Løkke vil have 100 gange så hurtigt internet til Danmark

Norden skal være den første integrerede 5G-region i verden. Det har de nordiske statsministre aftalt på møde.

Borgerne i de nordiske lande skal være blandt de første til at få adgang til hurtigt internet via 5G-netværk.

Det er de nordiske statsministre blevet enige om på et statsministermøde i Sverige.

Her har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans nordiske kolleger givet hinanden håndslag på, at de vil arbejde for at gøre Norden til den første integrerede 5G-region i verden.

- Vi lægger nu en femsporet digital motorvej ind i fremtiden. Det betyder ikke kun lynhurtigt internet til os alle, uanset om vi er på kontoret eller i sommerhuset. Det giver os også mulighed for at være foregangsland på fremtidens løsninger.

- Og det giver vækst og arbejdspladser i Danmark og resten af Norden, siger Lars Løkke Rasmussen.

100 gange hurtigere end 4G

I dag har danskerne adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på deres mobiltelefon eller tablet. Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan dog ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G.

Det har i givet fald potentiale til at skabe en mindre revolution i den måde, borgere og virksomheder kan bruge det mobile netværk på.

Derfor er det afgørende, at Danmark og resten af Norden er med i den første bølge af lande, som kommer på 5G-netværket, mener Lars Løkke Rasmussen.

- Norden er en af de mest innovative og digitaliserede regioner i verden. Det tætte nordiske samarbejde er en af nøglerne til, at vi i Norden konstant er et skridt foran resten af verden.

- Vi skal udbygge den førerposition, siger Lars Løkke Rasmussen.

Yderligere forhandlinger venter

Prognoser tyder på, at 5G-netværket kan komme til Danmark omkring 2020.

De nordiske statsministres aftale onsdag skal sikre, at landene er klar til at implementere det nye netværk, når det kommer.

Det vil blandt andet kræve "substantielle investeringer", ny lovgivning og vilje i den offentlige sektor til at tage de nye muligheder i brug, fremgår det af aftalen.

I aftalen forpligter statsministrene sig dog ikke sig til konkrete beløb til investeringer. Det ventes at skulle forhandles i de nationale parlamenter.

Her kan du blive klogere på den nye teknologi

  • I Danmark er forventningen, at 5G først er klar efter 2020.
  • I dag har danskerne adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på deres mobiltelefon eller tablet.
  • Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan dog ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at du kan hente en HD-film på fire sekunder.
  • Hastigheden er en vigtig del, men det er endnu vigtigere at hente data. Hvis der er for mange mennesker på samme sted som eksempelvis en koncert, kan det være en kamp.
  • Det vil 5G også afhjælpe, da teknologien ikke benytter de overfyldte radiofrekvenser, der anvendes af eksisterende netværk. I stedet bruges et højere frekvensbånd, der i øjeblikket anvendes til satellitkommunikation.
  • 5G kan også bruges til andet end mobiltelefoner. Det har betydning for Internet of Things, hvilket er alle de ting, som er koblet op til internettet.
  • I fremtiden vil du for eksempel kunne se indholdet af dit køleskab via webcam, når du er nede at handle. Og selvkørende biler vil kunne kommunikere med hinanden langt hurtigere.
  • Det betyder også, at der vil være flere ting at hacke, hvilket kræver øget fokus på sikkerhed.
  • En prognose viser, at 50 milliarder enheder vil være sammenkoblet i 2020. Her vil 4G have problemer med at følge med.
  • Tidligere i maj præsenterede regeringen et nyt teleforlig. Det skal fremme udrulning af 5G og se på administrative barrierer.