Samfund

Fik at vide, at sexsygdom ikke var skyld i barnløshed - men lægen tog fejl

Kirsten List Larsens læge fortalte hende, at klamydia ikke kunne være årsagen til hendes mislykkede forsøg på at blive gravid.

I syv år prøvede Kirsten List Larsen og hendes kæreste at få børn ved naturlig befrugtning, inden de gav op. Årsagen var, at Kirsten List Larsen var blevet smittet med klamydia fire år forinden.

- Jeg passede på ikke at blive gravid i stedet for at passe på, at jeg kunne blive gravid, fortæller hun til TV 2.

Flere kan ende i samme situation som Kirsten List Larsen.

Det viser tal fra Statens Serum Institut, hvor antallet af gonoré- og syfilistilfælde er mere end seksdoblet fra 2005 til 2015. 

Ved den seneste opgørelse over klamydia fra 2016 var der 34.132 tilfælde. Det er det højeste antal, siden Statens Serum Institut begyndte at overvåge sygdommen i 1994, skriver Berlingske.

Ingen tegn på klamydia

Kirsten List Larsen er selv mentaltræner og coach for ufrivillige barnløse. Hun og hendes kæreste lagde præventionen væk og forsøgte at få børn.

Efter tre hårdtprøvede måneder var resultatet, at Kirsten List Larsen ikke var blevet gravid.

Hun gik derfor til lægen for at få klarhed.

- Han sagde, at det ikke kunne være klamydia, fordi jeg ikke havde haft nogen smerter eller underlivsbetændelse, fortæller hun.

Lægen sagde, at det ikke var unormalt at forsøge at få børn i et års tid. Så Kirsten List Larsen og hendes kæreste blev ved. Tankerne begyndte at køre i hovedet på hende, om den symptomfrie klamydia hun havde haft, fire år inden parret begyndte at prøve at få børn. Det skulle vise sig, at sexsygdommen ikke var symptomfri.

- Da jeg skulle udredes for infantilitet, fandt man ud, at begge mine æggeledere var lukkede, fortæller hun.

Syv års smerte afløst af lykke

Længe gik hun med en smag af bitterhed over, at en tidligere kæreste havde forvoldt hende den smerte ikke at kunne få børn. Men parret kæmpede videre og gik i fertilitetsbehandling, men uden resultat.

- Vi besluttede at stoppe videre behandling uden at være blevet forældre. Og først da kom den egentlige sorg. Jeg blev overvældet af en gennemtærende følelse af at være ulykkelig. Jeg troede aldrig nogensinde, jeg ville blive glad igen, fortæller Kirsten List Larsen.

Men efter syv år som barnløs besluttede parret sig for at adoptere. I dag har hun to børn fra Sydamerika med sin nu fraskilte mand.

- Livet kunne ikke være bedre for mig nu. Men fra at min eks og jeg lagde præventionen på hylden, til vi fik børn, gik der syv år, og det var skrækkelige år, som jeg gerne ville have været foruden, lyder det fra mentaltræneren.

Efter Kirsten List Larsen har mærket, hvad en sexsygdom kan gøre på sin egen krop, har hun en klar opfordring til unge, som dyrker ubeskyttet sex:

- Vi ved godt, at det kun er kondomet, der virker i forhold til at undgå de her kønssygdomme. Og det er prioritet nummer et. Så kan der være mange grunde til, at man ikke får brugt det. Derfor synes jeg, at man skal lave rutinemæssige tjek af sig selv, siger hun.