Samfund

Manual til selvmord er dybt forkastelig, mener minister

En liste over medikamenter, der kan bruges til selvmord, vækker forargelse hos mange partier på Christiansborg.

Fredag formiddag afkrævede Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne et svar fra sundhedsministeren.

De ville have en reaktion på den 'selvmordsliste', som foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp lagde på sin hjemmeside onsdag aften.

Og de skulle ikke vente mere end et par timer, før Ellen Trane Nørby (V) publicerede en hård kritik på sin Facebook-profil.

- Det overskrider alle former for moralske og etiske grænser. Jeg kan ikke skjule, at jeg finder det dybt forkasteligt, skriver ministeren.

Få fatale konsekvenser

I spidsen for foreningen står den pensionerede overlæge Svend Lings, der sidste år fik frataget sin autorisation, fordi han efter eget udsagn har hjulpet flere end 10 patienter med at begå selvmord. Og det er især ham personligt, Ellen Trane Nørby er ude efter.

- Svend Lings ‘selvmordsmanual’ kan få fatale konsekvenser for mennesker, der går igennem en meget svær periode i livet og har selvmordstanker, men hvor der er en chance for af vedkommende kommer godt videre i livet, skriver ministeren.

Dermed ekkoer hun kritikken fra Socialdemokraternes Flemming Møller Mortensen og Dansk Folkepartis Liselott Blixt. Sidstnævnte er formand for Folketingets Sundhedsudvalg, og tidligere på dagen krævede hun, at der må laves en lovændring, hvis listen ikke er ulovlig efter gældende lov.

- Det her skal stoppes. En manual let tilgængelig på en hjemmeside kan give mennesker med selvmordstanker det sidste skub til at gøre det, sagde Liselott Blixt fredag formiddag til Ritzau.

Ung kvinde var tæt på selvmord

Netop en af de personer, der ifølge begge politikere kunne have været i risiko for at have fået "det sidste skub" af Svend Lings' liste, er Kristina Kasimova, som for nogle år siden var tæt på at begå selvmord.

- Hvis jeg netop havde haft noget tilgængeligt, der hjalp mig til at finde en vej ud, havde jeg brugt det. Og så ved jeg, at jeg ikke havde været her i dag, sagde hun torsdag til TV 2.

Og netop hendes historie fremhæver Ellen Trane Nørby også som et argument.

- Jeg synes, Kristina Kasimovas historie taler for sig selv, og jeg synes, at Svend Lings skal overveje, om han ikke risikerer at gøre mere skade end gavn, når han gør en ‘manual til selvmord’ frit tilgængelig for alle.

Svend Lings er ikke bekymret

Svend Lings fastholder imidlertid, at hensynet til de kronisk syge, der ønsker at tage livet af sig selv, går forud for alle andre hensyn. Og han er ikke bekymret for en eventuel lovændring.

- Jeg tror ikke på den slags enkeltsagslovgivning. Det ville også være tåbeligt i et land som Danmark at gribe ind over for ytringsfriheden på den måde, siger Svend Lings, som er formand for Læger for Aktiv Dødshjælp, til TV 2.

Han understreger desuden, at alle medikamenterne på hans liste er receptpligtige og derfor ikke lige til at få fat på for fysisk raske mennesker.

Og så lover han at fjerne listen, hvis bare politikerne tillader aktiv dødshjælp.