Lippert

Peter Aalbæk får fjernet mundkurv: - Jeg ønsker ikke at give nogen undskyldning til nogen som helst

Den anerkendte filmmand er blevet kritiseret for den kultur, der herskede på Zentropa, da han stod i spidsen for selskabet. Nu forklarer han sig.

Peter Aalbæk Jensen fra Zentropa er langt fra en mand af få ord.

Derfor var han heller ikke sen til at udtale sig til diverse medier, da han blev viklet ind i metoo-kampagnen sidste år.

Men i november fik det en brat ende, og han måtte ikke udtale sig i et halvt år. Det blev besluttet af ledelsen i Zentropa og respekteret af den erfarne filmmand.

Nu er tiden gået og mundkurven fjernet. Derfor havde Søren Lippert inviteret ham til en snak i 'Talkshowet Lippert', inden Peter Aalbæk Jensen tager turen videre til den årlige filmfestival i Cannes.

- Det var ulideligt og ubærligt, siger Aalbæk om det halve år, hvor han ikke måtte udtale sig i medierne.

- Dem, der kender mig personligt, og som har et indtryk af mig fra medierne, må vide, at jeg er en mand, hvor alt der er i mit hoved, og alt hvad jeg føler i mit hjerte og fornemmer i min hjerne, det skal eksponeres.

Klask bagi eller muge ud i hønsehus

Peter Aalbæk Jensen er blevet kritiseret for den kultur, der herskede på Zentropa, da han stod i spidsen for selskabet.

Historier om, at filmmanden stillede ultimatummer op over for medarbejderne, der kunne vælge mellem tre klask bagi eller at muge ud i Aalbæks hønsehus i Herfølge, hvis de klokkede i det, ramte medierne, kort efter at metoo-kampagnen begyndte på Twitter.

Peter Aalbæk Jensen forklarer sine anderledes ledelsesmetoder med behovet for at gøre Zentropa til en underholdende arbejdsplads. Men også at udfordre sine medarbejdere.

- Jeg har for stort et ego til at få nogen som helst fornøjelse ud af at nedgøre andre. Det interesserer mig på ingen måde.

Intet seksuelt motiv

Han forklarer, at det altid har været vigtigt for ham at udfordre og presse sine medarbejdere.

- Min tese er, at hele den uforskammethed, hele den utilregnelighed, hele den her abegrotte, som jeg kalder det, har skabt et frirum, som genererede nogle bedre film, siger han.

Han understreger, at der ikke var noget seksuelt motiv bag hændelserne, som blandt andet fik ni tidligere ansatte i Zentropa til at stå frem i Politiken i 2017 og fortælle, at de oplevede sexchikane, ydmygelser og mobning, da de arbejdede der. Og at det i lige så høj grad var mænd som kvinder, det gik ud over.

- Det er altid begrædeligt, at vi ikke kan få alle med. Men det er der nogle gange mere end én forklaring på.

- Hvis du vil drive en virksomhed til noget ultimativt, så kan du ikke hive samtlige med, der har ønsket at hoppe på bussen. Nogle bliver nødt til at stå af, før vi når endestationen.

Kan ikke sammenlignes med Harvey Weinstein

Metoo-kampagnen begyndte for alvor at rulle, da flere Hollywood-skuespillerinder stod frem med anklager mod filmproducenten Harvey Weinstein.

Kampagnen affødte lignende beskyldninger mod andre personligheder i filmbranchen og endte også i Danmark, hvor det især var Peter Aalbæk Jensen, der var mål for beskyldningerne.

Han mener dog ikke, at man kan sammenligne hans sag med Harvey Weinsteins.

- Det har aldrig interesseret mig at bruge magt til at opnå sex. Der er stor forskel på mig og de anklager, der er mod Harvey Weinstein. Det tænder mig simpelthen ikke at stå og vifte med en ansættelseskontrakt for en seksuel relation.

Vil ikke undskylde

Han forklarer, at han er en spasmager og en provokatør, der har brugt alle midler for at få folk op i det røde felt og hyle dem ud af den.

- Det indrømmer jeg, og jeg har aldrig skammet mig over det. Jeg skammer mig så lidt over det, at jeg ikke ønsker at give nogen undskyldning til nogen som helst. Det er den store forskel. Om man prøver at få en seksuel nydelse ud af det. Det interesserer mig ikke. Underkastelse har ingen gang på jord i mit seksuelle univers, siger han.

Se 'Talkshowet Lippert' på TV 2 News lørdag klokken 8.27, 15.27 eller 19.22 eller på TV 2 Play.