GO'

6-årig spiller fodbold med gangstativ - nu har han åbnet pokalfinalen med sine helte

Elvis Hyllegaard elsker fodbold og lader sig ikke stoppe af sit handicap. Hans holdkammerater er gode til at give ham plads på banen.

Torsdag var en stor dag for Brøndby og landets Brøndby-fans. De slog Silkeborg i årets pokalfinale og sikrede sig dermed den første titel i 10 år. 

Men for Elvis Hyllegaard på seks år, der er født med cerebral parese, også kendt som spastiske lammelser, var dagen om muligt endnu større end for resten af hæren i gul og blå.

Han fik oven i 3-1-sejren lov til at åbne pokalfinalen side om side med sine fodboldhelte. I sit gangstativ løb han forrest ind på banen sammen med holdets anfører, Johan Larsson, med stor opbakning fra tribunen.  

Hvad er cerebral parese?

Cerebral parese er en samlet betegnelse for en række motoriske handicap, som tidligere blev kaldt spastisk lammelse.

Cerebral parese skyldes en skade i hjernen, som opstår i fosterstadiet, under fødslen eller hos det nyfødte barn.

Hjerneskaden kan skyldes for tidlig fødsel, blødning, små blodpropper, iltmangel eller infektion, men ofte finder man ikke årsagen. 

Hvert år fødes 180 børn med cerebral parese i Danmark, og der er omkring 10.000 danskere, der lever med forskellige grader af cerebral parese. 

Kilde: Spastikerforeningen

Gjorde indtryk på spillerne

Selvom ordene var få, var begejstringen stor, da den 6-årige Brøndby-fan gæstede 'Go' morgen Danmark' fredag sammen med sin mor.

- Det er jo kæmpestort, og det, tror jeg også godt, at han til en vis grad forstår. Det er meget rørende, siger Kristina Hyllegaard.

Under udsendelsen fik Elvis Hyllegaard en videohilsen fra den nyslåede pokalvinder Johan Larsson, som affødte et stort smil og vink fra den unge Brøndby-fan. 

Pokalen er også en del af dig

Johan Larsson, fodboldspiller

- Tusind tak. Det var så fedt, at du ville gå med, og pokalen er også en del af dig, lyder det fra fodboldspilleren.

Elvis Hyllegaard gjorde indtryk på klubben og spillerne til den såkaldte Brøndby Dag sidste år, hvor holdets fans får mulighed for at møde deres idoler. 

Herefter blev han efterlyst i fanklubben, fordi de ville have ham med som en af de 11 indløbsbørn til pokalfinalen - og det lykkedes. 

Svær at tackle

Til daglig dribler Elvis Hyllegaard rundt som U7-spiller i Solrød FC. Her er trænerne gode til at give ham ekstra plads og et lille forspring, når der for eksempel skal løbes om kap, forklarer Kristina Hyllegaard. Og det samme er hans holdkammerater. 

- Det er jo et synligt handicap, han har, så det er lidt nemmere for de andre børn at forholde sig til, at selvfølgelig får han et lille forspring, så han også kan prøve at komme først en gang imellem. Det er ret enestående, siger hun. 

Både trænerne og holdkammeraterne i Solrød FC er gode til at give Elvis Hyllegaard lidt ekstra plads på banen. Video: Anne Brandbjerg

Elvis er afhængig af sit gangstativ for at kunne spille fodbold, og "gangeren", som børnene kalder stativet, gør det svært at tackle ham, lyder det fra hans medspillere.

- Den kan både være lidt en forhindring og en hjælp for ham. Når først han har bolden, så er den svær at få fra ham, fordi den beskytter bolden lidt, siger Kristina Hyllegaard. 

Kiggede på uden for hegnet

Jan Vognbjerg, der er træner for Solrød FC, er rigtig glad for at have Elvis Hyllegaard på holdet. Han opdagede ham, da Elvis fire dage i træk dukkede op for at kigge på træningen uden for hegnet.

- Du turde ikke rigtig komme ind. Så fik du lov, fordi vi synes, du skulle prøve, og lige siden har du været rigtig glad for det, siger han ligeledes i en videohilsen til Elvis Hyllegaard i 'Go' morgen Danmark' og fortsætter:

- Det er bare super fedt at have dig med til træning hver gang. 

I begyndelsen kiggede Elvis Hyllegaard på uden for hegnet. Nu er han med på banen. Video: Anne Brandbjerg