Samfund

Jysk virksomhed tilbyder middagslur for at holde på ældre medarbejdere

Flere og flere fortsætter med at arbejde, efter de har rundet pensionsalderen.

66-årige Aage Møller fører koncentreret metalboret i bund, mens små metalstumper springer op.

Med sikker hånd laver han et dybt hul og lægger det buede metalstykke over i bunken af færdigbearbejdede, der hurtigt vokser sig større på hans højre side.  

Han har nemlig 17 års erfaring i Jydsk Pladebehandlings Center, og selvom han sidste år blev folkepensionist, så holder han fast i arbejdslivet. 

- Jeg kunne godt gå hjem og sætte mig i sofaen, men det synes jeg ikke. Der skal være noget andet at give sig til, siger han, da TV 2 møder ham på hans arbejdsplads. 

Kigger man op fra Aage Møllers arbejdsstation, så vil man opdage, at flere af hans kollegaer også for længst har fået gråt eller hvidt hår som ham. 

Virksomheden har lige nu seks folkepensionister ansat. 

72-årige Finn Pedersen var egentlig gået på pension som 65-årig, men da muligheden bød sig, valgte han at trække i arbejdstøjet igen, ligesom flere af sine ældre kollegaer. 

- Det er fordi, vi kan lide det. Ellers så gjorde vi det ikke, siger han. 

Kigger man i statistikken, så tyder noget på, at flere ældre danskere nyder at blive på arbejdsmarkedet. 

Fra 2008 til 2016 er der kommet 46.000 flere ansatte over 65 år i de danske virksomheder. 

Afstemning

Hvornår forstiller du dig at stoppe med at arbejde?

Voksende behov for de ældre

I virksomheden, hvor Finn Pedersen og Aage Møller arbejder, betegner direktøren sine ældre medarbejdere som ekstra erfarne og stabile.  

- Jeg tror, Aage har haft én sygedag i de 17 år, han har været her. Det var fordi, han spiste skaldyr, fortæller Henrik Høgh, direktør i Jydsk Pladebearbejdnings Center, der ligger i Rødkærsbro ved Viborg. 

Hos Arbejdsgiverne, der er en arbejdsgiver- og brancheforening for 2.000 industri-, maskin-, smede-, el-, og vvs-virksomheder, har man bemærket, at folkepensionister udgør en voksende andel af de ansatte.

Det er en positiv tendens, mener organisationens administrerende direktør, Mads Graves. 

- Der er ikke nogen unge friske medarbejdere at ansætte. Der er i hvert fald ikke nok, siger han og fortæller, at der om otte år vil mangle 60.000 til 80.000 faglærte i de brancher, foreningen repræsenterer. 

En morfar midt i arbejdsdagen

Derfor gør de, hvad de kan, for at holde på de ældste medarbejdere i virksomheden i Rødkærsbro.

Bag boremaskinerne hænger der gamle malerier og platter, og langs væggen er der installeret et bornholmerur og en hyggepejs. Ting som seniorerne har fået lov at indrette sig med for at skabe en god stemning på arbejdspladsen.

De bestemmer selv, hvor mange dage og timer, de lægger om ugen i virksomheden, og hvis de bliver trætte i løbet af arbejdsdagen, så har direktøren sørget for en rød veloursofa, man kan tage et hvil i, efter opfordring fra Aage Møller.  

- Det kunne ikke nytte noget, at han skulle gå her og være træt. Så må han jo have den der, siger Henrik Høgh og peger mod hjørnet, hvor sofaen står. 

Aage Møller sammenligner sin middagslur med traditionen for at holde siesta i Sydeuropa og fortæller, at han falder helt ned, når han har ligget lidt. 

Hans kollega Finn er også blevet glad for virksomhedens bløde hjørne. 

- Det er da en fin ting. Det skal da være sådan. Det viser jo, at virksomheden er glad ved, at folk er her, siger Finn Pedersen. 

Fleksibiliteten giver både ham og Aage Møller mulighed for at blive på arbejdsmarkedet nogle år endnu. Ingen af dem har endnu besluttet, hvornår det er sofaen derhjemme, der kalder i stedet. 

- Men jeg har sagt til mig selv, at den dag, jeg vågner og tænker: Åh nej, nu skal jeg på arbejde, så er det slut, siger Aage Møller.