Samfund

Sommerhusejere må endelig kystsikre, men er ikke tilfredse: - Vi er dybest set rasende

Ministeren på området åbner efter mange år op for en kystsikring i Lønstrup.

Engang var der flere naboer at tale med. Men meter for meter blev kysten ædt af havet, og sommerhus efter sommerhus måtte rives ned for ikke at ende i bølgerne.

Sådan er flere end 30 sommerhuse forsvundet i Lønstrup i Nordjylland de seneste 10 år. Kun en kilometer derfra var redningen ellers ude i vandet. En kystsikring. Men sommerhusejerne fik ikke lov trods gentagne forsøg. Nej. Nej. Nej.

Indtil nu har Danmarks fortolkning af EU-reglerne betydet, at der ikke kunne laves hård kystsikring på strækningen, men nu er der en ny vurdering, og dén har fået Miljø- og fødevareministeriet til at afvige fra reglerne, så kystsikring alligevel bliver muligt. Altså fra afslag til mulighed.

Men det betyder ikke, at man er gået fra frustration til jubel i det nordjyske.

Stadig rasende

- Vi er dybest set rasende. Det hører ingen steder hjemme, det her, siger Jørgen Hedegaard Madsen, som er ejendomsmægler i Lønstrup, og tilføjer:

- Vi glæder os til at få det her i gang lynende hurtigt, men man kan godt regne med, at der kommer et betydeligt erstatningskrav, for det er ren ekspropriation, og det vil vi bare ikke finde os i, siger han.

Ejendomsmægleren siger, at det "løseligt" er gjort op til et foreløbigt krav om 140 millioner kroner, men at det kan løbe op i 200 millioner kroner. Årsagen til frustrationen skal findes i, at man hele tiden fra deres synspunkt har holdt fast i, at naturfredningsprojektet Natura 2000 har blokeret for at lave kystsikring. Noget, der ellers har været en del af argumentationen.

At der nu skiftes holdning er positivt for sommerhusejerne, men det kommer alt for sent.

- Det har været en kamp i 10 år for os, der sidder og arbejder med tingene. Men det er reelt en kamp, der har stået på, siden det her anlæg blev lavet i 1982, siger han med henvisning til kystsikringen, der måtte anlægges for 36 år siden blot en kilometer væk.

En god løsning for begge

Det var Nordjyske, som tirsdag kunne fortælle om ændringen, og her udtrykte den nyudnævnte miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), tilfredshed med udviklingen.

- Det er godt nyt, for det er den hurtigste vej til at kunne tillade effektiv kystbeskyttelse i området. Grundejerne kan faktisk allerede nu søge om tilladelse, og jeg vil sørge for, at de får kyndig vejledning fra Kystdirektoratet. Samtidig vil vi beskytte et nyt område med tilsvarende naturværdi. Det kan blive en god løsning for både grundejerne og naturen, siger han til Nordjyske.

Grundejerne har de seneste 10 år ellers fået afslag på deres ønske om en fast kystbeskyttelse, fordi de danske myndigheder vurderede, at Natura 2000-udpegningen af området betød, at Lønstrup Klint ikke måtte beskyttes af fast kystbeskyttelse, men i stedet skulle have lov til langsomt at blive nedbrudt.