Samfund

Christianit: Utænkeligt at forestille sig Christiania uden hash

Fristaden har lukket Pusher Street efter markant stigning i hashhandlen. Ifølge christianit bliver der talt om en samarbejdsaftale med pusherne.

Christianitterne vedtog på et fællesmøde tirsdag aften ikke nogle reaktioner mod pusherne i Pusher Street på Christiania.

Sådan lyder det fra en christianit efter Pusher Street, der er centrum for omfattende og organiseret hashhandel i fristaden, tirsdag formiddag blev afspærret af en gruppe christianitter.

I en pressemeddelelse efter et fællesmøde i fristaden tirsdag aften lød det efterfølgende, at beslutningen blev truffet på baggrund af en udvikling omkring hashgaden, som ikke er til fristadens bedste.

Jeg tror, vi taler om en samarbejdsaftale

Helene Schou

Det skete dagen efter, at det kom frem, at hashhandlen i Pusher Street igen er øget markant.

Pusherne skal også være her

Men ifølge Helene Schou, der bor på Christiania, er en fristad uden hashhandel utænkelig.

- Jeg tror, vi snakker om en samarbejdsaftale, siger hun.

Så hashhandlen består?

- Det gør den ikke lige nu, men jeg tror, det er utænkeligt – og det er historisk - at forestille sig et Christiania uden hash. Det er også utænkeligt at forestille sig et Tvebølle på Vestsjælland, hvor jeg kommer fra, uden hash.

Men har I på fællesmødet vedtaget nogen reaktioner mod pusherne?

- Nej, det har vi egentlig ikke.

Så det handler kun om at gøre den pænere og male facaderne?

- Det handler om, at vi alle sammen vil have det godt her i gaden.

Inklusive pusherne – de har lov til at være her?

- Selvfølgelig har de det.

Kalder på omtanke og eftertanke

I pressemeddelelsen fra Christianias Fællesmøde, der er den øverste besluttende myndighed i Fristadens konsensusdemokrati, har udviklingen omkring Pusher Street bidraget til at skabe et andet billede af Christiania end en fristad for kærlighed, mangfoldighed, natur og kultur. 

- Og det vil vi ikke acceptere. Situationen kalder på omtanke og eftertanke, hvorfor vi altså nu har valgt selv at sætte aktiviteterne på pause, så vi kan få arbejdsro til en omstrukturering af forholdene omkring Pusher Street, lød det i pressemeddelelsen.

Hashhandel på niveau med 2016

Ifølge TV 2s oplysninger vil de syv indgange til Pusher Street være spærret til torsdag – hvilket syn christianitterne herefter vil blive mødt af i Pusher Street vides endnu ikke.

De lokale ryddede under stor bevågenhed selv hashboderne i 2016 i det, der blev set som de lokales oprør mod den organiserede hashhandel. Men trods opsætning af kameraer og flere andre rydninger fra politiets hånd, så vurderer de lokale selv, at hashhandlen nu igen er på niveau med 2016 eller endda endnu højere.

Christiania vil holde fællesmøde igen onsdag.