Samfund

HPV-vacciner virker og er ikke farlige, konkluderer ny rapport

Det bekræfter bare, at vi har en sikker vaccine, der beskytter mod livmoderhalskræft, siger dansk overlæge.

En nyt stor rapport konkluderer, at HPV-vacciner virker efter hensigten, og at vaccinerne ikke er forbundet med en øget risiko for alvorlige bivirkninger.

Forskerne har samlet data fra 26 tidligere studier, som inddrager flere end 73.000 kvinder. Det skriver Videnskab.dk.

Rapporten er offentliggjort på Cochrane Library, som løbende offentliggør de seneste resultater fra Cochrane-samarbejdet, der er et uafhængigt, internationalt netværk af blandt andet forskere og institutioner.

- Komiteen konkluderede, at risikoprofilen for forebyggende HPV-vacciner er positiv og udtrykte samtidig bekymring for de uberettigede påstande om bivirkninger, som mangler biologiske og epidemiologiske beviser, og som kan skade offentlighedens tillid, siger den ledende forsker bag rapporten, Marc Arbyn fra Belgisk Center for Kræft , i en pressemeddelelse.

Ikke overraskende

Janne Bigaard er overlæge ved Kræftens Bekæmpelse og har blandt andet HPV-vaccination og screening af livmoderhalskræft som sine ekspertområder.

Hun er glad for den nye rapport og er ikke overrasket over konklusionerne, som hun mener blot bekræfter det, man allerede ved.

- Det giver bare øget tillid til, at det er en sikker vaccine, vi har, og at den beskytter mod livmoderhalskræft, som jo er en sygdom, der især rammer unge kvinder i en tidlig alder, siger hun til TV 2.

Styrken ved den nye rapport er ifølge Janne Bigaard, at den samler viden fra mange forskellige studier i ét samlet studie. Hun kalder det et solidt stykke arbejde, forskerne bag har lavet.

- Jeg har stor tillid til, når det kommer i Cochrane-regi, at det er lavet rigtigt. Og jeg kan også se, de metoder, der er brugt, er rigtige i den måde, man systematisk har vurderet litteraturen på, siger hun.

Reduceret risiko

Forskerne har undersøgt tilfælde af forstadier til livmoderhalskræft blandt kvinder, der har fået vaccinen mod HPV16 og HPV18, som er de to mest kræftfremkaldende typer HPV.

De fandt, at HPV-vaccinen reducerede risikoen for at udvikle forstadier til livmoderhalskræft fra 164 tilfælde til to tilfælde ud af 10.000 kvinder mellem 15 og 25 år, som ved tidspunktet for vaccinationen ikke var smittet med HPV.

Blandt kvinder mellem 15 og 25 år, hvor forskerne ikke skelede til, om de var smittet med HPV på vaccinationstidspunktet eller ej, blev risikoen reduceret fra 559 tilfælde til 341 ud af 10.000 kvinder.

De to HPV-typer, HPV16 og HPV18, som kvinderne var vaccineret mod, dækker 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Foruden vaccinernes effektivitet kiggede forskerne også på potentielle bivirkninger og konkluderede, at HPV-vaccinerne ikke er forbundet med en øget risiko for alvorlige bivirkninger.

Kan reducere tilfælde af kræft

Blandt 10.000 vaccinerede kvinder fandt forskerne, at 656 blev ramt af alvorlig sygdom efter at have fået HPV-vaccinen. I kontrolgruppen blev 669 kvinder ramt af alvorlig sygdom.

- Vaccinerne har som mål at påvirke immunforsvaret til at producere antistoffer, som kan blokere for efterfølgende HPV-infektioner. Disse data viser, at vaccination mod HPV-infektioner beskytter mod forstadier til livmoderhalskræft, og det er meget sandsynligt, at dette vil reducere tilfældene af livmoderhalskræft i fremtiden, siger en anden forsker bag rapporten, Jo Morrison fra Musgrove Park Hospital i Storbritannien, i pressemeddelelsen.

Rapporten viste desuden, at vaccinerne ikke virker helt så effektivt blandt kvinder over 25 år, som de gør hos yngre kvinder. Det skyldes, at de kun beskytter mod de former for HPV, som kvinderne ikke er smittet med i forvejen.