Stod bag dansk hit for 20 år siden - nu filmer hun igen i Danmark

Instruktøren Lone Scherfig står for både manuskript og instruktion af en ny film med politisk kant.

En af dansk films store instruktører, Lone Scherfig, optager efter 10 år i udlandet igen film i Danmark - og det danske filmmiljø kan sagtens være med, siger hun:

- Det er fuldstændig tydeligt, når man kommer hjem og filmer med et dansk hold, at vi kan fuldstændig det samme. Bortset fra at vi når næsten dobbelt så meget, fordi der er mere fleksibilitet.

Den nu 59-årige Lone Scherfig slog for alvor igennem med filmen 'Italiensk for Begyndere' fra 2000. Filmen har solgt 828.000 biografbilletter - det næsthøjeste for en dansk film i det her årtusind – kun overgået af 'Klovn'. 'Italiensk for Begyndere' fik også Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.

De seneste år har Lone Scherfig lavet film i Storbritannien. Blandt andet ’An Education’ fra 2009, der blev nomineret til tre Oscars.

En film med politisk kant

Lone Scherfig har undervejs arbejdet med en række internationale skuespillere. En af dem, Bill Nighy, siger om den danske instruktør:

- Hun er et vidunderligt menneske og en fremragende instruktør, og hun hjælper mig virkelig i mit skuespil. Det er ikke noget, alle eller bare de fleste instruktører kan eller gør.

Lone Scherfig står for både manuskript og instruktion af den nye film. Selskabet er dansk, men finansieringen på 77 millioner kroner er international - og det er filmen også.

En film med en politisk kant, siger den danske instruktør:

- Jeg håber virkeligt, at den ligner en Rolls Royce-udgave af måske 'Italiensk for Begyndere'. Budgettet er meget, meget bedre.

Håber at lande på begge ben

I Lone Scherfigs nye film går personerne ikke på aftenskole, men på russisk restaurant med deres livskriser.

- Jeg håber, at jeg kan lande på begge ben i forhold til at prøve at tage fat i nogle store temaer som hjemløshed og fattigdom, siger Lone Scherfig til TV 2.

Er det en politisk film?

- Ja, det er det. Det tror jeg, det er. Ikke på det øjebliksaktuelle, men på nogle længere buer. Denne her gang må jeg vedkende mig, at det har jeg gerne villet, siger Lone Scherfig.

Internationale og danske skuespillere

De politiske temaer spejler sig i filmens karakterer.

- De mennesker, man bliver præsenteret for, er ofre for det nuværende system. Det er mennesker, man ikke ofte ser i film. Det er spændende. De bliver behandlet med respekt.

Scherfig har optaget scener i Toronto og New York og slutter i København, hvor flere danske skuespillere er på rollelisten. Blandt dem er Nicolaj Kopernikus og Martin Buch.

Med sin nye film er Lone Scherfig på en mission, fortæller hun:

- Jeg synes, at jeg skal tage det alvorligt, at verden er blevet alvorligere, men også at verden har mere brug for håb. Vi har måske ikke den luksus længere bare at kunne lave noget, der er bundhamrende alvorligt og så håbe på, at nogen går ind og ser det. Vi er nødt til at påtage os det medieansvar, at filmene er med til at gøre verden til et bedre sted.

Den nye film har endnu ikke fået en titel.