Politi kaldt ud til hvalp i varm bil: - Pas nu på de firbenede

En varm, lukket bilkabine kan være livsfarlig for hunde. Her er, hvad du skal gøre - både som hundeejer og hvis du ser et efterladt dyr i varmen.

Den varmebølge, der lige nu strømmer ind over Danmark, er ikke bare en sommerbebuder. Det bør også være en påmindelse om at passe ekstra godt på vores pelsede kæledyr.

Mandag fik politiet i Nordjylland en anmeldelse om en schæferhundehvalp, der var blevet efterladt i en bil.

På en dag, hvor termometret flere steder i landet viser mere end 20 grader i skyggen, kan den lukkede kabine blive livsfarlig for en hund – den ender som et decideret drivhus, hvor temperaturen stiger kraftigt.  

Det fik politiet, som heldigvis fandt hvalpens ejer, til at dele en opfordring:

- Pas nu på de firbenede, lød beskeden på deres Twitter-profil.

Hvert år koster overophedede biler nemlig masser af hundeliv – og det kan nemt forebygges af både ejere og opmærksomme borgere. 

Fra 19 til 85 grader

Der er ikke noget at sige til, at et dyr i en lukket bil får det varmt. 

Står en bil ude på en varm sommerdag, hvor temperaturen udenfor stiger fra 14 til 20 grader på få timer, vil temperaturen i kabinen tilsvarende stige til 57 grader, viser en undersøgelse fra Svenska Kennelklubben. Står bilen helt til klokken 13, vil temperaturen være 85 grader i bilen.

Den ekstreme temperaturforøgelse kan dog afhjælpes meget simpelt. Sådan lød det fra Rigspolitiet forrige år, da de også satte fokus på faren ved at efterlade en hund i bilen.

- Hvis du er nødt til at efterlade din hund i bilen, så rul vinduerne ned, så der er gennemtræk i bilen, parker, hvor der er og bliver ved med at være skygge, stil vand frem til din hund, og læg dit telefonnummer i forruden, stod der i opfordringen, som også gjorde klart, at det er en overtrædelse af dyreværnsloven og kan give en bøde, hvis hunden dør af hedeslag.

Anbefalingen fra dyrlæge Geoff Hauser fra Dyreshospitalet ved Københavns Universitet, som hver sommer behandler overophedede hunde, er den samme:

- Hunden har det skidt, så snart legemstemperaturen stiger over normalen. Bare en dag hvor det er omkring 20 grader, og hunden sidder i en sort bil, stiger temparaturen langt over, hvad der er godt for dyret, siger han. 

- Folk bør slet ikke efterlade deres hund i en lukket bil.

Hunde har svært ved at komme af med varmen

Da hunde ikke er i stand til at svede, har de også sværere ved at komme af med varmen i kroppen. Derfor er det også til at se, om en hund har det meget varmt, hvis man opdager en bil med en hund, men ingen ejer.  

- Hunde sænker temperaturen med deres vejrtrækning og gennem poterne. Derfor vil en hund, som befinder sig i en varm bil, puste som en blæsebælg og have tungen langt ude. Hvis det er meget slemt, vil den ligge helt stille, siger dyrlægen.

I tilfælde af at man ser en utilpas hund i en lukket bil, bør man følge Rigspolitiets råd, som kan ses her: 

Sådan passer du på hunden i varmen

 1. Find ejeren

  Hvis bilen er parkeret foran et supermarked eller butikscenter, så få ejeren efterlyst over et samtaleanlæg. Få eventuelt nogen til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen.

   

 2. Ring til politiet

  Hvis ejeren ikke er fundet eller dukket op efter et par minutter, så ring efter os på 114 – eller 112, hvis hunden er i livsfare.

 3. Er hunden i livsfare?

  Hvis du mener, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind. Det skal dog efterfølgende kunne bevises, at du handlede i nødret, og at hunden faktisk var i en livstruende situation. Ellers kan du få en bøde.

 4. Giv dyret vand

  Sørg for, at hunden får vand, umiddelbart efter den kommer ud af bilen og bliver kølet af.

Kilde: Rigspolitiet