Computerspil storhitter - børn bruger tusindevis af kroner på våben og dansetrin
En del af 'Fortnites' popularitet skyldes, at det bygger på helt grundlæggende og simple principper, mener ekspert.
Med jævne mellemrum kommer der et computerspil, der tryllebinder millioner af unge og voksne spillere kloden rundt. Seneste skud på stammen kommer fra Epic Games og hedder 'Fortnite Battle Royale'.
Ifølge SuperData har spillet alene i marts måned 2018 optjent 223 millioner dollars, og det selv om spillet kan downloades kvit og frit. 'Fortnite' spinder guld på de indlagte såkaldte mikrotransaktioner – objekter man kan købe inde i spillet. Det kan for eksempel være våben, tøj og sågar dansetrin.
Kort fortalt går spillet ud på, at 100 spillere hopper ud af en flyvende bus, og derefter flyver i frit fald ned i et landskab, hvor det her gælder om at samle våben, ammunition, medicin og meget andet. Man kan vælge at kæmpe alene eller danne et hold med andre spillere. Den sidste overlevende vinder spillet.
En blanding af Minecraft og Hunger Games
Spillet er inspireret af andre Battle Royale-spil som 'Playerunknown's Battlegrounds' og 'H1Z1', men modsat andre Battle Royale-spil kan man bygge huse og andet i 'Fortnite'.
'Fortnite', der på verdensplan spilles af omkring 45 millioner mennesker, er blevet beskrevet som en blanding af spillet 'Minecraft' og filmserien 'Hunger Games'.
Men hvad gemmer der sig bag 'Fortnites' massive popularitet?
Simple principper
Ifølge Bo Kampmann Walther, der er lektor i medievidenskab på SDU, skyldes det flere faktorer:
- For det første har vi at gøre med en trend, hvilket i sig selv gør, at rigtig mange ønsker at være en del af 'Fortnite'. For det andet er det i bund og grund et spil, der bygger på meget simple og arkaiske principper. Det handler om at skyde andre, eller selv blive skudt. Historien er meget afgrænset, og så kan man selv være med til at forme den.
Bo Kampmann Walther forklarer desuden, at der ligger en indbygget konflikt mellem børn og voksne i 'Fortnite':
- Spillets idé bygger på den japanske roman 'Battle Royal' fra 1999, hvor en gruppe gymnasieelever på udflugt tvinges til at kæmpe mod hinanden til døden, indtil kun én er tilbage. På den måde er det den gode, gamle historie om nogle børn og unge, der gør oprør inden for nogle rammer, der er opsat af de voksne. Som man også ser det i 'Hunger Games'-filmene.
Endelig skyldes 'Fortnites' succes ifølge Bo Kampmann Walther, at spillet har referencer til spilklassikere som 'Counterstrike', 'Half Life' og 'Quake'.
Har brugt 4-5000 kroner på 'Fortnite'
22-årige Emil Ludvigsen, der til dagligt studerer uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet, er én af de mange unge danskere, der har kastet sin kærlighed på 'Fortnite'.
Han har også et bud på spillets enorme popularitet.
- Der er ikke noget blod i det. Når man dør, så er det en simulation af, at man bliver suget op af noget blåt lys. Jeg synes, at spillet har fortjent sin popularitet, siger Emil Ludvigsen til TV 2.
Han fortæller, at han altid har været fan af muligheden for at købe objekter inde i selve spillet - de såkaldte mikrotransaktioner:
- Hvis der er et spil, som jeg nyder at spille, vil jeg gerne støtte dem, der har lavet det. Jeg advokerer ikke for, at man bruger alle sine lommepenge på det. Men når man downloader spillet og spiller det gratis, er det jo en underskudsforretning for spiludviklerne. Der er der mange, der bruger rigtig mange penge på det - inklusiv mig selv. Jeg er måske oppe på 4-5000 kroner nu, fortæller Emil Ludvigsen.