Samfund

Gruppe af læger offentliggør liste over stoffer egnet til selvmord

Læger for Aktiv Dødshjælp har udsendt en liste over 300 medikamenter, der er egnede til at begå selvmord.

Aktiv dødshjælp er ulovligt i Danmark, og det har foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp længe forsøgt at få lavet om på.

Men så længe det stadig ikke er lykkedes, ønsker foreningen at gøre det lettere for kronisk syge patienter selv at gøre en ende på livet. Derfor har foreningen på nettet offentliggjort en liste over 300 typer medicin, der er velegnede til det.

- Formålet er at give syge mennesker mulighed for at hjælpe sig selv. For mange af dem vil det give ro i sindet, at der er sådan en liste, siger tidligere overlæge Svend Lings, der er formand for foreningen, til TV 2.

Formentlig ikke ulovligt

Han har efter eget udsagn tidligere hjulpet flere end 10 patienter med at tage livet af sig selv, og den indrømmelse betød i fjor, at han fik frataget sin autorisation. Alligevel fortsætter han altså kampen med denne detaljerede liste, der udover selve medikamenterne indeholder de nødvendige doser samt anbefalede fremgangsmåder.

Han har ikke undersøgt, om det er lovligt at lave en sådan liste.

- Jeg tager det helt cool, hvis det er ulovligt. Det, man kan gøre mod mig, er intet i forhold til, hvad de her patienter lider under, siger Svend Lings.

Men ifølge Trine Baumbach, der er centerleder på juridisk fakultet på Københavns Universitet, er det formentlig ikke imod straffeloven.

Hun henviser til paragraf 240, der siger, at "Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år".

Ifølge Trine Baumbach skal hjælp til et selvmord være meget mere konkret for at være i konflikt med den paragraf.

Kan gøre det lettere for raske at begå selvmord

Selvmordslinjen Livslinjen er meget kritisk over for listen, som ifølge direktør Jeppe Kristen Toft vil gøre det lettere at begå selvmord - også for personer, der ikke er kronisk syge.

Den risiko anerkender Svend Lings, men han mener, at det er vigtigere at tænke på de personer, der lider.

- Det er en relevant overvejelse, og jeg mener bestemt heller ikke, at situationen er optimal. Men i den nuværende situation mener jeg, at hensynet til de syge må gå forud, siger han.

Svend Lings understreger, at alle de oplysninger, han har samlet i sin liste, allerede er tilgængelige på internettet. Han har selv fundet dem i medicinske tidsskrifter og databaser. Desuden er alle præparaterne receptpligtige og derfor "ikke lige til at få fat på", som han siger.

Listen blev første gang offentliggjort for et par måneder siden, men er løbende blevet opdateret og blev færdig i går onsdag.

Læger for Aktiv Dødshjælp har udsendt en liste over 300 medikamenter, der er egnede til at begå selvmord.