Samfund

EU-forslag: Engangsbestik og vatpinde skal forbydes

Står det til politikerne i EU, skal der hårde metoder til for at forhindre overforbrug af plast. Det viser et nyt, opsigtsvækkende forslag.

Børnefødselsdage skal i fremtiden fejres uden balloner på plastikpinde, og picnicture bliver uden engangsbestik og -tallerkener af plast.

I hvert fald hvis det står til Europa-Kommissionen.

Et lækket forslag til et nyt EU-direktiv, som TV 2 er kommet i besiddelse af, viser nemlig, at politikerne ønsker at slå hårdt ned overfor plastforurening – blandt andet ved helt at forbyde udvalgte engangplastprodukter som vatpinde, sugerør, ballonpinde og engangsbestik.

- For at fokusere vores kræfter dér, hvor behovet er størst, er dette direktiv kun målrettet de engangsplastprodukter, man oftest støder på på EU’s strande, står der i udkastet.

Plastikprodukterne, som forslaget omhandler, står for 86 procent af al plastaffald, man finder i sandet i EU, fremgår det.

Margrethe Auken: - Et skridt i den rigtige retning

EU-Kommissionen ventes at drøfte det opsigtsvækkende forslag i morgen, og mandag bliver det officielt præsenteret.

Dokumentet, som TV 2 er kommet i besiddelse af, er et udkast til et forslag, og derfor kan der forekomme ændringer af nogle detaljer. Men Margrethe Auken (SF), der er medlem af Miljøudvalget i EU, mener, at det er så godt som køreklart.

Hun tør godt glæde sig på forhånd:

- Det betyder, at vi nu omsider får nogle konkrete ting, som faktisk skal flytte noget i forhold til det her dramatiske plastikproblem.

Vatpinde, sugerør, engangsbestik – det er meget, meget små ting… Er det ambitiøst nok?

- Nej, det kan du sige, og det siger vi jo også, men det er det faktisk. I og med at man tager de her forbudsskridt, så begynder vi jo at kigge på, hvad der kan undværes, og dér synes jeg i og for sig, at de har ramt rigtigt, siger hun.

Margrethe Auken savner dog, at der også bliver stillet krav til kemikalieindholdet i plasten.

TIP OS Giv os dit bedste plastiktip

Gør du noget særligt for at forhindre, at verden drukner i plastikaffald?

Sorterer du dit plastikaffald på en særlig måde?

Eller har du et godt fif til, hvordan man skærer ned på sit plastikforbrug i hverdagen?

Så send os dit plastiktip på plast@tv2.dk, og send også meget gerne et billede af din plastikløsning. Vi samler de bedste tip, og deler dem med tv2.dk's læsere.

Plastproducenter straffes hårdere

Udover et forbud mod vatpinde, sugerør, engangsbestik og -tallerkener indeholder forslaget også et krav til EU-landene om tiltag, der kan reducere forbruget af anden engangsplastik heriblandt take away-bokse og engangsglas.

Men det indeholder også et forslag om, at plastikflasker fremover skal designes, så låget sidder fast på flasken, og så vil politikerne stille krav om, at 90 procent af alle plastikflasker i EU skal indsamles.

Desuden får producenterne et større ansvar for at indsamle, transportere og bortskaffe deres produkter, hvis de ender som affald i havene. Det skal de nemlig selv betale, hedder det i udkastet.

Nedenfor kan du se nogle af forslagene:

Artiklen fortsætter under billedet.

Se, hvad plastikforslaget indeholder

 1. Forbud mod vatpinde

  Ifølge forslaget skal medlemslandene forbyde flere engangsplastprodukter, blandt andet vatpinde. Dog ikke dem, der benyttes til medicinsk brug.

 2. Forbud mod engangsbestik og -tallerkener

  Ifølge forslaget skal medlemslandene forbyde flere engangsplastprodukter, blandt andet gafler, knive, skeer, spisepinde og rørepinde til drinks.

 3. Forbud mod sugerør

  Ifølge forslaget skal medlemslandene forbyde flere engangsplastprodukter, blandt andet sugerør. Dog ikke sugerør, der benyttes til medicinsk brug.

 4. Forbud mod ballonpinde

  Ifølge forslaget skal medlemslandene forbyde flere engangsplastprodukter, blandt andet plastikpinde til balloner.

 5. Reducér forbruget af take away-bokse

  Ifølge forslaget skal medlemslandene lave tiltag, der kan skabe en "signifikant reducering" i forbrugernes brug af visse engangsplastprodukter, blandt andet take away-bokse.

 6. Reducér forbruget af engangsglas

  Ifølge forslaget skal medlemslandene lave tiltag, der kan skabe en "signifikant reducering" i forbrugernes brug af visse engangsplastprodukter, blandt andet engangsglas.

 7. Kun fastgjorte låg på plastikflasker

  Ifølge forslaget skal alle medlemslande sikre sig, at alle engangsdrikkebeholdere - dåser, flasker osv. - er designet på en måde, at lågene ikke kan skilles fra beholderen.

 8. Advarsler på flere plastprodukter

  Ifølge forslaget skal medlemslande sikre, at visse engangsplastprodukter bærer en iøjnefaldende mærkat, der tydeligt informerer forbrugerne om de negative miljøkonsekvenser, der opstår, når man smider engangsplast ud.

  Det gælder blandt andet balloner, vådservietter, hygiejnebind og tamponer.

 9. Udvidet producentansvar

  Ifølge forslaget skal producenter af plastprodukter til engangsbrug bære et større miljøansvar. De skal således betale omkostningerne, når deres engangsprodukter ender i naturen og skal ryddes op.

  Forslaget gælder for producenter af: take away-bokse, plastikholdere til eksempelvis sixpacks, plastikkopper med låg, cigaretter med filter, hygiejnebind, tamponer, vådservietter, balloner, plastikposer og fiskegrej.

Ovenstående er blot nogle af punkterne i et nyligt lækket udkast til et EU-direktiv, som TV 2 er kommet i besiddelse af. Ifølge eksperter kan der komme nogle rettelser, inden det bliver præsenteret for EU-kommissionen den 23. maj, men ikke mange.

Allerede i januar kom EU med en overordnet strategi for, hvordan man kan reducere plastikforurening, og siden har kommissionen arbejdet på en række konkrete forslag.

Hvis forslaget går igennem, får det direkte virkning i alle medlemslande.