Samfund

Den danske kunstner Per Kirkeby er død

Per Kirkeby regnes som en af vor tids største danske kunstnere. Han blev 79 år gammel.

Kunstneren Per Kirkeby er død i en alder af 79 år. Han sov stille ind onsdag eftermiddag.

Det bekræfter familien over for Politiken.

Per Kirkeby var anerkendt billedkunstner, digter, filmmager, billedhugger og geolog. 

Han blev født i 1938 i København og har siden lavet store projekter over hele verden. Ved sin død stod han som en af de mest betydelige malere og billedhuggere i Europa.

- Per Kirkeby var nok vores generations største maler. Og han er den af hele sin generation, som har fået den største internationale berømmelse. Så det er et stort tab, at han nu er død, siger Bente Scavenius, der er kunsthistoriker, kunstkritiker, forfatter og ven til Per Kirkeby, til TV 2.

Geologi i blodet

Per Kirkebys værker kan ses flere steder i Danmark og i store dele af verden.

Der er for nyligt blevet vist Kirkeby-udstillinger i New York og Paris. Kunsthalle Krems i Østrig forbereder en retrospektiv udstilling i 2018. Og Tate Modern i London har også for nylig erhvervet tre skulpturer af den danske kunstner.

- Han spredte sig på mange felter. Han havde jo sit udgangspunkt i det videnskabelige, men det kunstneriske vandt. Og han blev som maler nok en af de mest indflydelsesrige og betydningsfulde fra 1980’erne og frem til i dag, siger Bente Scavenius.

Selvom de fleste vil huske Per Kirkeby som kunstmaler og skulptør, var han først og fremmest uddannet som geolog fra Københavns Universitet i 1964. Noget han senere har fortalt har gavnet ham i hans arbejde.

Et monument i europæisk kunst

Den verdensberømte kunstner fortalte i 2015, at han var stoppet med at male efter en hjerneskade, han pådrog sig i 2013, hvor han faldt ned ad en trappe.

- I Danmark havde Kirkeby sat sig tungt på malerkunstens trone – og han blev siddende. Men i sine allersidste år sad patienten Kirkeby i rullestol, havde alvorlige synsforstyrrelser og måttet opgive at male. Før problemerne med helbredet reducerede hans udfoldelse så voldsomt, havde man kaldt ham Super-Per. Og han fortjente navnet, skriver Politikens kunstredaktør Peter Michael Hornung i en nekrolog.

Tidligere i år donerede Per Kirkeby sit righoldige arkiv til Museum Jorn i Silkeborg. I den forbindelse sagde museets direktør, Jacob Thage:

- Per Kirkeby Arkivet er et monument i europæisk kunst og vil bidrage til at bevare fokus på Museum Jorn mange år fremover. Vi er stolte og ydmyge over at have modtaget så storslået en gave.