Samfund

Unges hærværk og druk i børnehaver et stigende problem

Teenagere samles på børnehave-arealer på de lune aftner, fordi de kan feste og dyrke hinandens samvær. Et problem, siger ungdomskonsulent.

Efterladenskaber, skrald, flasker, dåser og cigaretskodder. Måske et udslukt bål og lidt tilfældigt hærværk. 

Sporene er mange, når unge finder sammen på børnehavers legepladser, i skure ved skoler eller ved en spejderhytte for at holde fest efter almindelig lukketid og ofte i weekenderne.

Spor af hærværk og oprydningsarbejde

Landet over oplever man, hvordan der weekend efter weekend er ubudne gæster. I grelle tilfælde efterlader de sig et spor af hærværk med eksempelvis knuste vinduer til følge. Almindeligvis er det mest et større oprydningsarbejde, der venter det personale, som møder ind mandag morgen for at passe børn.

- Vi får rigtig mange henvendelser om problemet landet over, bekræfter Benny Husted, der er formand for SSP-samrådet (samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi, red.).

I børnehaver og vuggestuer kan det være særligt generende og ligefrem farligt, hvis glasskår og andre skarpe genstande ligger og flyder på legepladsen eller i sandkassen.

Handler ikke om manglende tilbud

Det har man oplevet nærmest hver weekend i Bredebro i Sønderjylland, hvor den daglige leder, Monica Madsen, frygter for børnenes sikkerhed og nu er skredet til politianmeldelse for at komme problemet til livs.

- Jeg forstår ikke det behov for at ødelægge vores ting, og efter hver weekend spørger jeg mig selv: "Hvad skal jeg finde denne gang?", siger Monica Hansen fra daginstitutionen Humlebo, hvor det især er et skur, som tiltrækker selskabeligt anlagte gæster weekend efter weekend.

Ifølge Benny Husted er de unges hang til at søge imod arealer, hvor der ikke er adgang udenfor åbningstid, ikke et spørgsmål om manglende tilbud.

- De unge har generelt et behov for at samle sig et sted, hvor de kan være for sig selv og uden de voksnes øjne i nakken. Derfor kan man heller ikke bare pege på forklaringer om, at der ikke er ungdomsklubber og lignende, for det er ikke det, det handler om, siger Benny Husted til TV 2.

Skal have finkæmmet sandkassen

SSP-formanden peger på, at der også kan være en lav tolerancetærskel, fordi mange via de sociale medier kan dele både billeder og forargelse, når der har været besøg i børnehaven og lille Simon og Julie igen skal have finkæmmet sandkassen.

Samtidig erkender Benny Husted, at man er nødt til at gøre noget ved et problem, som er stigende.

- Vi skal kigge på, hvad vi kan gøre for at minimere problemet. Et af virkemidlerne kunne være at have mere såkaldt "naturlig overvågning", så man lettere kan se, når der er indtrængen på de her områder. Et andet middel kunne være at gøre det nemmere for de unge at rydde op efter sig, og endelig skal man også via dialog forsøge at påvirke normen, siger Benny Husted.