Har ledt efter skatte med metaldetektor i 16 år - så var der gevinst

Tre detektorvenner har fundet en sjælden sølvskat fra vikingetiden i Sønderjylland.

Der var bid, da de tre amatørarkæologer i januar satte sig for at undersøge en mark tæt på Bjerndrup Mølleå vest for Kliplev syd for Aabenraa. 

Kenny Thygesen fra Holbæk og Karin Krag og Søren Winther Torbensen fra Aabenraa var gået på jagt med deres metaldetektorer, og pludselig reagerede apparaterne. 

Allerede inden det blev mørkt, havde de tre sikret 66 sølvmønter. Kort efter rapporterede de fundet til Museum Sønderjylland, og siden har de tre amatørarkæologer hjulpet til i forbindelse med udgravningen på marken i den seneste uge.

I alt har arkæologerne fra Museum Sønderjylland fundet 240 mønter og sølvbarer samt spor af to træhuse og fire grubehuse. Fundet tegner et klart billede af, at en særdeles velhavende viking i 900-årene har haft en stormandsgård på stedet. Det skriver Jydske Vestkysten.

Flere store fund af vikingeskatter

Kliplev er en stationsby i Aabenraa Kommune mellem Tønder og Sønderborg. 

Området ligger blot halvanden kilometer fra Hærvejen. Godt 90 kilometer nordpå, på en mark i Vejen, fandt tre andre amatørarkæologer i 2016 Danmarkshistoriens største guldskat fra vikingetiden.

Marie Aagaard Larsen, hendes mand, Kristen Nedergaard Dreiøe, og deres fælles ven Poul Nørgaard Pedersen fandt dengang i alt syv armringe fra vikingetiden, én i sølv og seks i guld.

Ved det seneste store fund i Kliplev er der blandt andet arabiske mønter, dirhem, og karolingere fra det daværende Frankerrige, samt sjældne engelske mønter. 

Amatørarkæologen Kenny Thygesen er overvældet over oplevelsen. Han har ledt efter skatte med sin metaldetektor i snart 16 år. 

- Gennem alle de år har jeg kun fundet to dirhem tidligere, og jeg har aldrig før fundet karolingere, siger han til Jydske Vestkysten.