Samfund

Ernæringsekspert har ikke lavet mad i 12 år

Per Brændgaard har holdt foredrag om madlavning og skrevet kogebøger. Men han laver aldrig selv mad.

Med store øjne står Per Brændgaard og kigger på glasmontren. Den er fyldt med flere forskellige typer salater. Ekspedienten spørger ham, hvad han kunne tænke sig.

- Jeg skal bede om en lille salat til at tage med, lyder det fra Per Brændgaard.

Han har gennem de sidste 12 år fået mad ude fra, da madlavningen var blevet en byrde for den selvstændige ernæringsekspert. Og flere vælger at købe færdiglavet mad som Per Brændgaard.

Det oplyser Coop og Dansk Supermarked til TV 2.

Selvom Per Brændgaard ikke selv laver mad, forsøger den selvstændige ernæringsekspert at spise sundt.

- Den gængse opfattelse er, at hvis man skal spise sundt, så skal man lave mad fra bunden. Men jeg kunne ikke finde rationelle argumenter for, at sund mad skulle være hjemmelavet, så den ide har jeg givet slip på, fortæller han.

Får mad ude fra to gange om dagen

Per Brændgaards lejlighed på Østerbro i København bærer ikke præg af, at han laver mad. I hans køleskab er der kun få madvarer.

Komfuret er slået fra og bliver i stedet brugt til at tørre glas, efter de er vasket op. Spisebordet er båret ned i kælderen. De få gryder, han har tilbage, bruger Per Brændgaard aldrig.

- Jeg har den holdning, at madlavning er kedeligt – jeg gider det ikke, siger han.

I Per Brændgaards køleskab er der kun madvarer, som ikke skal tilberedes.

Typisk får han mad ude fra to gange om dagen, mens morgenmaden oftest byder på en skål havregryn.

Per Brændgaard er blandt de danskere, der bruger en service kaldet convenience food.

Vækst i madløsninger

Servicen dækker blandt andet over madtyper som færdigretter, take away, måltidskasser og mad on the go. En service mange danskere er begyndt at benytte sig af, viser tal fra flere udbydere på markedet.

Blandt dem er Coop og Dansk Supermarked. De to kæder har oplevet en vækst på henholdsvis 10-12 procent og lidt over 20 procent fra 2016 til 2017, når det kommer til convenience-løsninger, oplyser de til TV 2.

Afstemning

Kunne du finde på at droppe madlavningen og i stedet købe mad ude fra?

Derudover har Nemlig.com, landets største inden for salg af dagligvarer på nettet, haft en vækst på 40-50 procent. Her er det især færdigløsninger fra specialbutikker som Slagter Lund, Jespers Torvekøkken og Lagkagehuset, der trækker op i netbutikken.

Forbrugs- og detailekspert Dorte Wimmer er ikke i tvivl om, hvorfor flere danskere vælger at skippe madlavningen.

- Flere synes, de har mere travlt i hverdagen, så de vil gerne spare tid, fortæller hun til TV 2 og uddyber, at der tidligere kun var burger og pizza på menukortet, når man skulle have take away. Men nu er der kommet sunde alternativer.

Og dem vælger Per Brændgaard at gøre brug af. 

Når han skal have sund mad, køber han enten færdigretter i supermarkederne, spiser ude eller køber take away. Hvis han endelig går i køkkenet, står den på simpel mad.

- Jeg er stor fan af havregryn med frugt, nødder og plantedrik. Det kan jeg godt spise to gange om dagen. Nogle gange spiser jeg rugbrød med forskellige former for pålæg på. Det kan sagtens udgøre et måltid.

Per Brændgaards komfur er slået fra og bliver brugt til at tørre glas.

Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Selvom Per Brændgaard har en uddannelse i ernæring og sundhed har madlavning aldrig interesseret ham. Han ser sin uddannelse som en læring i, hvor besværligt det er at lave mad.

- Jeg går meget op i ernæring, sundhed, kvalitet, smag og økonomi. Det kan jeg sagtens integrere i den måde, jeg forholder mig til mad på. Jeg gider bare ikke at bøvle rundt i mit køkken med det, fortæller han.

Paradoksalt nok har Per Brændgaard alligevel brugt sin uddannelse til at holde foredrag om madlavning.

- Det var lidt Dr. Jekyll og Mr. Hyde-agtigt. I dagtimerne holdt jeg foredrag om, hvor vigtigt det var at lave mad fra bunden efter mine super fantastiske opskrifter, som jeg aldrig selv havde lavet. Når jeg så kom hjem, tog Mr. Hyde over, og jeg sneg mig over til den lokale pizzahandler, siger den selvstændige ernæringsekspert.

Til sidst kunne han ikke stå ved sine foredrag og besluttede sig for at have en anden tilgang til sund mad. I stedet for at holde foredrag om madlavning rådgiver Per Brændgaard nu folk i, hvordan man kan spise sundt uden at lave mad.

Per Brændgaard har ikke i sinde at begynde at lave mad igen. Det skal være under helt særlige omstændigheder, hvis det skal være en realitet.