Sexsygdomme i kraftig stigning: - Det er dybt foruroligende

Hvis ikke vi gør noget nu, vil tallene kun fortsætte med at vokse, lyder det fra Sex og Samfund.

Antallet af både gonorré- og syfilistilfælde er mere end seksdoblet fra 2005 til 2015.

Og ved den seneste opgørelse over klamydia fra 2016 var der 34.132 tilfælde. Det er det højeste antal, siden Statens Serum Institut begyndte at overvåge i 1994, skriver Berlingske.

Ugeskrift for Læger skriver pĂĄ forsiden af det seneste nummer, at vi har en ”ny epidemi for seksuelt overførte sygdomme”.

Og det er en epidemi, mener bĂĄde Statens Serum Institut og Sex og Samfund.

- Vi synes, det er dybt foruroligende, at vi nu igen stĂĄr, som vi har gjort de seneste 10-15 ĂĄr, og ser pĂĄ, at tallene bare er vokset, siger generalsekretær i Sex og Samfund Bjarne B. Christensen til TV 2.

Alvorlige konsekvenser

I 2016 var 3478 personer i Danmark smittet med gonorré. Det er en stigning på 27 procent på et år.

I 1999 var man nede pĂĄ 22 tilfælde af syfilis. I 2016 var der 742 tilfælde.

Man ved dog ifølge Sex og Samfund, at tallene er væsentligt højere, hvis man medtager dem, der er smittet uden at vide det.

Selvom mange kønssygdomme kan behandles ganske enkelt, sĂĄ kan det være alvorligt, hvis smitten ikke opdages. Sundhedsstyrelsen anslĂĄr ifølge Berlingske, at ubehandlet klamydia hvert ĂĄr fører til, at cirka 500 kvinder bliver sterile.

- Især ufrivillig barnløshed omkring klamydia er et stort emne. Men syfilis og gonorré, der ikke bliver opdaget, er langt mere alvorligt og har i sidste ende dødbringende konsekvenser. Så det kan have alvorlige konsekvenser, hvis det ikke bliver fundet og behandlet i tide, siger Bjarne B. Christensen.

Han peger på to løsninger: Flere skal bruge kondom, så færre bliver smittet sammen med en ny partner. Og flere skal testes, så dem, der er smittet, bliver fundet og behandlet.

- Som Statens Serum Institut siger, sĂĄ er det en epidemi. SĂĄ hvis vi ikke gør noget nu, hvis vi ikke gør noget nyt, noget mere, sĂĄ vil de her tal kun fortsætte med at vokse, siger Bjarne B. Christensen.

Hjemmetest i brug

Udbredelsen af sygdommene er især stor blandt de 15-29-årige, og det er særligt i de store byområder. Frederiksberg Kommune har flest klamydiatilfælde med 34 for hver 1000 unge. Derefter kommer København og Aarhus.

I Københavns Kommune har man taget et nyt middel i brug, som allerede ligner en effektfuld løsning.

- Jeg tror, at de fleste, der har været unge, kan genkende, at det ikke er fedt at skulle se sin læge i øjnene, når man bliver testet for sexsygdomme. Derfor har vi introduceret en gratis hjemmetest, og vi kan se, at det virkelig er noget, de unge tager til sig. Så meget, at vi har været nødt til at udvide tilbuddet, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) til Berlingske.

Ifølge avisen er Statens Serum Institut ved at analysere antallet af gonorré-, syfilis- og klamydiatilfælde fra 2017, og de kan se, at antallet af smittede ikke er faldende i forhold til 2016.

Antallet af både gonorré- og syfilistilfælde er mere end seksdoblet fra 2005 til 2015.