Samfund

Dansker holdt som gidsel af IS - nu filmatiseres hans mareridt

Daniel Rye overlevede 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat. Nu bliver hans oplevelser til en film.

I over et ĂĄr blev en dansk freelancefotograf tortureret og holdt som gidsel af Islamisk Stat i Syrien.

Det var den dengang 25-ĂĄrige Daniel Rye fra Give, og lørdag blev det offentliggjort, at hans oplevelser nu bliver til en film.

Fotografen hĂĄber selv, at han pĂĄ den mĂĄde vil nĂĄ ud til flere med sin historie.

- Det er jo et unikt indblik i en frygtelig virkelighed, som det syriske folk lever med hver dag - blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identificere os med, siger han i en pressemeddelelse.

Fakta om filmen 'Ser du mĂĄnen, Daniel'

Filmen bygger pĂĄ bogen af samme navn og bliver instrueret af Niels Arden Oplev

I hovedrollerne vil man blandt andre se skuespillerne Anders W. Berthelsen og Esben Smed. Sidst nævnte i rollen som Daniel Rye

Optagelserne kommer til at foregĂĄ fra 1. oktober 2018 – 31. januar 2019 i Trollhättan i Sverige, Aarhus, Jordan og Canada.

Premieredato: 19. september 2019

Udsultet og lænket

Kalenderen sagde maj 2013, og Daniel Rye var pĂĄ reportagetur i Syrien for at fotodokumentere civilbefolkningens lidelser i krigen.

Men mindre end et døgn efter han var ankommet, blev han kidnappet. Og mareridtet, der skulle vise sig at fortsætte i 13 måneder, begyndte.

I fængslet blev han skiftevis udsultet, lænket og tvunget til at stå i udstrakt positur med hænderne over hovedet flere dage i træk.

En løsesum på 15 millioner kroner endte med at redde hans liv.

Ven blev halshugget

Fotografen havde under sin tilfangetagelse opholdt sig i det verdensberømte Islamisk Stat-fængsel i den syriske by Raqqa. Her sad der dengang 23 andre vestlige gidsler.

Jeg tror aldrig nogensinde, jeg kommer mig over det

Daniel Rye

Blandt dem var amerikaneren James Foley, som i mellemtiden var blevet Daniel Ryes gode ven.

Derfor var det ogsĂĄ ekstra svært for ham, da han fik nyheden om, at amerikaneren var blevet halshugget to mĂĄneder efter hans egen løsladelse.

Alligevel ønskede Daniel Rye ikke, at fangevogterne skulle lide samme skæbne, da man i starten at 2018 kunne meddele, at de sidste to torturbødler ikke længere var pĂĄ fri fod.

- Jeg gĂĄr ikke ind for dødsstraf, men ind for at de kan blive retsforfulgt ved en fair retssag, og fĂĄr de to tilfangetagne det, vil jeg føle, at vores system har vundet, sagde han. 

Tæt på de intense hændelser

Filmen bliver til på baggrund af den anmelderroste bog ’Ser du månen, Daniel’, der udkom i 2015.

Her fik man for første gang et indblik i beretningen, der bĂĄde rummede tortur, skiftende fængselsceller og familiens frygt i Danmark.

En beretning, som instruktøren Niels Arden Oplevs har fĂĄet til opgave at fĂĄ op pĂĄ det store lærred. Og visionen er enkel:

- At bringe os sĂĄ tæt som muligt pĂĄ de intense hændelser og udfordringer som Daniel Rye og de mennesker omkring ham, der blev berørt af hans tilfangetagelse, gennemgik, siger han i pressemeddelelsen. 

Tror aldrig, han kommer sig over det

I dag tager fotografen rundt og holder foredrag om sine oplevelser. BĂĄde for at oplyse om forholdene i Syrien, men ogsĂĄ for at læsse af. 

- Jeg tror aldrig nogensinde, jeg kommer mig over det, og jeg tror heller ikke, at jeg skal komme mig over det, sagde han tilbage i oktober 2014.

Filmen forventes at få premiere i september næste år.

Tilbage i 2013 blev danskeren Daniel Rye taget som gidsel af IS, nu bliver hans mareridt filmatiseret. Video: Anders Masannek Jørgensen