Samfund

Du har en særlig pligt, når det er varmt og tørt

Sluk gløderne i grillen med vand og smid ikke cigaretskod i naturen.

Det usædvanlige tørre forårvejr har i stor stil fået danskerne til at flytte udenfor. Der bliver hygget med bål og grillet i landets haver, parker, på stranden og i skoven.

Men med under seks millimeter regn i de seneste 32 dage er der knastørt i stort set hele Danmark – faktisk så tørt, at det ser ud til, at april måned kan blive en af de tørreste af slagsen nogensinde, selv hvis der kommer lidt regn i løbet af månedens sidste dage.

Det betyder, at der allerede har været flere naturbrande i påsken - derfor kan du herunder læse eller genlæse rådene fra i sommer, hvor hele Danmark var ramt af tørke.

Når naturen er tør er der ekstra meget grund til at være agtpågivende med åben ild i naturen, lyder det fra forebygningsekspert i beredskabsstyrelsen, Mads Dalgaard.

Sørg for, at cigaretten er slukket, inden du smider den fra dig

Mads Dalgaard

Det gælder især, når man griller i naturen, men også hjemme i haven.

- Man skal holde afstand til marker og enge og sørge for at kullet i grillen er helt slukket, inden man forlader det. Hvis det blæser, skal man være særlig opmærksom, fordi gløderne kan tages af vinden, forklarer Mads Dalgaard.

Sluk grillen med vand – ikke med sand

Det samme gælder de bål og bålfad, som mange danskere hygger om i haven eller i naturen – og man skal måske overveje, om det i det hele taget er lige nu, man skal tænde bål i haven. Der gælder nemlig ifølge Mads Dalgaard et forsigtighedsprincip om, at hvis der er fare for brand, så skal man ikke tænde ild.

- Lige nu er det en god ide at have vand i nærheden til at slukke grill og andet med, hvis man tænder op.

Det gælder især, hvis man griller på stranden, hvor man under ingen omstændigheder må dække grillen til med sand for at slukke gløderne.

En nedgravet engangsgrill på stranden holder sig varm i 24 timer, og der har allerede i år været eksempler på børn og hunde, der har fået alvorlige forbrændinger på fødder og poter.

- Der er vand forholdsvis tæt på, når man befinder sig på eksempelvis stranden, så det er jo bare et spørgsmål om at tage en spand med og sørge for, at alt er kølet ned, inden man går. Der findes ikke noget mere forfærdeligt, end at et barn eller en hund brænder sig på en nedgravet grill. Det må man simpelthen ikke, lyder det fra eksperten.

Smid ikke cigaretter ud af bilvinduet

Udover grillen og bålstedet er der et andet redskab, som danskerne bruger tit, men som politiet og forsikringsselskaber allerede har advaret om flere gange: Ukrudtsbrændere.

Ukrudtsbrændere har i foråret været årsag til flere småbrande og med den tørre periode, som maj har vist sig at være, er det lige nu en god ide at være ekstra agtpågivende i forhold til ukrudtsbrænderne og andre maskiner, der udsender gnister. Alternativt måske helt holde sig fra dem lige nu, hvis man som privat ikke er vant til at håndtere maskinerne.

Sådan undgår du at starte en brand med ukrudtsbrænderen

 1. DG-godkendt og DG-mærke

  Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark.

 2. Forhold dig til vejrforhold

  Brug kun ukrudtsbrænderen, når planter og jord er fugtigt. Pas på i tørre perioder, eller når det blæser meget.

 3. Ingen tørre blade på stedet

  Fej eller riv det område, hvor du vil bruge ukrudtsbrænderen. Der må ikke ligge tørre blade, grene eller papiraffald og lignende.

 4. Hold god afstand til hække

  Hold god afstand til letantændeligt materiale. Eksempelvis hække, plankeværk og bunker af tørre blade.

 5. Svits kun kortvarigt

  Ukrudtet skal kun svitses kortvarigt, ikke brændes væk. Du skal efterfølgende tjekke for gløder. Er der gløder, skal de slukkes.

 6. Gå aldrig fra en tændt ukrudtsbrænder

  Du må aldrig gå væk fra en tændt ukrudtsbrænder. Stil i stedet den slukkede, varme ukrudtsbrænder på et underlag, der kan tåle varme, og afmonter gasflasken eller gasdåsen. Hav også en vandslange parat, så du hurtigt kan slukke en lille brand.

Kilde: Topdanmark og Ritzau

Og så er der selvfølgelig rygerne.

- At køre ude på de åbne vidder og hygge sig med en cigaret, som så bliver smidt ud af vinduet, er heller ikke en god ide, når alt er så tørt, som det er tilfældet lige nu. Sørg for, at cigaretten er slukket, inden du smider den fra dig. Også når du går dig en tur, siger Mads Dalgaard.

Pligt til at holde sig orienteret

Beredskabsstyrelsen oplyser, at man på grund af forsigtighedsprincippet som borger har pligt til at holde sig orienteret på kommunens og det lokale brandvæsens hjemmesider i forhold til eventuelle forbud mod åben ild.

Det er også muligt at holde sig orienteret på beredskabsstyrelsens hjemmeside, hvis tørken fortsætter.