Samfund

Hovedstaden melder om hospitaler, der falder fra hinanden - strømsvigt i dag

Region Hovedstaden frygter for patientsikkerheden efter nedbrud og driftsstop, viser en ny rapport. Regionsrådsformand kræver flere penge af staten.

Flere af hovedstadens hospitaler er så nedslidte, at det går ud over behandlingen og påvirker patienternes sikkerhed.

Sådan lyder det i en ny rapport, som Region Hovedstaden har udarbejdet. Det skriver Berlingske lørdag. 

Det er især to af de største hospitaler, Rigshospitalet og Herlev Hospital, som er i en elendig forfatning. Bygningerne er så slidte, at der jævnligt opstår nedbrud og driftsstop i elevatorerne, ligesom der sker svigt i systemer, som forsyner patienter med ilt. 

Rapporten konkluderer, at der skal 700 millioner kroner til over de næste 10 år for at rette op på de omfattende problemer. 

Stort strømsvigt i dag

TV 2s reporter Sari Vegendal er lørdag taget til Herlev Hospital, der så sent som i dag har oplevet et stort strømsvigt. 

Og det sker desværre ofte på grund af teknisk udtjente installationer og stort vedligeholdelsesefterslæb, fortæller driftschef Torben Jarlholm.

- Det har selvfølgelig den konsekvens, at vi sætter systemet under pres. For hver gang der sker de utilsigtede hændelser skal vi have bagvagt og anæstesi til at tage beslutning om, hvorvidt vi skal fortsætte driften eller der skal ske andre tiltag og kriseberedskabet skal nedsættes, siger han. 

Og selvom det fortsat er forsvarligt at drive hospitalsdrift på Herlev Hospital, så bliver sagen fortsat mere kritisk.

Og det er beløb, som regionerne måske slet ikke har til rådighed, siger Sophie Hæstorp Andersen. Video: Marie Jensen

Lappeløsninger er ikke længere nok

Regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen fra Socialdemokratiet, ser med stor alvor på sagen.

- Vi har hospitaler, som er i en stand, hvor der er fare for vandskader. Der er fare for strømsvigt i kortere eller længere perioder, og der også er steder, hvor vi kan se, at toiletforholdene ikke er gode nok for medarbejdere og patienter, fortæller hun til TV 2 lørdag morgen. 

Eksempelvis bør samtlige faldstammer på Herlev Hospital udskiftes, ligesom alle elevatorer på Rigshospitalet skal tjekkes.

Regionen vil gerne gøre noget ved sagen, men på trods af flere initiativer, så viser rapporten også, at det slet ikke går hurtigt nok, fortæller regionsrådsformanden. 

- Der skal afsættes langt flere penge. Måske også flere penge, end vi har til rådighed, hvis vi skal rette op på det her i de kommende år, siger hun og tilføjer, at situationen er så presserende, at man ikke længere kan blive ved med at "lappe" på tilstandene.

Var ikke klar over, hvor grelt det står til

På trods af at der løbende har været rapporter fra de enkelte hospitaler de seneste år, har det ikke kunnet dæmme op for problemet, som går helt tilbage til amternes tid, påpeger Sophie Hæstorp Andersen. 

Men når man er budgetansvarlig, har man så ikke lagt penge til side til den slags? Er der ingen løbende vedligeholdelsesrapporter, som netop skal sørge for, at det her ikke sker?

- Nogle gange må vi også erkende, at det har været rigtig let at sætte penge af til renovering. Men det er ikke altid, at pengene er kommet ud at arbejde, for nogle gange har man også brugt dem til endnu en sparerunde på hospitalerne, sikre ny it eller ny stråleapparaturer, siger hun og tilføjer, at det er en prioritet, regionerne selv har taget på baggrund af deres udfordringer.

Vil det sige, at når I har investeret i nyt it og nye apparater, så har I vidst, at så bliver faldstammen måske lige lidt tyndere? Er det en prioritering, I selv har taget?

- Ja, det er en prioritering, vi selv har taget de seneste år, hvor vi har stået med udfordringer. Men vi har heller ikke haft et samlet overblik over, hvor grelt det samlet stod til, før vi fik den samlede rapport med det her indblik. Det kan bare ikke fortsætte på den måde, fortæller regionrådsformanden.

Sundhedsminister, Ellen Thrane Nørby (V), mener, at sundhedsvæsenet har en høj kvalitet i Danmark og påpeger, at regionerne selv har et vedligeholdelsesansvar. Video: Anders Masannek Jørgensen

Minister afviser krav

Også milliardinvesteringen i nye supersygehuse har været med til at skygge for de voksende behov for vedligehold i de eksisterende bygninger, mener Sophie Hæstorp Andersen, som opfordrer regeringen til at bidrage med flere penge.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser dog kravet.

- Regionerne har selvfølgelig fortsat ansvaret for at vedligeholde de øvrige sygehuse, og det skal Region Hovedstaden få styr på, siger hun til Berlingske.