Samfund

De kan ende med at træne i Danmark - her kan du komme helt tæt på F-35-kampflyet

F-35 Lightning II fra producenten Lockheed Martin er Danmarks nye kampfly. Se hvad det kan nedenfor.

Fredag blev F-35-kampflyet centrum for debat, da det kom frem, at en amerikansk forsvarsvirksomhed har fremskredne planer om at etablere et centralt trænings- og kommandocenter i Danmark for samtlige nordeuropæiske F-35-kampfly.

F-35-kampflyet blev i 2016 præsenteret som Danmarks nye kampfly, og i december 2017 gav Folketinget grønt lys til at påbegynde indkøbet af de 27 nye F-35-kampfly til en samlet indkøbspris af 16,37 milliarder kroner.

Dengang da F-35 blev udpeget, var det den foreløbige kulmination på et langt forløb, som Andreas Krog dækkede for nytkampfly.dk. Han fortalte dengang, at der er tale om et udviklingsprojekt, der derfor sandsynligvis nok også er "state of the art" om 30-40 år.

- Ingen tvivl om, at det er fremtiden, men på nuværende tidspunkt har det store problemer og kan godt give nogen nervøse trækninger og lede tankerne hen på IC4. Fordelen er, at USA har ikke noget alternativ. Det her er too big to fail. De er NØDT til at få det til at fungere, siger Andreas Krog fra nytkampfly.dk.

Se en grafik af kampflyet her.

Prisen på flyene anslås til op omkring en milliard kroner per styk alene i indkøb og op til 90 milliarder kroner over hele flyenes levetid.

Men hvad er F-35 Lightning II, og hvad kan det rent faktisk?

F-35A Lightning II

  • Producent: Lockheed Martin
  • Fløj første gang: 2006
  • Max vægt: 31,8 ton
  • Længde: 15,7 meter
  • Vingespænd: 10,7 meter
  • Antal motorer: 1 stk
  • Topfart: 1930 km/t
  • Rækkevidde: 2220 kilometer
  • Våbenstationer: 10 stk
Danmark har valgt F-35 Lightning II, der blandt andet har helt unikke stealh-egenskaber, der gør den svær at se på radar.