Samfund

Hver weekend er det det samme - børnehave hærget af hærværk og glasskår

En institution i Sønderjylland er gentagne gange mødt ind til resterne af ungdomsfester. Flere andre institutioner i Danmark oplever også hærværk.

Tomme dåser, glasskår og cigaretskod er bare nogle af de ting, Børnehuset Humlebo er mødt ind til næsten hver weekend de seneste måneder.

En gruppe unge har hærget institutionen i Bredebro i Sønderjylland, og på trods af pædagogernes ihærdige arbejde for at rydde op efter dem, frygter den daglige leder for børnenes sikkerhed.

- Det er sommer, vi går i bare tæer, og vi har masser af små børn på mellem 0 og 2 år, som putter alt i munden. Jeg vil slet ikke tænke på, hvad der ville ske, hvis de fik fat i skårene fra en ødelagt flaske, siger Monica Hansen til TV 2. 

På trods af gentagne anmeldelser til politiet er der endnu ikke blevet anholdt nogen for hærværket - og meget tyder på, at det ikke er unikt, at personer huserer danske institutioners arealer efter lukketid.

Har du oplevet hærværk i dit barns institution? Send meget gerne et tip til TV 2 på 1234@tv2.dk.

Har søgt hjælp hos politiet

I Humlebo er problemerne især kommet med de varmere temperaturer. De unge opholder sig i et lille afdækket skur på legepladsen, som de tilsyneladende bruger som festlokale på de lune aftener - og efterlader det smadret og fyldt med skrald. 

- Jeg forstår ikke det behov for at ødelægge vores ting, og efter hver weekend spørger jeg mig selv: "Hvad skal jeg finde denne gang?", siger Monica Hansen. 

I Kristi himmelfartsferien i sidste uge blev en institution i Nyborg også udsat for hærværk. Her var en rude i børnehaven Taarnborg blevet ødelagt med en sten, mens institutionen holdt lukket, skrev Fyens Stiftstidende

Både den lokale børnehave, skole og spejdernes lejr i den sydfynske by Korinth blev ligeledes udsat for vandalisme - blandt andet ved at gerningsmændene startede flere små ildebrande på udearealerne.  

En spejderleder fortæller om konsekvenserne ved hærværket i sidste måned. 

Spejderleder Ronny Kjær fortæller, at hærværket går ud over alle i landsbyen. Video: TV 2 Fyn

Leder i Børnehuset Humlebo Monica Hansen har da også hørt om andre daginstitutioner i Tønder-området, der har lignende problemer. Hun har anmeldt hærværket til politiet, men nu har hun også prøvet noget nyt.

- Denne gang har jeg kontaktet kommunens SSP-medarbejdere (samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi red.). Jeg tænker, at de måske kender de unge og ved, hvordan de kan dæmme op for det her, siger hun og opfordrer samtidig forældre til at se efter deres store børn. 

Hvis ikke det hjælper, så overvejer hun at sætte overvågningskameraer op på legepladsen.  

Unge, der keder sig

I efterårsferien sidste år oplevede Østjyllands Politi også, at unge lavede forskellige typer hærværk i politikredsen. Det var alt fra knallertstriber på skolernes dyrt anlagte kunstgræsbaner til udspredt affald og graffiti-maling.    

Her udtalte politikommisær Allan Aarslev, at det langt fra er et ukendt fænomen - især i ferier og helligdage. 

- Selvom det er kriminelt at begå hærværk, så er det jo typisk unge mennesker, som keder sig, og det er ikke kriminelle unge, sagde han dengang til TV 2 Østjylland

Han henviste netop til, at forældre og lokale netværk som SSP bør holde øje med de unge. Det er i hans øjne den bedste løsning på problemet. 

Monica Hansen håber da også, at hun kan appellere til de unge mennesker og få dem til at forstå, hvor indgribende deres fester på legepladsen egentlig er - ikke bare økonomisk, fordi børnehaven skal udbedre skaderne, men også psykisk. 

- Jeg har ansvar for de her 70 børn, og det gør både mig og forældrene nervøse, når vi ikke ved, om de små børn skal finde et stykke glas, en ødelagt dåse eller endnu værre - en pille - i sandkassen, siger hun.