Arbejdspladser forbyder medarbejderne at bære shorts, men er det forkert?

For Jyllands-Postens medarbejdere er det slut med at lufte stængerne i et par shorts, selvom den danske sommer raser for fuld kraft.

Når solen står højt på himlen, og termometeret har krydset 20 grader, kan det i forvejen være hårdt at skulle tilbringe dagtimerne på kontoret.

Så det kan virke risikabelt for en chef at forbyde sine medarbejdere at møde op i shorts, men det har Jyllands-Posten alligevel gjort for nylig.

- Vi var da godt klar over, at det var en beslutning, der ville dele vandene, fortæller ansvarshavende chefredaktør Jacob Nybroe til TV 2.

Han udsendte for at par uger siden en mail til virksomhedens medarbejdere med de nye regler, og den mail har Radio24Syv-programmet 'AK 24syv' delt på sin Facebook-side. Her står der blandt andet, at "vi er på en arbejdsplads - ikke en campingplads".

- Reaktionerne fra medarbejderne har været i hver sin ende. Nogle synes, det er dejligt at få indskærpet, mens andre ser det som et brud på menneskerettighederne, fortæller Jacob Nybroe.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra en af Jyllands-Postens tillidsmænd.

Læs hele mailen fra Jacob Nybroe her:

Forskel på mænd og kvinder

I mailen bliver der gjort forskel på mænd og kvinder, hvor det fastslås, at kvinder gerne må bære knælange kjoler, mens der for mændene ikke er noget alternativ til lange benklæder. Selvom det på blandt andet fagforeningen HK's hjemmeside understreges, at man ikke med reglerne må gøre forskel på kønnene.

- Din chef har altså også lov til at indføre en ny dresscode, hvis bare de samme regler skal gælde for alle. Det vil sige, at chefen ikke "bare" kan bestemme, men at der skal være en klar politik om dresscode, og at den skal være kønsneutral, siger faglig chef i HK/Privat Kim Jung Olsen til Ritzau.

Men faktisk gælder samme regler her på TV 2 Nyhederne, hvilket ledelsen også tidligere har meldt ud i en mail.

- Shorts på mænd udstråler fritid og afslapning. Det gør en kjole på en kvinde ikke på samme måde, siger TV 2 Nyhedernes souschef, Jacob Kwon.

Jyllands-Postens politiske redaktør Marchen Neel Gjertsen har taget konsekvensen af de nye regler:

Tema på mange arbejdspladser

Det er langt fra kun i journalistbranchen, at spørgsmålet om sommertøj giver anledning til debat.

Sidste år fik vi på TV 2 sammen med Politiken lavet en Megafon-måling, hvor 19 procent af de adspurgte svarede, at deres arbejdsplads har en regel om, at mænd ikke må gå med shorts.

Og på de arbejdspladser mener en stor del af medarbejderne, 34 procent, at det burde laves om.

Afgørelser forbyder forskelsbehandling

Også i det offentlige har det før givet problemer, at mænd iførte sig shorts. Tilbage i 2012 måtte Ligebehandlingsnævnet gå ind i en sag fra et hospital, hvor en mandlig psykolog havde taget shorts på under sin kittel.

Det mente en afdelingssygeplejerske ikke var i orden, og hun klagede derfor over kollegaen. Men i det tilfælde slog Ligebehandlingsnævnet fast, at psykologen ikke havde overtrådt reglerne, da hospitalets reglementer ikke specificerede, hvad man må have på under kitlen.

Samtidig blev det understreget, at det ikke er i orden at lave regler for mændenes brug af shorts, hvis de samme regler ikke gælder kvindelige ansatte.

- Når det kommer til shorts, så har en række domsafgørelser slået fast, at du som mand gerne må gå med shorts på jobbet, hvis kvinder må gå med nederdel. Kvinder og mænd har nemlig ret til samme dresscode, understreger Kim Jung Olsen fra HK/Privat.

Afstemning

Må chefen godt blande sig i din påklædning?