 2018 har politiet ryddet Pusher Street otte gange, anholdt 165 mennesker og beslaglagt flere hundrede kilo hash, joints og skunk.

Aktionerne er ikke forløbet lige fredeligt, og 48 mennesker er blevet sigtet i sager om vold mod politiet.

Så sent som i fredags anholdt politiet 15 personer på Christiania i en aktion, der var målrettet de såkaldte "løbere". Løbere er håndlangere i hashboderne, der har til opgave hurtigt at pakke boden sammen og stikke af med varelageret, hvis politiet viser sig.

Hvad har de planer om?

Politiet har bakket op bag christianitternes lukning af Pusher Street og har tilbudt christianitterne et tæt samarbejde om at sikre, at hashhandlerne ikke vender tilbage.

Ifølge politiet må christianitterne sørge for at bruge Pusher Street til andre formål, så der ikke er plads til hashboderne. Så vil politiet til gengæld hjælpe med at holde hashsælgerne væk.

Christianitterne har dog svaret, at de ikke er interesserede i sådan et samarbejde.

Regeringen

Hvad vil de?

Regeringen bakker helt op bag politiets hårde linje over for hashsalget på Christiania og glæder sig over, at antallet af politiaktioner og beslaglæggelser er rekordhøjt.

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er der kun et succeskriterie, nemlig at de regler, der gælder i resten af samfundet, også gælder på Christiania.

Hvilke planer har de?

Regeringen er kompromisløs med hensyn til målet om, at al hashhandel i Danmark skal stoppes. Tanker om at eksperimentere med legaliseret, kontrolleret salg af hash afviser man helt.

Københavns Kommune

Hvad vil de?

Københavns Kommune har en overordnet interesse i at bevare Christiania som et åbent og venligt sted. Christiania har nemlig udviklet sig til en københavnsk turistattraktion næsten på linje med Tivoli.

Overborgmester Frank Jensen (S) har talt for, at Danmark eksperimenterede med legalt salg af hash for på den måde at tage økonomien ud af Pusher Street og fjerne det ulovlige hashmarked.

Men den ide har næsten ingen opbakning på Christiansborg.

Hvad har de gjort?

Københavns Kommune har indgået en partnerskabsaftale med Fonden Fristaden Christiania og har skudt et tocifret millionbeløb ind i byfornyelse af de forsømte bygninger på Christiania.